Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Έχασε το "AAA" η Γαλλία από την S&P


Στην υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων πιστοληπτικών αξιολογήσεων εννέα χωρών της Ευρωζώνης προχώρησε η Standard & Poor΄s Ratings Services έπειτα από την ολοκλήρωση της αναθεώρησης.


Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία κατά μία βαθμίδα ενώ την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία κατά δύο βαθμίδες.


Αντίθετα η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του Βελγίου, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας.


Όλες οι αξιολογήσεις έχουν μεταφερθεί από το καθεστώς CreditWatch όπου είχαν τοποθετηθεί με αρνητικές επιπλοκές στις 5 Δεκεμβρίου με εξαίρεση την Κύπρο η οποία είχε τοποθετηθεί εκεί στις 12 Αυγούστου.

Το outlook των αξιολογήσεων της Αυστρίας, του Βελγίου, της Κύπρου, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας είναι αρνητικό γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει τουλάχιστον 33% πιθανότητα νέας υποβάθμισης το 2012 ή 2013

Ο χρονικός ορίζοντας για τις χώρες με αξιολόγηση στην κατηγορία επένδυσης (investment-grade) είναι έως δύο χρόνια και για τις χώρες με αξιολόγηση στην κατηγορία κερδοσκοπίας (speculative-grade) έως δύο χρόνια. Το outlook των αξιολογήσεων της Γερμανίας και της Σλοβακίας είναι σταθερό.

Σύμφωνα με τον οίκο η κίνηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι κρίνει πως οι πολιτικές πρωτοβουλίες από τους Ευρωπαίους τις τελευταίες εβδομάδες ενδεχομένως θα είναι αναποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης συστημικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Κατά την άποψη του οίκου, προβλήματα της Ευρωζώνης αποτελούν οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες, η αύξηση στα premium κινδύνου για αρκετές χώρες, η ταυτόχρονη προσπάθεια απομόχλευσης για κυβερνήσεις και νοικοκυριά, η εξασθένιση των οικονομικών προοπτικών και η ανοιχτή και παρατεταμένη διένεξη μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης.

Το αποτέλεσμα της συνόδου στις 9 Δεκεμβρίου και ανακοινώσεις που ακολούθησαν από τους πολιτικούς οδηγούν τον οίκο στο να πιστεύει πως η συμφωνία που επετεύχθη δεν έχει το επαρκές μέγεθος και εύρος για να αντιμετωπίσει πλήρως τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

Κατά την άποψη του οίκου η πολιτική συμφωνία δεν παρέχει επαρκείς πόρους ή επιχειρησιακή ευελιξία για την ενίσχυση τις προσπάθειες διάσωσης χωρών.

Ο οίκος επισημαίνει επίσης πως η συμφωνία αποτελεί μερική μόνο αναγνώριση της πηγής της κρίσης: πως η τρέχουσα χρηματοπιστωτική αναταραχή πηγάζει κυρίως από τη δημοσιονομική ασωτία της περιφέρειας. Ωστόσο, σημειώνει ο οίκος τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη είναι και συνέπεια της ενίσχυσης των εξωτερικών ανισορροπιών και των αποκλίσεων στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των χωρών του πυρήνα και της περιφέρειας.

Γι’ αυτό η S&P σημειώνει πως μία διαδικασία μεταρρύθμισης που βασίζεται μόνο σε μέτρα λιτότητας κινδυνεύει να αποτύχει από μόνη της καθώς η εγχώρια ζήτηση υποχωρεί όσο αυξάνονται οι ανησυχίες των καταναλωτών για την εργασιακή ασφάλεια και τα διαθέσιμα εισοδήματά τους γεγονός που εξαφανίζει τα φορολογικά έσοδα.

Για τον οίκο είναι πολύ πιθανό για ορισμένες χώρες το κόστος αναχρηματοδότησης να παραμείνει υψηλό, η διαθεσιμότητα πίστωσης και η οικονομική ανάπτυξη να επιβραδυνθούν περαιτέρω και οι πιέσεις στις χρηματοδοτικές συνθήκες να επιμείνουν.

Από την άλλη μεριά ο οίκος πιστεύει πως η ΕΚΤ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή της κατάρρευσης της εμπιστοσύνης των αγορών καθώς χαλάρωσε τα κριτήρια για τις εγγυήσεις, μείωσε το επιτόκιο στο 1%

Ο οίκος επιβεβαίωσε επίσης τις αξιολογήσεις επτά χωρών καθώς πιστεύει πως ια αποκτήσουν μεγαλύτερη αντοχή λόγω της ισχυρής εξωτερικής θέσης και των λιγότερο μοχλευμένων δημόσιων και ιδιωτικών τομέων.

Ωστόσο, για αυτά τα κράτη με αρνητικές προοπτικές, ο οίκος εκτιμά ότι τα πτωτικά ρίσκα παραμένουν, καθώς και ότι ένα πιο αντίξοο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον θα μπορούσε να πλήξει τη σχετική δυναμική στο επόμενο ένα ή δύο έτη, σε τέτοιο βαθμό που κατά την άποψή του θα οδηγούσε σε πτωτική αναθεώρηση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων.

«Πιστεύουμε ότι τα κύρια πτωτικά ρίσκα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κράτη της ευρωζώνης σε διάφορα επίπεδα, σχετίζονται με την πιθανότητα μιας περαιτέρω σημαντικής δημοσιονομικής επιδείνωσης ως συνέπεια ενός πιο υφεσιακού μακροοικονομικού περιβάλλοντος ή/και της διεύρυνσης της αποστροφής ρίσκου μεταξύ των επενδυτών, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε βιώσιμο επίπεδο», αναφέρει η Standard & Poor’s.

Επίσης, προειδοποιεί ότι μια πιο «άγρια» χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση από αυτή που αναμένει, θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των πιέσεων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, πιθανότατα οδηγώντας σε επιπλέον δημοσιονομικά κόστη για τα κράτη μέσω προγραμμάτων επανακεφαλαιοποίησης.

Επιπλέον, εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος κόπωσης των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στις χώρες που βρίσκονται σε βαθιά ύφεση και όπου οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν δυσοίωνες. Τονίζει ακόμη ότι ενώ θεωρεί πως σε γενικές γραμμές η απάντηση των νομισματικών αρχών στα χρηματοπιστωτικά προβλήματα της ευρωζώνης είναι επαρκής, «η θέση μας μπορεί να αλλάξει καθώς τόσο η κρίση όσο και η απάντηση σε αυτή, βρίσκονται σε εξέλιξη».

Προσθέτει ακόμη ότι εάν μείωνε την αρχική νομισματική της θέση για όλα τα κράτη της ευρωζώνης, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για τις αξιολογήσεις αρκετών χωρών. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι οι αξιολογήσεις των χωρών της ευρωζώνης παραμένουν σε σχετικά υψηλό επίπεδο, με μόνο τις Ελλάδα, Κύπρο και Πορτογαλία να βρίσκονται χαμηλότερα του investment grade.
 
Χώρα Νέα αξιολόγηση Προηγούμενη αξιολόγηση


Αυστρία AA+/Negative/A-1+ AAA/Watch Neg/A-1+



Βέλγιο AA/Negative/A-1+ AA/Watch Neg/A-1+



Κύπρος BB+/Negative/B BBB/Watch Neg/A-3



Εσθονία AA-/Negative/A-1+ AA-/Watch Neg/A-1+



Φινλανδία AAA/Negative/A-1+ AAA/Watch Neg/A-1+



Γαλλία AA+/Negative/A-1+ AAA/Watch Neg/A-1+



Γερμανία AAA/Stable/A-1+ AAA/Watch Neg/A-1+



Ιρλανδία BBB+/Negative/A-2 BBB+/Watch Neg/A-2

Ιταλία BBB+/Negative/A-2 A/Watch Neg/A-1

Λουξεμβούργο AAA/Negative/A-1+ AAA/Watch Neg/A-1+



Μάλτα A-/Negative/A-2 A/Watch Neg/A-1

Ολλανδία AAA/Negative/A-1+ AAA/Watch Neg/A-1+



Πορτογαλία BB/Negative/B BBB-/Watch Neg/A-3



Σλοβακία A/Stable/A-1 A+/Watch Neg/A-1



Σλοβενία A+/Negative/A-1 AA-/Watch Neg/A-1+

Ισπανία A/Negative/A-1 AA-/Watch Neg/A-1+

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο