Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Τι θα συζητήσει ο Στουρνάρας με την Τρόικα την Πέμπτη

Στον «αέρα» φαίνεται πως είναι το περιεχόμενο της συνάντησης των «τροϊκανών» με τον Γιάννη
Στουρνάρα, αφού ο υπουργός Οικονομικών προσέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη χωρίς οριστικές απαντήσεις αναφορικά με τα οριστικά μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που πρέπει να βρει η κυβέρνηση για την επόμενη διετία 2013 -2014.
Έως τώρα φαίνεται να έχουν εξοικονομηθεί από τις δαπάνες περίπου 7,5 δισ. ευρώ, όμως απομένουν άλλα «κρίσιμα» 4 δισ. ευρώ που δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθούν. Το οικονομικό επιτελείο έχει να προτείνει σειρά μέτρων, ωστόσο όλα εξαρτώνται από την θέληση των δανειστών μας, οι οποίοι καταφθάνουν στην Αθήνα έτοιμοι να πιέσουν τα πράγματα στα άκρα, απειλώντας ακόμα και με άμεση χρεοκοπία το φθινόπωρο.
Στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν σειρά μέτρων για να εξασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι, όπως π.χ. συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ειρηνοδικείων και κατάργηση μεγάλου αριθμού ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, ωστόσο τέτοιου τύπου μέτρα θέλουν αρκετό χρόνο προκειμένου να αποδώσουν.
Έτσι λίγες ώρες πριν την άφιξη της Τρόικα, η Αθήνα πιέζεται να βρει τα μέτρα στη σκιά μάλιστα των δηλώσεων του αντικαγκελαρίου της γερμανικής κυβέρνησης Φίλιπ Ρέσλερ ο οποίος έκανε λόγο «για παύση περαιτέρω πληρωμών προς την Ελλάδα αν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» ενώ προέβλεψε ότι «οι ίδιοι οι Έλληνες θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν ίσως λογικότερο να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη».
«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει πλέον πάψει να τρομάζει», τόνισε ο κ. Ρέσλερ, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο κρατικό κανάλι ARD και δήλωσε «κάτι περισσότερο από σκεπτικός» σε ό,τι αφορά την υλοποίηση εκ μέρους της Ελλάδας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών και Παιδείας θα αποτελέσουν τη μεγάλη δεξαμενή από την οποία θα πρέπει να αντληθούν οι απαιτούμενοι πόροι ύψους 11,5 δισ. ευρώ.
Η αρχική σκέψη του οικονομικού επιτελείου, για το μεγαλύτερο μέρος των περιοριστικών μέτρων, ήταν να περικοπούν όλες οι συντάξεις πάνω από 2.400 ευρώ (μικτό ποσό για κύρια και επικουρική σύνταξη), να ψαλιδιστούν κατά 15%-20% τα εφάπαξ και να μειωθεί κατά 50% ο αριθμός των συμβασιούχων στο Δημόσιο.
Διαπιστώνοντας όμως η κυβέρνηση ότι με τις παρεμβάσεις αυτές και με κάποιες επιπλέον που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΚΕΠΕ, μαζεύει περίπου 8 δισ. ευρώ, αναγκάστηκε να ξανανοίξει όλα τα σενάρια, που είχαν πέσει στο τραπέζι, με στόχο να ανεβάσει την απόδοσή τους. Έτσι, αποφασίστηκε να αυξηθεί η περικοπή του εφάπαξ στο 23%, να χαμηλώσει ο πήχης για την περικοπή των συντάξεων στα 2.200 ή 2.300 ευρώ και να μην ανανεωθεί το 80%-90% των συμβάσεων στο Δημόσιο.
 
 
 
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο