Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Αφού απειλούμαστε με άμεση χρεοκοπία, γιατί δεν βγάζουμε επιτέλους αυτά τα περίφημα “ομόλογα διασποράς”;

Toυ Βασίλη Τσεκούρα
Κυβέρνηση και καθεστωτικά ΜΜΕ μεταφέρουν εδώ και μέρες ότι η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου με ιδιαίτερα άγριες διαθέσεις.
Στο επίκεντρο βάζουν ακόμα και τις μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα (λες και οι μισθοί ήταν πάντοτε υψηλοί) και μάλιστα, συνδέουν τις μισθολογικές αλλαγές με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων!

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος από ώρα που μπήκε το 2012 κάνει δηλώσεις του στυλ: “απειλούμαστε με άμεση χρεοκοπία” κτλ.
Αυτό που επιθυμούν να γίνει είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση του PSI και η αναίμακτη κύρωση της δανειακής σύμβασης Νο2, που θα επιχειρηθεί να νομιμοποιήσει την Νο1 που δεν πέρασε καν από τη Βουλή!
Τις απειλές για άμεση χρεοκοπία τις στηρίζουν μόνο σε ένα γεγονός: 20 Μαρτίου λήγουν ομόλογα ύψους 14,4 δις ευρώ, ποσό το οποίο η Ελλάδα δεν έχει να διαθέσει.
Πριν λίγες μέρες η ΕΕ είπε ότι το πρόγραμμα εκταμίευσης των δόσεων θα πηγαίνει ένα τρίμηνο πίσω, λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων που υπήρξε με την 6η δόση.
Για να δούμε τί μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να μην πτωχεύσει τον Μάρτιο και να αφήσει τους «εταίρους» και το ΔΝΤ να χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο…
Τον περασμένο Μάρτιο είχε ανακοινωθεί από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου και τον τότε Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου την έκδοση ομολόγων διασποράς, ομόλογα δηλαδή, που θα κάλυπταν οι Έλληνες του εξωτερικού.
Η αρχή θα γινόταν σύμφωνα με το τότε χρονοδιάγραμμα στα τέλη Μαΐου του 2011 με έκδοση σε ομογενείς που κατοικούν πρώτα στις ΗΠΑ και έπειτα σε Καναδά και Αυστραλία.
Μάλιστα, για τις ΗΠΑ είχε δοθεί και το «πράσινο φως» από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και το επιτελείο του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, με το ελληνικό δημόσιο να στόχευε στην άντληση 3 δις δολαρίων από διάθεση ομολόγων σε Αμερικανούς επενδυτές και ιδιαίτερα σε μικροεπενδυτές, με επιτόκιο κάτω από το 5% για ομόλογα 3ετούς ή 5ετούς διάρκειας.
Αν δεν κάνουμε λάθος, ο Υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης είχε εγκρίνει κονδύλι 197.000 δολαρίων για να κινηθεί η σχετική διαδικασία.

Στις 14 Ιουλίου του 2011 ο παρολίγον πρωθυπουργός Φίλιππος Πετσάλνικος είχε πει κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού: «Αποτελεί χρέος όλων να συνεισφέρουν, με κάθε τρόπο, στην υπέρβαση της κρίσης και στη δημιουργία μιας νέας προοπτικής, με οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Η διεθνής δικτύωση, τεχνογνωσία, επιχειρηματικότητα και οι δυνατότητες δημόσιας και πολιτικής παρέμβασης των Ελλήνων της διασποράς, θα μπορούσε να συμβάλλει τα μέγιστα για την ταχύτερη ανάκαμψη από την οικονομική κρίση. Εκπροσωπείτε από τη μια τις νέες σας πατρίδες και από την άλλη όμως αισθάνεστε και ενεργείτε και ως πρεσβευτές διπλής ταυτότητας. Τα προσωπικά σας επιτεύγματα αποτελούν απάντηση στη μεμψιμοιρία και την απαξίωση».

Διαβάστε το άρθρο του ΟΛΥΜΠΙΑ: Τι έγιναν τα περίφημα «ομόλογα διασποράς» αφού ο απόδημος Ελληνισμός είναι το Εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα;
Και για να μην βιαστείτε να πείτε ότι πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και ότι μπορεί να μην εμπιστεύεται τη χώρα ο απόδημος ελληνισμός, πριν δυο μήνες οι Έλληνες του Καναδά είχαν ζητήσει από μόνοι τους την έκδοση ομολόγου διασποράς για να βοηθήσουν την πατρίδα, χωρίς να εισακουστούν φυσικά!
Διαβάστε το άρθρο: Η Ελληνική διασπορά ξεσηκώνεται. Ελληνες του Καναδα: Να εκδώσουμε εμείς ομόλογο για την αντιμετώπιση του χρέους.
Λύσεις υπάρχουν και το ξέρουν καλά στο οικονομικό επιτελείο. Πολύ απλά, θέλουν να σύρεται η χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας για να το χρησιμοποιούν ως μέσο απειλής στον κόσμο. Γνωρίζουν ακόμα καλύτερα ότι άμεση χρεοκοπία δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί με αυτό τον τρόπο και τα ομόλογα των δανειστών δεν θα πληρωθούν και τα CDS θα ενεργοποιηθούν και οι εκδότριες τράπεζες δεν θέλουν να πληρώσουν.
Στόχος τους είναι να υποτάξουν τη χώρα στα μεγάλα συμφέροντα περνώντας την επαχθέστερη δανειακή σύμβαση, ενώ θα έχουν δημιουργήσει ήδη εργασιακό μεσαίωνα.
Έτσι, για να ξέρουμε τι λέμε… Προτάσεις υπάρχουν… Δεν είναι όλα μονόδρομος κύριοι της μεταβατικής κυβέρνησης…

olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο