Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΕΜΒ-145/135: Η πώληση και η απόσυρση γεννούν απορίες

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την απόφαση της κυβέρνησης να πωλήσει το ένα εκ τριών
αεροσκαφών VIP που αξιοποιεί επιχειρησιακά με την 352Μοίρα Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων.


Πιο συγκεκριμένα η γενική γραμματεία της Κυβέρνησης ανακοινώθηκε η προσφορά προς πώληση του EMB-135ER –όπου ER σημαίνει εκτεταμένη εμβέλεια- και η παραχώρηση του ΕΜΒ-145 Legacy σε αδιευκρίνιστη προς το παρών Μοίρα για την διενέργεια αποστολών ποικίλου τύπου.

Καταρχάς και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, κακώς γράφεται ότι το ΕΜΒ-145 Legacy «παραχωρείται στην ΠΑ» καθώς αυτό δεν είναι… δυνατό να γίνει γιατί το αεροσκάφος επιχειρεί ήδη με την ΠΑ(!) και με την 352 Μοίρα όπως αναφέρθηκε.

Το μόνο που έχουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αλλαγή ρόλου από μεταφορές VIP σε αεροδιακομιδές, μεταφορά μοσχευμάτων και εκπαίδευση των χειριστών της 380 ΜΑΣΕΠΕ που χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο ΕΜΒ-145.

Τα ερωτήματα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αρκετά. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης η αλλαγή του ρόλου γίνεται «για να αποφευχθεί η καταπόνηση των στρατιωτικών μεταγωγικών και να μειωθεί το κόστος μεταφοράς» σε ότι αφορά τις αεροδιακομιδές.

Είναι όμως του ΕΜΒ-145 κατάλληλο για την ανάληψη ενός τόσο ειδικού ρόλου; Με ασφάλεια μπορούμε να πούμε όχι. Ένα αεροσκάφος για να εκτελέσει αεροδιακομιδή πρέπει αφενός να είναι εξοπλισμένο με τα κατάλληλα ιατρικά μηχανήματα, -που δεν είναι- αλλά και η ευκολία πρόσβασης ενός φορείου για παράδειγμα από την στενή θυρίδα επιβίβασης που διαθέτει.

Το C-130 δεν διαθέτει τέτοιο πρόβλημα καθώς η πίσω ράμπα επιτρέπει την απρόσκοπτη φόρτωση τόσο φορείου όσο και ολόκληρου εξοπλισμού. Το ΕΜΒ-145 όμως ποτέ δεν κατασκευάστηκε για τέτοιο ρόλο και φυσικά είναι πλήρως ακατάλληλο.

Έτσι σε περίπτωση μεταφοράς ενός βαριά αρρώστου όπου η ύπαρξη φορείου είναι απαραίτητη δε θα υπάρχει η δυνατότητα ούτε καν της εισόδου του φορείου στην ούτος ή άλλως στενή καμπίνα το πλάτος της οποία μόλις που ξεπερνά τα 2 μέτρα.

Δεν είναι όμως μόνο οι εσωτερικοί χώροι. Είναι και οι επιδόσεις των αεροσκαφών. Στο δικαιολογητικό της μετατροπής του ΕΜΒ-145 σε μεταφορικό ασθενών είναι το χαμηλό κόστος ανά ώρα πτήσης σε σχέση με το C-130. Ξεχνούν όμως κάτι άλλο. Οι αεροδιακομιδές όταν ζητούνται, ζητούνται κυρίως από νησιά του Αιγαίου όπου εκεί οι διάδρομοι δεν ξεπερνούν τα 1200 μέτρα ο μέγιστος.

Δυστυχώς όμως το ΕΜΒ-145 το οποίο δεν σχεδιάστηκε για απογειώσεις ουσιαστικά STOL δεν μπορεί να επιχειρήσει σε ένα σημαντικό αριθμό αεροδρομίων ( Σύρο, Πάρο, Νάξο, Καστελόριζο, Λέρο, Κάσο, Μήλο, Αστυπάλαια κ.α.) καθώς η ελάχιστη απόσταση προσγείωσης είναι 1280 μέτρα και η αντίστοιχη απογείωσης 1780. Από την άλλη το C-130 αν και μεγαλύτερο μπορεί να προσγειωθεί σε διάδρομο 1000 μέτρων –αλλά αυτό με πλήρως ανεπτυγμένα flap στο 100% μπορεί να γίνει και σε πολύ μικρότερο μήκος κάτω από τα 800 μέτρα- ενώ η διαδρομή απογείωσης κυμαίνεται από 1093 έως και 427 μέτρα! Αυτό γιατί το C-130 σχεδιάστηκε για αυτό το σκοπό για να επιχειρεί δηλαδή από μικρούς και ημιπροετοιμασμένους διαδρόμους.

Έτσι ο μόνος ρόλος που μπορεί να εκτελέσει το ΕΜΒ-145 αναφορικά με τα «ιατρικά» του καθήκοντα είναι η μεταφορά μοσχευμάτων, αλλά πόσες μεταφορές μοσχευμάτων γίνονται κάθε χρόνο; Ελάχιστες, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 10 με 15.

Ποιοι είναι άραγε οι «φωστήρες» που σκέφτηκαν να μετατρέψουν τοπ ΕΜΒ-145 σε «ασθενοφόρο» και που αυτοί ενδημούν είναι ένα ζήτημα.

Στο θέμα τώρα της πώλησης του ΕΜΒ-135ER και πάλι υπάρχουν ζητήματα που χρήσουν απάντησης. Πρώτον που θα διοχετευθούν τα χρήματα από την πώληση του αεροσκάφους; Για αγορά ανταλλακτικών; Τι ανταλλακτικά θα είναι αυτά άραγε που δεν γνωρίζουμε και τι τύπους αεροσκαφών θα εξυπηρετήσουν; Εάν είναι έτσι ας πουλάμε και τα F-16 για την εξεύρεση κονδυλίων για ανταλλακτικά, σε μια Αεροπορία όμως που δε θα έχει μέσα.

Δεύτερον ίσως κάποιοι να μην το γνωρίζουν αλλά δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για πώληση υλικού των ΕΔ σε τρίτους χρήστες και από ότι γνωρίζουμε το ΕΜΒ-135 είναι υλικό των ΕΔ και δη της ΠΑ.

Μόνο ένα ερώτημα θα μπορούσαμε να απευθύνουμε σε αυτούς πουθ οραματίστηκαν ουσιαστικά τη διάλυση της 352 Μοίρας. Μήπως όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και αυτό που κάποιοι επιθυμούν είναι ουσιαστικά η «εκδίωξη» της EMBRAER από την ΠΑ, διακαής πόθος των υπερατλαντικών φίλων και σύμμαχων μας;


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο