Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

"Μαχαίρι" σε χαμηλοσυνταξιούχους και στα επιδόματα

Της Δήμητρας Καδδά


Σκληρά μέτρα βρέθηκαν στο τραπέζι των
πολύωρων διαπραγματεύσεων της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα.

Σκληρή διαπραγμάτευση έλαβε χώρα για πρόταση της κυβέρνησης περικοπής όλων των δώρων δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, ακόμη και του ΟΓΑ, αλλά και περικοπών σε ΕΚΑΣ, σε αναπηρικά επιδόματα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και σε ειδικά επιδόματα ανεργίας. Σύμφωνα με στελέχη που μετείχαν στη συνάντηση, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και παραμένουν ανοικτά μία σειρά από "καυτά" μέτωπα. Αύριο το πρωί θα ενημρωθούν οι αρχηγοί των κομμάτων και θα ακολουθήσει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων αφού πρώτα τα κόμματα στείλουν τις προτάσεις τους για ισοδύναμα μέτρα. Τα βασικά μέτωπα είναι:

ΔΩΡΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε η κατάργηση των δώρων και τους επιδόματος αδείας σε όλους τους μισθωτούς αλλά και τους συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Εκτιμήθηκε ότι εάν κοπούν όλα τα δώρα η εξοικονόμηση θα είναι 2,5 δισ. ευρώ.

Εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις καθώς το μέτρο προκαλεί τεράστιες κοινωνικές αδικίες.

Ειδική μνεία έγινε για τον ΟΓΑ καθώς, ναι μεν φαίνεται να γλιτώνει την περικοπή της σύνταξης κατά 30 ευρώ το μήνα (δηλαδή 360 ευρώ το χρόνο), ωστόσο εάν επιβληθεί η περικοπή των δώρων χάνονται 720 ευρώ το χρόνο ανά συνταξιούχο.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι στους χαμηλοσυνταξιούχους η απώλεια των δώρων είναι άδικη, καθώς για εκείνους που παίρνουν 500 ευρώ το μήνα η απώλεια είναι 12%, ενώ για αυτούς που παίρνουν 900 ευρώ το μήνα είναι 8%.

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ πρότειναν να υπάρξει κλιμακωτή περικοπή.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Εκτιμάται ότι η καθαρή περικοπή του συνόλου του πακέτου που συζητείται είναι 4,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο το «ακαθάριστο» ύψος των μέτρων είναι 7 δισ. ευρώ. Στέλεχος που μετείχε στη συνάντηση ανέφερε ότι έπεσαν σενάρια στο τραπέζι για περικοπή της κύριας σύνταξης, με πλαφόν που ξεκινά από τα 600-700 ευρώ.

ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ

Συνεχίστηκαν οι ενστάσεις ειδικά για τους ενστόλους.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Εκτιμάται ότι η συνολική εξοικονόμηση είναι 950 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν ενστάσεις στις περικοπές αναπηρικών επιδομάτων, καθώς έπεσε στο τραπέζι η μείωση τους χωρίς εισοδηματικό πλαφόν.

Αντιδράσεις προκάλεσε και η περικοπή στο ΕΚΑΣ, αλλά και το «μαχαίρι» στα ειδικά επιδόματα ανεργίας σε οικοδόμους, εποχικούς σερβιτόρους κ.α.

Σύμφωνα με στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε προτάσεις για μεγαλύτερες περικοπές στις προμήθειες Υγείας, καθώς και στην Άμυνα, αλλά και στο μισθολόγιο των ιερέων από το οποίο εκτιμά ότι μπορούν να εξοικονομηθούν 110 εκατ. ευρώ

Επίσης, η ΔΗΜΑΡ πρότεινε ένα ποσό από τα 11,5 δισ. ευρώ που αφορά σε μέτρα απολύτως κοινωνικά άδικα, να εγγραφεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με «ρήτρα ισοδύναμου». Δηλαδή, αν η ανάπτυξη είναι ταχύτερη ή βρεθούν έσοδα από τη φοροδιαφυγή, να αντικατασταθούν.

Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο