Του Κωνσταντίνου Φιλίππου,
Διπλ. Ναυπηγού & Μηχανολόγου Μηχανικού
Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ τ.76 σελ. 54 ,
ΙΟΥΛ-ΣΕΠ 2011, έκδοση Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.
Αναδημοσίευση στο Περί Αλός με την έγκριση του ΝΜΕ.
Ομοίωμα της κορβέτας «Λουδοβίκος».
Κατασκευή: Aρ. Ράλλης.
Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος.
Αρ. Συλλογής 2.031.
(ΦΩΤΟ: Περίπλους)
|
Στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στην είσοδο αριστερά, ένα από τα πρώτα εκθέματα που συναντά κανείς είναι το μοντέλο της φρεγάτας «Λουδοβίκος» μαζί με ένα ναυπηγικό σχέδιο γραμμών του πλοίου που φέρει την υπογραφή Γ. Τομπάζης, Αρχιναυπηγός, Πόρος 1838.
Το σχέδιο είναι δωρεάς του πατέρα μου Αλεξάνδρου, ναυπηγού, αξιωματικού Π. Ν.Η δωρεά του σχεδίου είχε γίνει αρκετές δεκαετίες πριν και εντοπίσθηκε από τονγράφοντα. Όπως ήταν αναμενόμενο το σχέδιο ανευρέθηκε στα αρχεία του Μουσείου και τοποθετήθηκε μαζί με το μοντέλο ως έχει σήμερα.
Τι όμως κρύβεται πίσω από αυτό το σχέδιο; Στη συνέχεια εκθέτω ένα μικρό ιστορικό της διαδρομής του και της οικογενείας Τομπάζη, όσον το αφορά. Ο Γεώργιος Τομπάζης ήταν γιός του Υδραίου ναυάρχου της Επαναστάσεως Ιακώβου (1782-1829). Ο Γεώργιος γεννήθηκε 1809 και ετελεύτησε το 1892.
Εσπούδασε ναυπηγός στην Αγγλία και κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό όπου έφθασε μέχρι τον βαθμό του υποναυάρχου.Κατά την σταδιοδρομία του εναυπήγησε αρκετά πλοία, μεταξύ των οποίων και το «Λουδοβίκος», στον Πόρο, όπου εναυπηγήθησαν και πολλά άλλα πολεμικά πλοία.
Διετέλεσε Υπουργός Ναυτικών στις κυβερνήσεις Ζαΐμη (1870) και Τρικούπη (1883).
Ο Γεώργιος απεστάλη με κυβερνητική διαταγή στην Γλασκώβη για την παραλαβή κάποιων πολεμικών πλοίων που εναυπηγούντο στα φημισμένα ναυπηγεία της.
Εκεί εγνώρισε και παντρεύτηκε την κόρη γνωστής οικογενείας ονόματι Anderson.
Μετά τον θάνατο του Γεωργίου η χήρα του επέστρεψε στην Γλασκώβη.
Ο γιός του ζεύγους, Γεώργιος Anderson Τομπάζης ενυμφέφθη την Ελένη Στυλιανίδου. Έζησε στην Γλασκώβη όπου και εδραστηριοποιήθηκε ως διευθυντής εταιρίας παρασκευής whisky και εισαγωγέας της Jamaica Rum. Ήταν Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος. Το ζεύγος απέκτησε δύο παιδιά, τον Γεώργιο και τον Ιάκωβο (Τζίμη).
Το σπίτι τους ήταν 7 Victoria Circus τηλέφωνο west 2402. Απέθανε το 1921.
Λεπτομέρεια του ναυπηγικού σχεδίου της κορβέτας Λουδοβίκος.
Μόνιμη έκθεση του ΝΜΕ. (ΦΩΤΟ: Περίπλους)
|
Η οικογένεια Τομπάζη είχε στην Γλασκώβη μια έντονη κοινωνική παρουσία με έμφαση στην στήριξη της Ελλάδος και της Ορθοδόξου Εκκλησίας και στην βοήθεια των Ελλήνων φοιτητών που εσπούδαζαν εκεί.
Η Ελένη (Στυλιανίδου) Τομπάζη συνέχισε το έργο αυτό και το σπίτι της ήταν πάντοτε ανοικτό σε όλους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πατέρας μου, ευρισκόμενος στην Γλασκώβη για σπουδές, κατά την περίοδο 1912-1919 (μαζί με τον φίλο του Ιωάννη Λάσκαρη, μετέπειτα ναυπηγό, αξιωματικό Π. Ν. ) εγνώρισε την οικογένεια Τομπάζη και εφιλοξενήθηκε πολλές φορές στο εξοχικό σπίτι τους στο Blairmore.
Ο οικογενειακός αυτός δεσμός επεκτάθηκε και στον γράφοντα που εσπούδασε στην Γλασκώβη την περίοδο 1950-1955.
Εγνώρισε την αρχόντισσα Ελένη Τομπάζη και τα παιδιά της και τις νύφες της, Μαίρη σύζυγο του Γεωργίου και Ελισάβετ (Μπέττυ) σύζυγο του Ιακώβου, (Τζίμη).
Η ζωή εκύλησε, οι γόνοι της οικογενείας Τομπάζη έφυγαν από την ζωή πλην της Μπέττυ που ο γράφων είχε την μεγάλη χαρά να ξαναδεί πρόσφατα στην Ελλάδα μετά από 50 χρόνια περίπου.
Ομοίωμα της κορβέτας «Λουδοβίκος».
Κατασκευή: Aρ. Ράλλης. Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος.
Αρ. Συλλογής 2.031. (ΦΩΤΟ: Περίπλους)
|
Ξεδιπλώνοντας παλαιές αναμνήσεις με την Μπέττυ προέκυψε ότι ο πεθερός πρέπει να ήταν αυτός που παρέδωσε το σχέδιο του «Λουδοβίκος», του προγόνου του ναυπηγού Γεωργίου Τομπάζη, στον πατέρα μου, ο οποίος αργότερα το εδώρησε στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.
Το «Λουδοβίκος» μετονομάστηκε αργότερα σε «Μεσολόγγι» και το 1867 μετακόμισε σε αυτό η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων έως το 1871.
Η Μπέττυ έχει 11 εγγόνια και 11 δισέγγονα, όλα όμως έχουν πια αφομοιωθεί από την αγγλική κοινωνία.
Στο σπίτι της Victoria Circus κατοικεί η δεύτερη σύζυγος του Γεωργίου Τομπάζη, δίπλα του δε είναι σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της πόλεως.
Η υπογραφή του αρχιναυπηγού Γεωργίου Τομπάζη στο σχέδιο του πλοίου
(ΦΩΤΟ: Περίπλους).
|
Έτσι έκλεισε ο κύκλος της ζωής από τον «Λουδοβίκο στην Μπέττυ» και το σχέδιο απέκτησε ένα νέο ιστορικό βάθος.
http://perialos.blogspot.gr/2013/07/blog-post_28.html
Το Περί Αλός προτείνει:
ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΝΑΥΑΡΙΝΟ). Πιέσατε ΕΔΩ
ΕΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟ ΗΡΩΟΥ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ. Πιέσατε ΕΔΩ
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΡΚΩΝ. Πιέσατε ΕΔΩ
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.