Μίζες για να επιτρέψουν την εναπόθεση επικίνδυνων αποβλήτων εντός των ορίων των δήμων τους έπαιρναν παλαιότεροι δήμαρχοι, όπως κατήγγειλε χθες στη Βουλή η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαργαρίτα Καραβασίλη. Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, η κ. Καραβασίλη τόνισε χαρακτηριστικά ότι «παλαιότεροι δήμαρχοι πολλών περιοχών λάμβαναν τη μίζα τους για να δέχονται επικίνδυνα απόβλητα εντός των χωματερών».
Η ειδική γραμματέας παρουσίασε -παρά τα βήματα προόδου που, όπως είπε, έχουν γίνει- ζοφερή εικόνα για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων, λέγοντας ότι «ενώ η πρώτη κοινή υπουργική απόφαση για το θέμα ενεργοποιήθηκε το 2003, εξακολουθεί σήμερα να επικρατεί «χάος πανελλαδικά» με αποτέλεσμα τα τοξικά απόβλητα να καταλήγουν σε ρέματα και δάση». Σημείωσε δε ότι «παρά το γεγονός ότι κάθε νοσοκομειακή μονάδα υποχρεούται να έχει σύστημα συλλογής αποβλήτων και να τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας, το 40% των νοσοκομείων εμφανίζονται να έχουν κλιβάνους αποτέφρωσης οι οποίοι ή είναι παλιοί ή είναι ανενεργοί».Σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής γραμματέως, στη χώρα μας παράγονται περίπου 15.000 τόνοι μολυσματικών απόβλητων κάθε χρόνο, εκ των οποίων μόλις 7,5 τόνοι εναποτίθενται στα Λιόσια κάθε μέρα, ενώ οι υπόλοιποι αναμειγνύονται με οικιακά απορρίμματα και καταλήγουν σε χωματερές. Ωστόσο, η κ. Καραβασίλη υποστήριξε ότι παρατηρείται βελτίωση της εικόνας σε σχέση με το παρελθόν όπου τα φορτηγά συλλογής των νοσοκομειακών αποβλήτων έφταναν στα νοσοκομεία περνώντας μέσα στον κόσμο.
Γνωστοποίησε ότι μετά την έφοδο των Επιθεωρητών στο Αττικό, το οποίο είχε μετατραπεί σε χώρο αποθήκευσης αποβλήτων από διάφορα νοσοκομεία, μέσα σε έξι μήνες το νοσηλευτικό ίδρυμα παρουσιάζει 40% λιγότερα επικίνδυνα απόβλητα και κάνει οικονομία 150.000 ευρώ.
ethnos.gr
Polis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.