Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Τα φονικά δακρυγόνα εισάγονται με έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εισαγόμενα φονικά δακρυγόνα


Τα δακρυγόνα με τα οποία η ελληνική αστυνομία έπνιξε τις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας πουλήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση έπειτα από έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόκειται για χειροβομβίδες, οι οποίες κατασκευάζονται από εταιρείες που εδρεύουν στην πολιτεία Πενσιλβάνια των ΗΠΑ

.

Η Combined Systems Inc (CSI) αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς προμηθευτές του ελληνικού Δημοσίου. Στις ΗΠΑ έχει προκληθεί μεγάλη συζήτηση, καθώς τα χημικά που πουλάει εντοπίστηκαν στην καταστολή των εξεγέρσεων στις αραβικές χώρες και είναι υπεύθυνα για θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών.




Οι ίδιες ακριβώς χειροβομβίδες νέφους χρησιμοποιήθηκαν και στις διαδηλώσεις για το μεσοπρόθεσμο και μάλιστα μέσα στο μετρό. Γεγονός που αποτελεί ξεκάθαρη εγκληματική ενέργεια, καθώς σε έκθεση του αμερικανικού κράτους επισημαίνεται ότι η χρήση της ουσίας CS (που περιέχεται στις χειροβομβίδες) σε κλειστούς χώρους μπορεί να προκαλέσει το θάνατο (εξίσου αποτρεπτικές είναι και οι οδηγίες χρήσης).





Ποιό είναι το κόστος των "ψεκασμών";



Η "Κ.Ε" ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης υπέβαλε ερωτήματα στο υπουργείο -ο Θεός να το κάνει- Προστασίας του Πολίτη για να μάθουμε από επίσημα χείλη το κόστος των ¨ψεκασμών". Να σημειώσουμε ότι την παρασκευή αντίστοιχα ερωτήματα ετέθησαν και στη Βουλή από τον Λαφαζάνη(ΣΥΡ) και τους Λεβέντη, Τσούκαλη και Ψαριανό (ΔΗΜΑΡ).

Ρωτήσαμε το υπουργείο πόσα χημικά έχει προμηθευτεί από το 2009 έως σήμερα και με τι αντίτιμο. Επίσης, γιατί οι συμβάσεις για τις εν λόγω προμήθειες δεν αναρτώνται στο "Διαύγεια" ή παλαιότερα στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Εμπορίου (το υπουργείο αναρτά στο "Διαύγεια" μέχρι και τις δαπάνες αποπαρασιτισμού των αστυνομικών σκύλων αλλά όχι αυτές για τα δακρυγόνα, τις βομβίδες κρότου-λάμψης κ.τ.λ.). Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ δεν είχε ανταποκριθεί.



Εξάλλου προβληματική ήταν η επίσημη απάντηση που είχε πάρει η βουλευτής Σοφία Σακοράφα έπειτα από σχετική ερώτησή της στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο. Το μόνο που κατάφερε να μάθει είναι πως για τα έτη 2010-2011 η ελληνική αστυνομία αγόρασε 5,200 δακρυγόνα από την αμερικανική CSI. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός του υλικού που προμηθεύτηκε από τη Non Lethal Technologies (Μη Θανατηφόρες Τεχνολογίες) που εδρεύει κι αυτή στην Πενσιλβάνια. Επίσης, άγνωστο παραμένει (βάσει του ρεπορτάζ που κάναμε κυμαίνεται γύρω στα 25-35 ευρώ η βομβίδα).



Το σίγουρο είναι ότι όλα περιέχουν την ουσία CS. Αρχικά προκαλεί μια αίσθηση καψίματος. Τα μάτια δακρύζουν, η μύτη τρέχει, ο λαιμός καίγεται, το δέρμα καίγεται, η ζαλάδα είναι έντονη, όπως και η δυσκολία της αναπνοής. Σε μεγάλες δόσεις -όπως αυτές που χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ- προκαλείται έντονος βήχας, ίσως και εμετός.

Το CS χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην Κύπρο από τον βρετανικό στρατό με την κωδική ονομασία Τ792. Θεωρείται ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά "μη θανατηφόρα όπλα ελέγχου πλήθους". Ωστόσο παρ' ότι χρησιμοποιείται από αρκετές αστυνομίες η πολεμική του χρήση απαγορεύεται βάσει της συνθήκης για τα χημικά όπλα. Σε μεγάλες ποσότητες το CS μπορεί να προκαλέσει το θάνατο.



Την τελευταία μέρα του 2010 η Παλαιστίνια Jawaher Abu Rahmah διακομίστηκε στο νοσοκομείο έπειτα από εισπνοή δακρυγόνου που έριξαν οι ισραηλινοί στρατιώτες σε ειρηνικούς διαδηλωτές. Η 35χρονη έφυγε από τη ζωή την επόμενη μέρα, όπως ακριβώς συνέβη στον αδερφό της τον Απρίλιο του 2009. Πρόσφατα ένας 32χρονος φωτογράφος στην Τυνησία σκοτώθηκε μόλις τον χτύπησε μια χειροβομβίδα νέφους από μικρή απόσταση.



Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι όσοι αντιμετωπίζουν καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης πολλές μελέτες συνδέουν την έκθεση σε CS με αποβολές εγκύων. Στο μεταξύ πληθαίνουν μέσα από τις ΗΠΑ οι φωνές που ζητούν από την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει να πουλάει δακρυγόνα σε χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε άρθρο του στους "Los Angeles Times" ο ακτιβιστής Πάτρικ Κόνορς εξηγεί πως "οι Άραβες που έχουν πάρει τους δρόμους υπέστησαν την εμπειρία των "κατασκευασμένων στις ΗΠΑ" δακρυγόνων τα οποία χρησιμοποιούνται από καταπιεστικές κυβερνήσεις για να σκοτώσουν και να τραυματίσουν άοπλους διαδηλωτές και να συντρίψουν δημοφιλή κινήματα για δικαιοσύνη". Το ίδιο και οι Έλληνες...



Ένα άρθρο των ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ, ΜΠΑΜΠΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ

Για την έντυπη έκδοση της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας


RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο