Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Πυρά κατά του Νοσοκομείου Θήβας και των γιατρών!

Ν. Σβίγγος: « υποκινείται από προσωπικά κίνητρα, που δεν επιτρέπονται στον χώρο της υγείας.. δημιουργεί ψιθύρους και απαράδεκτα σχόλια που υποβαθμίζουν και υποτιμούν το νοσοκομείο της Θήβας και δημιουργεί σάλο και ανησυχία στους πολίτες της περιοχής μας»


Στο «στόχαστρο» μπαίνει, για άλλη μια φορά, το νοσοκομείο της Θήβας, μέσα από την αναφορά γενικού χειρούργου του νοσοκομείου Λιβαδειάς και με αφορμή ένα περιστατικό ασθενούς, που μεταφέρθηκε εκεί από το νοσοκομείο Θήβας, προκειμένου να υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση.



Σύμφωνα με την αναφορά του χειρουργού όμως, όλα έγιναν, χωρίς την στοιχειώδη τήρηση των κανόνων διακομιδής-παραπομπής του ασθενούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες τόσο γιατί ήδη υπήρξε σε εξέλιξη βαρύτατο διασωληνωμένο περιστατικό, αλλά και γιατί δεν υπήρχε κάλυψη εφημερίας από αναισθησιολόγο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το περιστατικό, οπότε επιστρατεύτηκαν και άλλοι γιατροί, που δεν εφημέρευαν.

Στην αναφορά γίνεται λόγος για «συγκεκριμένες ελλείψεις, που καθιστούν αρκετές φορές αδύνατη την ολοκλήρωση του χειρουργικού έργου στο νοσοκομείο Θήβας», χαρακτηρίζεται «κατακριτέα η συμπεριφορά του ειδικευόμενου της χειρουργικής Θήβας, αλλά και του υπεύθυνου γι αυτόν επιμελητή εφημερίας εκείνης της ημέρας, έθεσε σε πραγματικό κίνδυνο και τον ασθενή που έπρεπε να χειρουργηθεί κατεπειγόντως αφού πρωτίστως δε διερεύνησε τις δυνατότητες αντιμετώπισης στο νοσοκομείο που παρέπεμψε το περιστατικό ως όφειλε και ως προβλεπόταν από τους κανόνες διακομιδής αλλά και τον ήδη χειρουργημένο που προσπαθούσε από διημέρου το ΕΚΑΒ να βρει θέση νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας», και υπογραμμίζεται ως «αδιανόητο να υπάρχουν δύο νοσοκομεία στη Βοιωτία ανεπαρκώς στελεχωμένα και η παρουσία του ενός (Θηβών) να υπονομεύει τη λειτουργία του άλλου (Λιβαδειάς)».

«Οι ανεύθυνοι κατ’ επίφαση συνάδελφοι επαληθεύουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτό της Θήβας σχεδιάστηκε και ανεγέρθη για ψηφοθηρικούς λόγους. Συμπεριφορές άλλης εποχής που κατατρόπωσαν και βούλιαξαν την Ελλάδα. Η υγεία του βοιωτικού λαού παραμένει όμως απαιτητική και καλείται να εξυπηρετείται με όλο και λιγότερες υποδομές ενώ η συγχώνευση των δύο νοσοκομείων σ΄ ένα, που θα έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στελέχωσης προσωπικού είναι γεγονός που οι υπηρετούντες στο νοσοκομείο Θηβών επιταχύνουν με την ανεύθυνη και προκλητική τους συμπεριφορά. Εάν οι εργαζόμενοι στο υπό διάλυση όπως δείχνει και η εικόνα του, νοσοκομείο Θηβών, έχουν αποφασίσει να επισπεύσουν το γεγονός της συγχώνευσης με ότι κι αν σημαίνει αυτό για τις θέσεις εργασίας τους, δεν έχουν κανένα λόγο να επιβαρύνουν το ήδη δυσβάσταχτο έργο που τελείται στο νοσοκομείο Λιβαδειάς.

Δεν είναι λογικό τώρα που τα δύο νοσοκομεία είναι υπό καθεστώς κοινής διοίκησης να αποφασιστούν με συνοπτικές διαδικασίες οι απαραίτητες μετακινήσεις προσωπικού γιατί επιτέλους κάποιο από τα δύο νοσοκομεία πρέπει να λειτουργεί; Οι αριθμοί των χειρουργείων και τα πεπραγμένα του νοσοκομείου Θηβών δε δικαιολογούν τελικά γιατρούς εφημερεύοντες στο χειρουργικό τομέα. Δεν είναι υπερβολή ο εφημερεύων χειρουργός να εφημερεύει μαζί με τους ήδη υπάρχοντες του νοσοκομείου Λιβαδειάς. Το προσωπικό του χειρουργείου στο συγκεκριμένο νοσοκομείο τι ακριβώς προσφέρει κατά τις μεσημβρινές ώρες όταν ποτέ δε θα τελεστεί χειρουργείο. Γνωρίζει ο διοικητής των δύο νοσοκομείων την απίστευτη πίεση που υφίσταται το προσωπικό του χειρουργείου στο νοσοκομείου Λιβαδειάς προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο όγκος των περιστατικών; Υπάρχει πραγματική βούληση από μέρος της διοίκησης για σωστή παροχή υγείας στη Βοιωτία ή πρέπει το αγαθό της υγείας να αποτελέσει για μία ακόμη φορά ψευδεπίγραφο πολιτικό διακύβευμα στις επερχόμενες εκλογές;

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο πολιτικής ωραιοποίησης της κατάστασης. Με τα όλο και λιγότερα προβλεπόμενα κονδύλια για την υγεία πιστεύουν αλήθεια οι συνάδελφοι του νοσοκομείου Θηβών ότι δεν προκαλούν με το να μένουν άπραγοι μη προβαίνοντας ακόμη και στο εντελώς αυτονόητο γεγονός της ενημέρωσης της παραπομπής ενός ασθενούς επειδή έχουν ελλείψεις; Τρεις γιατροί στο νοσοκομείο Λιβαδειάς εμφορούμενοι από αρχές άγνωστες στους συναδέλφους του νοσοκομείου Θηβών παρέμειναν ή ήρθαν για την ασφαλή διεκπεραίωση του νεαρού ασθενούς χωρίς να εφημερεύουν αγνοώντας τον εορταστικό χαρακτήρα της ημέρας και μένοντας μακριά από τις οικογένειές τους» σημειώνεται στην αναφορά του χειρουργού, ο οποίος επισημαίνει πως «Είναι προσωπική υποχρέωση και θέμα ηθικής τάξης να γνωστοποιηθεί το γεγονός στο βοιωτικό λαό μια και αποτελεί επανάληψη της ίδιας χυδαίας συμπεριφοράς των συναδέλφων του νοσοκομείου Θηβών που έλαβε χώρα στις 18.11.2011 και έχει εκτεθεί λεπτομερώς σε προηγούμενη αναφορά, όταν και πάλι παρέπεμψαν κρατουμένη των γυναικείων φυλακών χωρίς ενημέρωση και που αντιμετωπίστηκε σε βάρος άλλου περιστατικού που χειρουργήθηκε αργοπορημένα».

Ο χειρουργός του νοσοκομείου Λιβαδειάς κάνει λόγο για «υπεύθυνη στάση των γιατρών του νοσοκομείου Θήβας, την οποία οφείλουν να έχουν σε μόνιμη βάση απέναντι στους ασθενείς που καταφεύγουν εκεί και υπενθυμίζει την κοινή λογική που υπαγορεύει, με επιβεβλημένο τρόπο μάλιστα, τη μεταφορά του όποιου προσωπικού περισσεύει και δε χρησιμοποιείται λόγω των ελλείψεων τις συγκεκριμένες ώρες, να αξιοποιηθεί καταλλήλως και να καλύψει στο νοσοκομείο Λιβαδειάς επίσης κενές θέσεις νοσηλευτών και γιατρών που κάποιοι άλλοι αναπληρώνουν τώρα με σεβασμό κι αυταπάρνηση».

Ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση τοπικιστικής αντιπαράθεσης ή τουλάχιστον πολιτικής σκοπιμότητας στην σύνταξη της αναφοράς του και καταλήγει : «Η μη υπονόμευση του έργου κάθε γιατρού αλλά και όποιου άλλου θέλει να υπηρετήσει το αγαθό της υγείας είναι αρκούντως ικανός λόγος».

«Η καταγγελία του εν λόγω γιατρού υποκινείται από προσωπικά κίνητρα, τα οποία δεν επιτρέπονται στον χώρο της υγείας και χρίζουν διερεύνησης πιθανώς και εισαγγελικής, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο έχει το δικαίωμα να δημιουργεί ψιθύρους και απαράδεκτα σχόλια που υποβαθμίζουν και υποτιμούν το νοσοκομείο της Θήβας, αλλά και να δημιουργεί σάλο και ανησυχία στους πολίτες της περιοχής μας» απαντά ο Υποδιοικητής του Νοσοκομείου Θήβας Ν. Σβίγγος, διαβεβαιώνοντας τους Θηβαίους και όλους όσους εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο, ότι παρέχονται όλες οι υπηρεσίες που αφορούν τον παθολογικό και χειρουργικό τομέα!

«Δυστυχώς ο αριθμός των γιατρών δεν είναι τέτοιος, που επιτρέπει και δεύτερη βάρδια χειρουργείου, όμως όλα τα έκτακτα περιστατικά ή προγραμματισμένα σε πρωϊνή βάρδια αντιμετωπίζονται άμεσα και είναι λογικό εκείνα των υπολοίπων βαρδιών, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, να διακομίζονται κατόπιν συνεννόησης στην Λιβαδειά, όπως ορθώς έπραξαν στην συγκεκριμένη περίπτωση οι γιατροί, που υπηρετούν στο νοσοκομείο Θήβας, σεβόμενοι την έννοια του διασυνδεόμενου νοσοκομείου» υπογραμμίζει ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Θήβας, χαρακτηρίζοντας την συμπεριφορά του συγκεκριμένου χειρουργού ως «ασέβεια στον διοικητή και τους συναδέλφους του».

«Η δημοσιοποίηση ιατρικού περιστατικού προσβάλλει την διοίκηση του ενιαίου νοσοκομείου, τον διοικητή των δυο νοσοκομείων Κ. Γκιζίμη, τον οποίο μάλιστα παρακαλώ να διενεργήσει Ε.Δ.Ε, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο ο εν λόγω γιατρός έχει κατ’ αρχήν το δικαίωμα να γνωστοποιεί κατ’ αυτόν τον τρόπο περιστατικά ασθενών» υπογραμμίζει ο κ. Σβίγγος, υπενθυμίζοντας τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει το τελευταίο τρίμηνο για την οργάνωση και στελέχωση του νοσοκομείου Θήβας, αλλά και στην συνεργασία όλων, προκειμένου να δοθούν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Παρέπεμψε μάλιστα, όλους στην ιστοσελίδα του ΕΣΥΝΕΤ, προκειμένου να διαπιστώσουν, από τα στατιστικά στοιχεία, την εικόνα του νοσοκομείου Θήβας και ο καθείς να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα!.

«Έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία των πολιτών απέναντι στο νοσοκομείο και με τις ενέργειες Διοικητή – υποδιοικητή και οικοδομείται ένα πλαίσιο στήριξης προς τον πολίτη, μέσα από το οποίο θα επιχειρήσουμε στα αμέσως επόμενα βήματα να εξυπηρετούμε άμεσα με τον καλύτερο τρόπο, με ειδικότητες και τεχνικά μέσα , που είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας» υπογράμμισε, αναφερόμενος στον διαγωνισμό για την προμήθεια του αξονικού τομογράφου, που έχει ήδη προκηρυχθεί και στην μετακίνηση υπαλλήλου που έχει ζητηθεί για τον χειρισμό του, ώστε σύντομα να α αρχίσει η λειτουργία του.

Σύντομα όμως, ξεκινά η λειτουργία και του μαστογράφου, ο οποίος θα φέρει ανακούφιση σε μεγάλο αριθμό γυναικών, που σπεύδουν στην Αθήνα για τις σημαντικές εξετάσεις πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Ο κ. Σβίγγος τέλος, απηύθυνε έκκληση στο προσωπικό των δυο νοσοκομείων, να ενημερώνουν τις διοικήσεις και επιτροπές για οποιαδήποτε παράλειψη ή συμβουλή, προκειμένου να δίνονται οι λύσεις για θέματα που έχουν να κάνουν με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών υγείας στον Νομό.

ΘΗΒΑGR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο