Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Νέα «έννομη» τάξη πραγμάτων;

Πάγια αντικατοχική θέση και αίτημα οποιασδήποτε Κυπριακής Κυβέρνησης ήταν (τουλάχιστον λεκτικά)
η αποκατάσταση των δικαίων του λαού μας στην βάση της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ως εκ τούτου, τα παράγωγα της κατοχής ΟΥΔΕΠΟΤΕ  αποχτούν νομιμότητα. Η στέρεη αυτή θέση απέκτησε απτό περιεχόμενο σε επίπεδο ΑΝΩΤΑΤΟΥ διεθνούς δικαίου όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας/ΟΗΕ (ψηφίσματα 540 και 551) έκρινε παράνομο το ψευδοκράτος, καταδίκασε κάθε ενέργεια της Τουρκίας για αναγνώριση και κάλεσε όλα τα κράτη να αποφεύγουν ενέργειες αναγνώρισης προς την παράνομη οντότητα, της οποίας οι πράξεις κρίθηκαν άκυρες. Και κάλεσε όλους να σεβαστούν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη της την εδαφική επικράτεια (και στα κατεχόμενα). Έτσι καθορίστηκε η έννομη τάξη στην Κύπρο και τόσο ξεκάθαρα παράνομα κρίθηκαν τα παράγωγα του ψευδοκράτους/Τουρκίας στα κατεχόμενα!
Με αφετηρία την απόφαση του ΕΔΑΔ (2010 - Δημόπουλος) που έφερε στο προσκήνιο την «Επιτροπή» που λειτουργεί στα κατεχόμενα εντός της Κυπριακής επικράτειας, μια νέα αντίληψη άρχισε να αναφύεται, αντίθετη προς την καθορισμένη έννομη τάξη και την πάγια θέση της Ε/κ πλευράς γύρω από την αποδεκτή νομιμότητα στην Κυπριακή επικράτεια. Πριν μερικές βδομάδες, η  ανατροπή σφραγίστηκε με απόφαση του Υπουργού Συμβουλίου της Κυβέρνησης (με σύμφωνη γνώμη του Γεν. Εισαγγελέα) για αναγνώριση της συμφωνίας ανταλλαγής περιουσιών μεταξύ Τύμβιου και «Επιτροπής». Κάποιοι ίσως αναλωθούν στο περιθώριο με απόψεις που εκτρέπουν από την ουσία του θέματος π.χ. θα «ανακαλύψουν» ότι η ανατροπή ξεκίνησε πιο πριν, πως το κυπριακό δεν θα λυθεί στα δικαστήρια κ.ά. Βεβαίως, ο προβληματισμός και η διαφωνία επιζητούνται, αλλά δεν πρέπει να παρέχουν τρόπο διαφυγής σ΄ εκείνους που αποφάσισαν την ανατροπή και που τώρα σιωπούν. Το μέγα ερώτημα αφορά λοιπόν, πρωτίστως εκείνους που πήραν την απόφαση (Υπουργικό Συμβούλιο και αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες) χωρίς να τεκμηριώνουν αβάσιμα όσα υποδεικνύουμε, αλλά απλά επιλέγουν τη σιωπή. Το βέβαιο είναι πως μόνο μια θέση μπορεί να είναι σωστή, η δική τους ή η δική μας.
Μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ (2010), Κυβέρνηση και αρμόδιες υπηρεσίες ενεργούν ως εάν η συγκεκριμένη απόφαση υπερισχύει κάθε άλλης δέσμευσης του κράτους, χωρίς ίχνος ανυπακοής. Και ενώ πρόκειται για θέμα τεραστίων διαστάσεων, δεν εξήγησαν ποτέ γιατί θεωρούν ότι το ΕΔΑΔ υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης θεσμικής υποχρέωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παρεμπιπτόντως, τον ίδιο καιρό το 2010, άλλο Δικαστήριο (της Ε.Ε. γνωστό ως ΔΕΚ) κατέληξε σε απόφαση αντίθετη με εκείνην του ΕΔΑΔ. Το ΔΕΚ αναγνώρισε την νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα κατεχόμενα αφού μόνο το Κυπριακό Κτηματολόγιο ισχύει. Η  πεντακάθαρη απόφαση του ΔΕΚ καθώς και άλλες θεσμικές δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που συγκρούονται με το ΕΔΑΔ, παραγνωρίστηκαν από την Κυπριακή πολιτεία η οποία θέτει ανεξήγητα το ΕΔΑΔ υπεράνω όλων! Εντούτοις, ο Καταστατικός Χάρτης/ΟΗΕ δεσμεύει τα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας/ΟΗΕ που αναγνωρίζει μόνο την νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη της την επικράτεια και καθιστά οποιεσδήποτε «επιτροπές» στα κατεχόμενα ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ. Επιπλέον, στην δικαστική απόφαση “Chafiq Ayadi εναντίον Council of the European Union” (2006) καθορίστηκε ότι οι υποχρεώσεις κάθε κράτους μέλους του ΟΗΕ (π.χ. της Κυπριακής Δημοκρατίας) υπερτερούν άλλων υποχρεώσεων  περιλαμβανομένων και προς το ΕΔΑΔ. Πάντως, είναι εξαιρετικά σημαντικό το αν γνώριζαν και αν προσμέτρησαν τα πιο πάνω (με άλλα) όταν λήφθηκε η απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης.
Η φανερή ή σιωπηρή παροχή νομιμότητας σε «επιτροπές» του ψευδοκράτους θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες με μια νέα "έννομη" τάξη όπου «Αρχές» και «Επιτροπές» που λειτουργούν στα κατεχόμενα -εντός της κυπριακής επικράτειας-  αποχτούν πλέον νομιμότητα που τους παρέχει η ίδια η Κυπριακή Κυβέρνηση με την μοναδική δικαιολογία ότι «το υπέδειξε το ΕΔΑΔ»! Οι προεκτάσεις αυτής της νέας έννομης τάξης οδηγούν στην τουρκική επιδίωξη για αναγνώριση ξεχωριστής οντότητας εντός της κυπριακής επικράτειας. Αυτό αποτελεί νομιμοποίηση της τουρκικής κατοχής χωρίς καν λύση.  
Κώστας Μαυρίδης   -    mavrides@ucy.ac.cy 


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο