Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Η ύφεση σκοτώνει και την εθνική ασφάλεια: Στο 50% η ισχύς των ΕΔ το 2018!

Η ελληνική οικονομία είναι πρακτικά αδύνατο να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης
που κατατρώγει τα σωθικά της και ίσως όχι τυχαία: Η επίσημη και διακηρυγμένη πολιτική της Γερμανίας και προσωπικά της καγκελαρίου Μέρκελ είναι η πρόκληση ισχυρού υφεσιακού κλίματος προκειμένου να υπάρξει η λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση. Και κατ'αυτό τον τρόπο να μειωθούν οι αξίες σε όλα τα επίπεδα στην χώρα: Τόσο σε παγίων αξιών και αγαθών όσο και υπηρεσιών. Για την ώρα η μείωση των αξιών είναι εξαιρετικά δυσανάλογη. Οι αμοιβές έχουν καταρρεύσει, αλλά οι τιμές αγαθών εξακολουθούν να είναι στα ύψη.


Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει το ποσοστό ύφεσης της "πτωχευμένης" Αργεντινής που βίωσε συνολική μείωση του ΑΕΠ της κατά 20% μετά τη χρεοκοπία της το 2001. Μέχρι στιγμής, πάντως, από το διεθνές στερέωμα της κρίσης το μεγαλύτερο «κραχ» έχει υποστεί η οικονομία της Λετονίας με σωρευτική μείωση του ΑΕΠ της κατά 24% το 2007.

Στην ευρωζώνη της κρίσης, δηλαδή των οικονομιών της περιφέρειας που υπέστησαν πλήγμα, η Ελλάδα κρατά με διαφορά την πρώτη θέση. Η Ιρλανδία έπειτα από μια δύσκολη τριετία έχασε λίγο πάνω από το 10% του ΑΕΠ της, ενώ οι απώλειες της Ισπανίας διαμορφώνονται μέχρι στιγμής κοντά στο 4%, της Ιταλίας κοντά στο 7% και της Πορτογαλίας κοντά στο 5%.

Όλα αυτά, όμως, χωρίς οι χώρες αυτές να έχουν την κρίσιμη γεωπολιτική σημασία που έχει η Ελλάδα. Δεν αντιμετωπίζουν δηλαδή τον κίνδυνο γεωπολιτικής "έκλειψης" που στην περίπτωση της Ελλάδας με το δεδομένο πρόβλημα ασφάλειας που αντιμετωπίζει λόγω της ύπαρξης ρεβιζιονιστικού γειτονικού κράτους, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποστέρηση δικαιωμάτων (στην καλύτερη περίπτωση, όπως συμβαίνει με την ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο που δέον όπως θεωρείται όνειρο απατηλό, παρά τα όσα λέγονταν προεκλογικά) και απώλειας χερσαίου εθνικού χώρου, στην χειρότερη.

Το 2015 υποτίθεται ότι θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Για να συμβεί αυτό το 2013 θα πρέπει να κλείσει περί το 2%, πρακτικά αδύνατο. Όλα αυτά σημαίνουν Ένοπλες Δυνάμεις πρακτικά κατεστραμμένες. Δεν είναι μόνο το μισθολογικό. Είναι η μείωση των όπλων, η γήρανση των εναπομείναντων, η μείωση της εκπαίδευσης (δεν γίνονται παρά ελάχιστες ασκήσεις) κλπ. από τα μέσα μέχρι το τέλος δεκαετίας, μεταξύ 2015-2018, θα καταγραφεί μείωση της ισχύς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε σχέση με αυτή που είχαν προ δεκαετίας κατά 50% τουλάχιστον αναφέρουν απόρρητες μελέτες των Επιτελείων.

Με "σπασμένη ασπίδα", θα πρέπει να αντιμετπιστεί μια Τουρκία που θα υπερέχει συντριπτικά σε όλα τα επίπεδα και βέβαια θα εξακολουθεί να έχει το στρατηγικό βάθος και την γεωγραφική "υπεροχή" έναντι των ελληνικών νησιών του Αιγαίου και της Α.Μεσογείου

Το ΑΕΠ που υποχωρεί φέτος στην Ελλάδα για πέμπτη συνεχή χρονιά, το 2008 μειώθηκε κατά 0,2%, το 2009 κατά 3,3%, το 2010 κατά 3,5% και το 2011 κατά 6,9%. Το πρώτο τρίμηνο φέτος η μείωση του ΑΕΠ ήταν 6,5% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2011, δηλαδή ελαφρώς μεγαλύτερη από το 6,2% το δεύτερου τριμήνου.

Στο δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2011 και συνολικά κατά 17,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2008, όταν άρχισε η ύφεση. Πρόκειται για βιβλική οικονομική καταστροφή που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα διατηρηθεί το 2013 και το 2014.

Οι προβλέψεις για 4% ύφεση το 2013 είναι ίδιες με αυτές του 2011 και 2012: Το ίδιο ή και χαμηλότερο ποσοστό προέβλεπε η τρόϊκα και διαψεύσθηκε παταγωδώς. Η ύφεση ποσοστιαία κάθε χρονια είναι 50-60% υψηλότερη από αυτή που προβλέπουν.

Εφέτος ανεπίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών τοποθετούν την ύφεση στο 7% κατά μέσο όρο, ενώ το ΙΟΒΕ προβλέπει 6,9% και η Eurobank 7,1%. Οι ίδιοι περίμεναν ύφεση περί το 3,5% πέρσι τέτοια εποχή για το 2012! Για το 2013 οι ίδιες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών βλέπουν μείωση του ΑΕΠ "κοντά στο 4%", αλλά θα είναι πολύ σημαντικό αν μειωθεί μόνο κατά 5% και όχι περισσότερο.

Βασικότερο πρόβλημα είναι η ανυπαρξία δημοσίων επενδύσεων.

Μαχαίρι έχει πέσει και στις δημόσιες επενδύσεις, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αφού αυτές περιορίστηκαν στα 2,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 4,2 δισ. ευρώ και πραγματικής ανάγκης 15 δισ. ευρώ!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.grΕυχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο