Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΗΒΑΣ


Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα,


Χιλιάδες οικοδόμοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, βιώνουν σήμερα τις συνέπειες των μέτρων που έχουν ψηφιστεί για το Ασφαλιστικό από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Τα μέτρα αυτά ήδη εφαρμόζονται και οι συνέπειές τους θα γίνουν πιο ορατές το αμέσως επόμενο διάστημα. Αφορούν όλους, παλιούς και νέους ασφαλισμένους, άνεργους, συνταξιούχους και εργαζόμενους.


Από 1/7/2014 μειώθηκαν κατά 2,9% οι εργοδοτικές εισφορές στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, με συνέπεια τη μείωση των εσόδων του ταμείου. Τη μείωση αυτή την πληρώνουν οι εργαζόμενοι που θα πάρουν για τελευταία φορά το μισό από το οικογενειακό επίδομα που δικαιούταν. Από 1/1/2015 το οικογενειακό επίδομα καταργείται. Στο στόχαστρο βρίσκεται και το 6μηνο επίδομα μητρότητας.
Από 1/7/2014 έχουμε νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων. Από εδώ και στο εξής το ύψος των επικουρικών συντάξεων θα αξιολογείται ανά τρίμηνο, ανάλογα με το αν έχει λεφτά ή όχι το ασφαλιστικό ταμείο. Πρακτικά αυτό σημαίνει, με δεδομένη την ανεργία, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, την εισφοροδιαφυγή, ότι οι επικουρικές συντάξεις θα βρίσκονται στο στόχαστρο για νέες μειώσεις με σκοπό την κατάργησή τους. Για τους οικοδόμους, που κατά βάση παίρνουν μια μικρή επικουρική  σύνταξη, σημαίνει ότι πολύ γρήγορα θα μείνουν χωρίς επικουρική ή με επικουρική που θα είναι πενταροδεκάρες.
Από 1/1/2015 για όσους βγαίνουν σε σύνταξη ο τρόπος υπολογισμού της αλλάζει. Ο νέος τρόπος υπολογισμού καθορίζει βασική σύνταξη έως 360 ευρώ με 10.500 ημέρες δουλειάς. Η συντριπτική πλειοψηφία των οικοδόμων δεν πρόκειται να πάρει ούτε τα μισά από τα 360 ευρώ, την ώρα που η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ σήμερα είναι 486 ευρώ. Στη βασική σύνταξη θα προστίθενται η αναλογική, που θα προκύπτει από 1/1/2015 σταδιακά, με βάση όλο τον εργασιακό βίο. Για τους οικοδόμους, που βιώνουν παρατεταμένη ανεργία, σημαίνει ότι θα κατρακυλήσει ακόμη πιο κάτω αυτό το κομμάτι της σύνταξης. Επίσης, η κύρια σύνταξη, όπως και η επικουρική, αυτομάτως θα μειώνεται ανάλογα την κατάσταση του ταμείου.

Ωστόσο το αντεργατικό οπλοστάσιο σε βάρος των οικοδόμων «εμπλουτίστηκε» με την «πρόβλεψη» για τους μεν μετά το 1993 ασφαλισμένους οικοδόμους να αυξηθούν κατά 2 επιπλέον έτη δηλαδή από το 60ο έτος στο 62ο έτος, που σημαίνει συνολική αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 4 έτη απευθείας και για τους προ του 1993 ασφαλισμένους οικοδόμους έγινε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 58ο έτος στο 60ο, δηλαδή αύξηση κατά 2 έτη.



Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα,
Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί ότι αυτά τα μέτρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα.
Είναι μέτρα που απαλλάσσουν κεφάλαιο και κράτος από την υποχρέωση της κοινωνικής ασφάλισης.
Είναι μέτρα που ανοίγουν νέους δρόμους για κερδοφόρα δράση στους επιχειρηματικούς ομίλους, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, στον τομέα της ασφάλισης, της υγείας.
Επιβεβαιώνεται, ότι κυβέρνηση και κεφάλαιο επιδιώκουν την επανεκκίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας με εργάτες που θα δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο. Η ανεργία, που θα συνεχίζει να βασανίζει τον κλάδο, θα αποτελέσει μέσο εκβιασμού από τους εργοδότες για να προβάλλουν νέες απαιτήσεις.
Σε αυτή την επίθεση έχουμε χρέος να απαντήσουμε!! Κάνεις πλέον δεν μπορεί να περιμένει. Για να αλλάξουν τα πράγματα για να γίνουν θετικές διεργασίες στην κοινωνία χρειάζεται η συμμετοχή όλων στους κοινωνικούς αγώνες. Αυτός ο αγώνας είναι ζωτικής σημασίας για την ζωή μας. Ή θα αποδεχτούμε να παίρνουμε σύνταξη ένα βήμα πριν τον θάνατο και αυτή να μην φτάνει ούτε για τα φάρμακα μας ή θα αντισταθούμε και θα διεκδικήσουμε το δίκιο μας αξιοπρεπή ζωή και σύνταξη που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Μας αξίζει μια καλύτερη ζωή χωρίς το άγχος της καθημερινής επιβίωσης, αν θα μας κόψουν τα φάρμακα, το ρεύμα, το νερό.
Τις λύσεις που συμφέρουν τη ζωή μας δεν μπορούν να τις δώσουν όσοι ορκίζονται πίστη στο κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την ΕΕ. Όσοι υπόσχονται επαναφορά της ζωής των εργαζομένων στα επίπεδα πριν από την εκδήλωση της κρίσης το 2009 χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμή μας
Με τον αγώνα μας για αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Με τον αγώνα μας για αυξήσεις σε μεροκάματα, για συλλογική σύμβαση εργασίας που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας.
Με την πάλη μας για μέτρα ανακούφισης των ανέργων.
Έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε καλύτερα γιατί εμείς παράγουμε τον πλούτο που τον βάζουν στο χέρι μια χούφτα παράσιτα. Να ενισχύσουμε την προοπτική για μια κοινωνία όπου οι εργάτες θα κουμαντάρουν τον πλούτο που παράγουν.
Έχουμε ευθύνη να αγωνιστούμε για εμάς και τις οικογένειές μας.
Να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, στους σχεδιασμούς για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.


Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση για όλους.
Δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους.
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
Σύνταξη στα 55 χρόνια. Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας.
Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου.
Πλήρη ασφαλιστική, ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, των μεταναστών, των εργαζομένων με μερική απασχόληση.


ΤΟ Δ.Σ.




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο