Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

3 δισ. θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας - "Πάρτε μέτρα για να σας δώσουμε τη δόση"

«Έχετε 15 μέρες διορία να πάρετε μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ» αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι δανειστές και τώρα η κυβέρνηση έχει βγάλει... μπλοκάκι για τους υπολογισμούς.

Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου και μέχρι τότε, η ελληνική πλευρά πρέπει να έχει «ξεπαγώσει» μέτρα που έχουν συμφωνηθεί αλλά δεν προχώρησαν λόγω των εκλογών.

Πως θα βρεθούν τα 3 δισ. ευρώ για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού και να πειστούν οι δανειστές να εκταμιεύσουν τη δόση του Αυγούστου; Είναι το κύριο ζήτημα που θα συζητήσουν απόψε τις 19:00 ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Αφενός, η κυβέρνηση θα αρχίσει να στέλνει τα... ραβασάκια για το «χαράτσι» που πλέον δε θα συνδέεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Θα σταλεί ως ξεχωριστό εκκαθαριστικό μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ, στις αρχές Αυγούστου. Από το τέλος ακινήτων, η κυβέρνηση ελπίζει να εισπράξει 2,2 δισ. ευρώ.

Θα ακολουθήσει το άγριο μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια. Θα φτάσει το 12%, θα γίνει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου και θα φέρει στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ. "Θα δοθεί μάχη για τη λήψη ισοδύναμων μέτρων για να μη γίνουν περικοπές" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη στα χέρια της τρόικας βρίσκεται λίστα με 20 κωδικούς του προϋπολογισμού, οι περικοπές στους οποίους μπορεί να οδηγήσουν στα περιβόητα ισοδύναμα μέτρα εξοικονόμησης 200 εκατ. ευρώ αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Οι περικοπές που θα προταθούν από πλευράς κυβέρνησης αφορούν καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες, «από προμήθεια έντυπου υλικού έως επιχορηγήσεις», είπε στην εφημερίδα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Με την ύφεση σχεδόν στο 7% η κυβέρνηση ξέρει ότι οι νέες μειώσεις μισθών είναι απαγορευτικές. Πρώτος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να βρεθούν και να παρουσιαστούν στην τρόικα ισοδύναμα μέτρα. Αν οι τροικανοί δε δόσουν το ΟΚ υπάρχει και plan B: μειώσεις μικρότερες του 12% στα ειδικά μισθολόγια ή να γίνουν εξαιρέσεις, με προτεραιότητα τους ένστολους.

Ακόμη 600 εκατ. ευρώ θα καταλήξουν στα ταμεία του κράτους από την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης. Η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είναι μέτρο που έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο και ο νόμος έχει ψηφιστεί. Αλλά δεν εφαρμόζεται... Η εξίσωση θα ανεβάσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,40€ το λίτρο! Η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης θα ξεκινήσει από 15 Οκτωβρίου.

Πέρα από τα μέτρα των τριών δισ. ευρώ, που ούτως ή άλλως έχουν προϋπολογιστεί (σ.σ. έχουμε δεσμευτεί γι’ αυτά από το Μάρτιο), οι Ευρωπαίοι πιέζουν να προσδιοριστούν και τα μέτρα που θα ληφθούν στο 2013-2014.

Επίσης, ασκήθηκαν πιέσεις για περικοπές δαπανών συμπληρωματικού προϋπολογισμού, όπως η φαρμακευτική δαπάνη, επιχορήγηση κ.α.

Και όλα αυτά για να πεισθούν οι δανειστές ότι το πρόγραμμα επιστρέφει σε τροχιά και η Ελλάδα κάνει ό,τι έχει υποσχεθεί. Μόνο τότε θα δώσουν το ΟΚ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 31,5 δισ. ευρώ. Ήταν προγραμματισμένη για τον Αύγουστο αλλά όλα δείχνουν ότι θα δοθεί το Σεπτέμβριο.

 NewsIt

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο