Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

"Ηλέκτρες Πύλες" -Θήβα

Περιγραφή

  Ηλέκτρες πύλες : ήταν οι κυριότερες και πιο μεγάλες πύλες της πόλης, απ’ όπου ξεκινούσε ο δρόμος που οδηγούσε στην Αθήνα διαμέσου του Κιθαιρώνα. Θεωρούνταν η είσοδος της πόλης. Ανασκάφηκαν από τον αρχαιολόγο Κεραμόπουλο και αποκαλύφτηκε πως η δίφυλλη θύρα βρισκόταν ανάμεσα σε δύο ισχυρούς στρογγυλούς πύργους.

 Οχύρωση

  Η κλασική Θήβα είχε δύο τείχη: το πρώτο (εσωτερικό) προστάτευε την παλιά πόλη, την Καδμεία, ενώ το δεύτερο περιέβαλε την περιοχή της Μεγάλης Θήβας. Η παλαιότερη γραπτή πηγή για τη μορφή του τείχους είναι ο Αρριανός (Ανάβασις 1.7.4-1.10.2), ο οποίος περιέγραψε την πολιορκία και την καταστροφή της πόλεως από τον Αλέξανδρο. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο Αλέξανδρος αρχικά κατέλαβε το εκτός τειχών τμήμα της Μεγάλης Θήβας, βόρεια του τεμένους του Ιολάου, ενώ η Μακεδονική φρουρά είχε αποκλειστεί στην Καδμεία από τους Θηβαίους που είχαν καταλάβει την υπόλοιπη πόλη. Ο Αλέξανδρος κατάλαβε ότι το πιο αδύναμο σημείο της πόλης ήταν στην νότια πλευρά, εκεί που τα δύο τείχη συγχωνεύονταν ή ήταν πολύ κοντά το ένα με το άλλο. Για να μειωθεί η επικινδυνότητα του σημείου, οι Θηβαίοι είχαν σκάψει δύο τάφρους παράλληλους προς το τείχος. Οι Θηβαίοι στρατιώτες είχαν παραταχθεί πίσω από την εξωτερική τάφρο, με σκοπό να υποχωρήσει η δύναμη του Πέρδικα. Αλλά οι Μακεδόνες, επέστρεψαν ακόμα μια φορά και κατάφεραν να σπρώξουν τους Θηβαίους πίσω από τις πύλες του εξωτερικού τείχους. Οι Θηβαίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν πολεμώντας στο λόφο του Αμφείου, αυτή τη φορά περικυκλωμένοι από τους εχθρούς τους.
  Ο Ξενοφώντας (Ελλην. 5.2.25-29) επίσης μας δίνει πληροφορίες για τα δύο τείχη, όταν περιγράφει την κατάληψη των Θηβών από τους Σπαρτιάτες το 382 π.Χ. Το εσωτερικό τείχος ακολούθησε το ΥΕ Κυκλώπειο τείχος της Καδμείας, περιλαμβάνοντας και την Ιπποκρίνη. Σχετικά με την κατασκευή του εξωτερικού τείχους οι μελετητές διαφοροποιούνται αναφέροντας ότι είτε κατασκευάστηκε ολόκληρος από την αρχή είτε ότι ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις (η πρώτη εκδοχή αναφέρει ότι το πρώτο τμήμα έγινε κατά την ύστερο-αρχαϊκή εποχή και το δεύτερο τμήμα του το 457- 447 π.Χ., ενώ η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του κατασκευάστηκε ενιαία, ενώ προστέθηκε μια μικρή επέκταση κατά το 457 π.Χ. το οποίο και κατεδάφισαν οι ίδιοι οι Θηβαίοι). Μετά την καταστροφή των τειχών από τον Αλέξανδρο, το τείχος ανοικοδομήθηκε από τον Κάσσανδρο το 315 π.Χ.
  Ίχνη των τειχών έχουν αποκαλυφθεί σε διάφορα σημεία της πορείας τους. Η πορεία των τειχών της κάτω πόλης δεν έχει εντοπιστεί σε όλο της το μήκος και σε ορισμένα σημεία παραμένει προβληματική. Σε γενικές γραμμές η οχύρωση του Κασσάνδρου εφαπτόταν με το τείχος της Καδμείας στα νότια, συνέχιζε προς τα βόρεια περιλαμβάνοντας τμήματα της συνοικίας Αλώνια Πυρίου, στρεφόταν δεξιά καλύπτοντας την περιοχή βόρεια του Σιδηροδρομικού Σταθμού και στη συνέχεια ολοκλήρωνε την πορεία της στα ανατολικά, περνώντας δυτικά του ρέματος Μοσχοποδίου και περικλείοντας τη συνοικία Βλάχικα Κονάκια και τα υψώματα πάνω από την εκκλησία της Αγ. Φωτεινής. Τη διαδρομή του τείχους της κάτω πόλης διέκοπταν κατά διαστήματα πύλες, οι οποίες οδηγούσαν στους σημαντικότερους  οικισμούς της Βοιωτίας και άλλων περιοχών.
  Οι νεώτερες ανασκαφικές έρευνες που διενεργήθηκαν στα οικόπεδα ιδιοκτησίας Γρ. Καραμπετιάν, Π. Ροβολή, Ηρ. Φίλη και στο Παλαιό Νεκροταφείο του Αγ. Λουκά επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του τείχους και συμπλήρωσαν την εικόνα της πορείας του στα νοτιοανατολικά όρια της κάτω πόλης.
Τα τμήματα που ήρθαν στο φως είναι κατασκευασμένα με μεγάλου μεγέθους ορθογώνιους κροκαλοπαγείς λίθους. Δυστυχώς σώζονται μόνο οι κατώτερες σειρές των λίθων, καθώς οι ανώτερες χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό σε μεταγενέστερους χρόνους.
  Θέσεις τείχους: Ηλέκτρες Πύλες, Ομολοϊδες Πύλες (πιθανή θέση), Προιτίδες Πύλες, Ωγύγιες ή Βοραίες Πύλες, Νηίστες Πύλες (οικ. Κοροπούλη), Ύψιστες Πύλες (πιθανή θέση), Ογκαίες Πύλες (πιθανή θέση), Τμήμα τείχους (οικ. Μητροπόλεως), Τμήμα τείχους (οικ. Σταμάτη - Λιάγκα), Τμήμα τείχους (Αγ. Λουκάς), Τμήμα τείχους (οικ. Ροβολή), Τμήμα τείχους (οικ. Καραμπετιάν), Τμήμα τείχους (θέση Αλώνια - Πυρί).
 
Πηγή: Θ' ΕΠΚΑ


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο