Υπηρεσία μαζικής αποστολής sms

Σάββατο, 9 Αυγούστου 2014

Κλειστά βρήκαν τα ρωσικά σύνορα οι 3.000 οδηγοί νταλίκας που μετέφεραν τα ελληνικά προϊόντα

Κλειστά βρήκαν τα ρωσικά σύνορα οι 3.000 οδηγοί νταλίκας που μετέφεραν τα ελληνικά προϊόντα (νεκταρίνια και ροδάκινα), καθώς η απειλή του Πούτιν για εμπάργκο στη Δύση από νόμος της κυβέρνησής του έγινε και πράξη, προκαλώντας απόγνωση στους Έλληνες παραγωγούς. Ήδη οι πρώτες νταλίκες έχουν πάρει τον δρόμο της επιστροφής για τη χώρα μας, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το σύνολο της παραγωγής.

Για τα εν λόγω προϊόντα υπήρχαν συμβόλαια σε ισχύ, όμως η άκαμπτη στάση των Ρώσων δεν επιτρέπει εξαιρέσεις. Η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις διάθεσης των προϊόντων σε άλλες αγορές, ενώ έχει ακουστεί και η ιδέα αυτά να διατεθούν για τις ανάγκες του στρατού, των νοσοκομείων ή και ξενοδοχειακών μονάδων.

Σε αρκετές περιπτώσεις όμως η παραγωγή δεν μπορεί να αποθηκευτεί για αρκετές ημέρες, κι έτσι η καταστροφή είναι η μόνη λύση. Οι αγρότες ζητούν την κάλυψη της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Μια άλλη επιλογή είναι η διεκδίκηση αποζημιώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι καθόλου σίγουρο όμως ότι αυτές θα εγκριθούν για τον συγκεκριμένο λόγο.

Εκτός από τις αυτονόητες αρνητικές συνέπειες της μη διάθεσης των προϊόντων, μια ακόμη είναι η κατακόρυφη πτώση των τιμών, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ισπανία η τιμή της ντομάτας υποχώρησε κατά 40% μόνο την πρώτη ημέρα του εμπάργκο.

Οι απώλειες για την ελληνική αγροτική οικονομία από το ρωσικό εμπάργκο μπορεί να φτάσουν τα 180 εκατομμύρια ευρώ.

Κερδισμένη μόνο η Τουρκία

Με συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις, η Άγκυρα ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να καλύψει αυτή το κενό που δημιουργεί στη ρωσική αγορά η μη διάθεση των δυτικών προϊόντων.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, η Τουρκία υποσχέθηκε ότι θα δώσει σύντομα προς έγκριση τη λίστα των προμηθευτών τροφίμων της στη Ρωσία. «Η αμοιβαία συνεργασία δημιουργεί ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την τουρκική οικονομία, διασφαλίζοντας σταθερότητα στην παραγωγή τροφίμων» αναφέρει χαρακτηριστικά η Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας, προσθέτοντας στο σχετικό δελτίο τύπου ότι «ανεξάρτητα από την τουριστική ζήτηση στην Τουρκία, τα μεταποιημένα προϊόντα θα πωλούνται στη ρωσική αγορά».

Σύσκεψη παραγωγών Ημαθίας-Κοζάνης με θέμα το εμπάργκο

Την άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων, ιδίως ροδάκινων, που μένουν στα αζήτητα λόγω του ρωσικού εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά προϊόντα από χώρες της ΕΕ, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες ζητούν οι ομάδες παραγωγών της Ημαθίας και της Κοζάνης, σε εφαρμογή αποφάσεων οι οποίες ελήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη των εκπροσώπων τους στη Βέροια. Παράλληλα, αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της Ισπανίας, της Γαλλίας, οι οποίες συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Διακινητών Φρούτων και Λαχανικών, ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε η πραγματοποίηση συσκέψεων για το θέμα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Επιμελητήριο Ημαθίας την Τρίτη και τη Δευτέρα αντίστοιχα. 

Να ανοίξουν οι χωματερές

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης διευκρίνισε: «Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει άμεσα δύο χωματερές, σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες. Επίσης, ζητούμε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους πληγέντες και στη συνέχεια να διεκδικήσει αυτές τις αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες».

Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Τρίτη

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ακόμη η σύγκληση έκτακτης σύσκεψης για το θέμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας τη Δευτέρα στις 5.00 το απόγευμα, όπου καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας, ώστε να διαμορφωθούν κοινές θέσεις και αιτήματα.

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα τεθούν υπόψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεωργίου Καρασμάνη σε σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο στις 2.00 το μεσημέρι της Τρίτης.

Τρεις οι άξονες της συνεργασίας των παραγωγών της Μεσογείου
Όσον αφορά τη συμφωνηθείσα συγκρότηση κοινού μετώπου με τις ομάδες παραγωγών Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, που συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Διακινητών Φρούτων και Λαχανικών, αυτή θα συζητηθεί στη διάρκεια προσεχούς συνάντησης και στηρίζεται σε τρεις άξονες: απόσυρση και καταστροφή των ποσοτήτων που δεν μπορούν να διατεθούν, αποζημίωση των παραγωγών μέσω των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν προ τριετίας με το e-coli, και χρηματοδότηση των τόκων για την άτοκη αναχρηματοδότηση των πληγεισών επιχειρήσεων. 

Ο κ. Γιαννακάκης επανέλαβε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτή τη στιγμή στα ψυγεία των συνεταιρισμών των οργανώσεων παραγωγών μόνο της Ημαθίας υπολογίζεται ότι βρίσκονται αδιάθετοι 9.000 τόνοι ροδάκινα, που σε ποσοστό άνω του 50% επρόκειτο να προωθηθούν στη ρωσική αγορά (οι ακριβείς ποσότητες θα είναι γνωστές αμέσως μετά την απογραφή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο), ενώ τους επόμενους μήνες έπονται τα ακτινίδια και η φράουλα, που επίσης θα πληγούν. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα φρούτα που τελικά δεν θα εξαχθούν δεν είναι δυνατόν να διατεθούν σε νοσοκομεία, σχολεία ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως προτάθηκε από κάποιες πλευρές, καθώς αφενός αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν όλοι οι εξαγωγικοί φορείς, παρά μόνο οι αναγνωρισμένες από την ΕΕ οργανώσεις παραγωγών, και αφετέρου το ροδάκινο είναι ευπαθές φρούτο και άρα δεν θα φτάσει στους αποδέκτες στην ιδανική κατάσταση. 

Κατά τον ίδιο, δεν είναι εφικτή ούτε η χυμοποίηση των φρούτων, καθώς αυτά βρίσκονται ήδη συσκευασμένα σε τελάρα, η αφαίρεση των οποίων συνεπάγεται «τεράστιο κόστος», σε μια εποχή που η τιμή του χυμού είναι ήδη «εξευτελιστικά χαμηλή» -μέχρι και 0,05 ευρώ- και υπάρχει πλεόνασμα χυμού επιτραπέζιου ροδάκινου. 

«Ήδη άρχισαν να μας πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ήδη εξευτελιστικά χαμηλών τιμών. Πριν από λίγη ώρα, αγοραστής από μεγάλο σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα κάλεσε μέλος της ομάδας μας για να τον ρωτήσει πότε θα κατεβάσουμε κι άλλο τις τιμές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης.

zougla

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο