Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

H γεωργία των Βαλκανίων φλέγεται

Στα χωράφια των χωριών ανατολικά του Βουκουρεστίου, τα ηλιοτρόπια γέρνουν και μαδάνε και τα καλαμπόκια συρρικνώνονται.


Καθώς στην περιοχή οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 39 βαθμούς Κελσίου, οι πολλές εβδομάδες με καύσωνες τιμωρούν την τοπική οικονομία, η οποία εξαρτάται, όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι της Ρουμανίας, από τη γη.

«Οι πρώιμες καλλιέργειες όπως το σιτάρι και το κριθάρι
είναι εντάξει. Αλλά οι μετέπειτα σπορές θα υποφέρουν. Μπορεί να χάσουμε το 50%», δηλώνει δήμαρχος πόλης της περιφέρειας.
Θα είναι ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για την περιοχή, η οποία κατοικείται κυρίως από μικροκαλλιεργητές που πωλούν το όποιο πλεόνασμα της παραγωγής τους. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας είπε μέσα στην εβδομάδα ότι θα δώσει οικονομική βοήθεια σε 550.000 αγροκτήματα που επλήγησαν από την ξηρασία, αν και επιμένει ότι θα υπάρχουν επαρκείς σοδειές ώστε να τραφεί φέτος ο πληθυσμός.

Οι καύσωνες δεν είναι ρουμάνικο φαινόμενο μόνο. Την ώρα όπου τις μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ τις κατακαίει η ξηρασία, ένας ασυνήθιστα ζεστός και ξηρός καιρός επηρεάζει το μεγαλύτερο κομμάτι του «σιτοβολώνα» της Ευρώπης από την ανατολική Ιταλία μέσω των Βαλκανίων, μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και τη Ρωσία, μέχρι τη δυτική Σιβηρία και το Καζακστάν.  
Εξαιτίας του φαινομένου έχουν προκληθεί μπλακ άουτ, πάνω από 300 πυρκαγιές στη Βουλγαρία και επιδημία φυκιών στη Θάλασσα του Αζόφ -στη Μαύρη Θάλασσα στη ΝΑ. Ουκρανία-, που έχει κάνει κατακόκκινα τα νερά.

Σε πολλές πόλεις οι θερμοκρασίες ανέρχονται σε επίπεδα-ρεκόρ ήδη από τον Ιούνιο ή τις αρχές Ιουλίου.

Αυτήν την εβδομάδα, στην Ποντγκόριτσα, την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, το θερμόμετρο έφτασε στους 43,5 βαθμούς Κελσίου, στα υψηλότερα επίπεδα από όταν υπάρχουν στοιχεία.

Στα Βαλκάνια και στην Ουκρανία το κύμα καύσωνα έρχεται μετά από έναν πολύ σκληρό χειμώνα, όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους -30 βαθμούς και τμήματα της Μαύρης Θάλασσας πάγωσαν εντελώς. Το πιο ανησυχητικό ίσως είναι οι προειδοποιήσεις ότι αυτά τα καιρικά ακραία μοτίβα θα συνεχίσουν να εμφανίζονται. Οι καύσωνες αλλάζουν τις τάσεις της κατανάλωσης και δημιουργούν προβλήματα σε παραγωγούς ενέργειας, όπως στη ρουμάνικη Hidroelectrica, που έχει μειώσει την παροχή ενέργειας κατά το ένα τέταρτο και πάνω, και την ουγγρική Mavir.

Όμως, η μεγαλύτερη επίπτωση αφορά τη γεωργία. Το υπουργείο Γεωργίας της Ρουμανίας εκτιμά ότι το 47% της σοδειάς αραβοσίτου, που έχει υποστεί τα περισσότερα πλήγματα, έχει επηρεαστεί σε διάφορους βαθμούς από την ξηρασία. Οι αγρότες της Ουγγαρίας αναφέρουν ότι έχουν μειωθεί οι σοδειές αραβοσίτου, που είναι επίσης μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της χώρας, κατά περίπου 40%, και αυτό σημαίνει ζημία ύψους 890 εκατ. δολ. Οι καύσωνες σε συνδυασμό με τις ανοιξιάτικες παγωνιές έχουν προκαλέσει υψηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που με τη σειρά τους δημιουργούν προβλήματα και στην κτηνοτροφία, ειδικά στη χοιροτροφία και στα πουλερικά, σημειώνει ο Peter Toth της συμβουλευτικής Agra Europa.

Ακραία φαινόμενα ξηρασίας στην ΚίναΣτην Ουκρανία, η παραγωγή σίτου θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο, αν και η σοδειά του καλαμποκιού θα μειωθεί λίγο καθώς οι αυξημένοι συντελεστές σποράς καλύπτουν τον μειωμένο θερισμό. Επισήμως η χώρα προβλέπεται να εξαγάγει 12,7 εκατομμύρια τόνους καλαμπόκι την ερχόμενη περίοδο σε σχέση με 14 εκατ. την προηγούμενη.

Με αυτό το μέγεθος, η Ουκρανία θα παραμείνει η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγός μετά τις ΗΠΑ και την Αργεντινή, σύμφωνα με τον Konstantin Fastovets της επενδυτικής τράπεζας Troika Dialog.

Όμως, στο μετεωρολογικό κέντρο, ο μετεωρολόγος κ. Kulbida δηλώνει ότι οι αγρότες σε όλη την περιφέρεια θα πρέπει να προσαρμόσουν τις καλλιέργειές τους στο νέο κλίμα. «Η προσαρμογή του αγροτικού κλάδου υπάρχει μόνο στις κουβέντες, όχι στις πράξεις», σημειώνει.
ΠΗΓΗ

http://revealedtheninthwave.blogspot.gr/

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο