Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Μια πικρή αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί….

Αν κάτι δεν πάει καλά και οι ευρωπαίοι αποφασίσουν να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει στην κυριολεξία τι θα συμβεί; – Μια πικρή αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί…
Η Ελλάδα πρέπει να σωθεί, πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο και μέσο η χρεοκοπία και όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να δώσουν ένα αγώνα ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο η πραγματική χρεοκοπία της χώρας.
Στην ζωή πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο γιατί μόνο τότε μπορείς να πάς μπροστά και να πετύχεις. Αυτό μας διδάσκει η ζωή και με βάση αυτήν την καταλυτική παράμετρο τίθεται το ερώτημα αν η Ευρώπη αποφασίσει να μας αφήσει στο έλεος του Θεού μας παρατήσει και χρεοκοπήσουμε τι θα συμβεί;


Θα παρουσιάσουμε μια προσέγγιση που καλό είναι να την γνωρίζουμε. Υπόθεση εργασίας προφανώς αλλά θα είναι πραγματικότητα αν υπάρξει default.
Τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν χρεοκοπήσει η χώρα; Το πρώτο πράγμα που θα συμβεί είναι να αποφευχθεί ο πανικός. Αν τα μέσα ενημέρωσης σπείρουν τον πανικό χαθήκαμε όλοι στην κυριολεξία. Ας υποθέσουμε ότι θα επικρατήσουν ψύχραιμες φωνές τι θα συμβεί;
Σε οικονομικό επίπεδο
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρωθούν μόνο το 30% του μισθού τους. Αν δεν υπάρξει άμεσα λύση θα συνεχίσουν να χάνουν το 70% των μηνιαίων αποδοχών τους. Οι συνταξιούχοι αντί ένας αγωνιστής της ζωής να λάβει τα 500 ευρώ σύνταξη θα πάρει τα 150 με 200 ευρώ στο καλύτερο σενάριο. Στον ιδιωτικό τομέα οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν έναντι δηλαδή το 30% του μηνιαίου μισθού ή το 50% με βάση το καλό σενάριο. Σε επίπεδο δημόσιων οικονομικών τα ομόλογα που λήγουν αν συνεχίσουν στην Ευρώπη να μας δανείζουν θα πληρωθούν αν σταματήσουν να μας δανείζουν πάμε για haircut όχι 50% αλλά 70%.
Διάλυση της αγοράς
Το ΧΑ θα καταστραφεί οι 500 μονάδες θα είναι ένας άκρως ρεαλιστικός στόχος. Οι τραπεζικές μετοχές π.χ. Εθνική στα 2 ευρώ και Alpha και Eurobank στο 1 ευρώ. Στα ομόλογα τα CDS στις 5000 με 6000 μονάδες και τα spreads στις 3000 με 4000 μονάδες βάσης. Τα CDS θα πληρώνονταν περίπου 30-35 δις δολάρια θα είχαν κέρδος οι σημερινοί κάτοχοι. Η αγορά θα καταστραφεί στην κυριολεξία.
Οι επενδύσεις – καταθέσεις
Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα όλα κινδυνεύουν αλλά ο κίνδυνος διαφέρει από επένδυση σε επένδυση. Οι καταθέσεις δεν θα χαθούν πουθενά, δεν χάθηκαν στην κυριολεξία. Όμως οι αποδόσεις στα αμοιβαία κεφάλαια θα πάνε στα τάρταρα γενικώς θα απαξιωθούν τα πάντα. Οι καταθέσεις πάντως δεν θα κινδυνεύσουν δεν θα χαθούν απλά θα τεθούν όρια υπερανάληψης από τις τράπεζες π.χ. 100 ευρώ ημερησίως από τα ATMs.
Σε πολιτικό επίπεδο
Καμία μονοκομματική κυβέρνηση δεν θα ανταπεξέλθει. Θα υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και έκτακτης ανάγκης.
Το συμπέρασμα
H χρεοκοπία είναι ο εφιάλτης μας και πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί με οποιαδήποτε κόστος.
Πέτρος Λεωτσάκος
http://www.bankingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο