Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

«Κάτω τα χέρια από τις Θερμοπύλες»

Θέση απέναντι στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου της πατρίδας και συγκεκριμένα στο πωλητήριο που έχει μπει από καιρό μέσω ΤΑΙΠΕΔ στις Θερμοπύλες, καλούνται να πάρουν όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό, έμμεσα ή άμεσα και κυρίως ο νέος δήμαρχος Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Σεπτέμβρη.
Εδώ και ένα χρόνο, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έχει ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας προκειμένου να παραδοθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα και οι Ιαματικές Πηγές των Θερμοπυλών –μεταξύ άλλων πηγών στο νομό Φθιώτιδας, αφού η απόφαση για το απόλυτο ξεπούλημα βρίσκεται στο στάδιο της πλήρους εξέλιξης, με το ελληνικό κράτος να εκτελεί πιστά τις «διαταγές» των ξένων συμφερόντων που εκπροσωπούνται από τους δανειστές…

Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ, το συγκεκριμένο προς πώληση ακίνητο περιγράφεται ως εξής: «Το Ακίνητο Β΄ διαχωρίζεται από την παλαιά Εθνική οδό σε δύο τμήματα. Η ιαματική πηγή με τα πέντε κτίρια βρίσκονται στο μεγαλύτερο τμήμα. Το Ακίνητο Β΄ απέχει από τη Λαμία, την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία ανήκει, 16 χλμ. ενώ από την Αθήνα απέχει 200 χλμ. και τη Θεσσαλονίκη 305 χλμ».
Το ακίνητο περιλαμβάνει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, «κέντρο υδροθεραπείας, δύο παλαιά και ξεπερασμένα ξενοδοχεία, ένα κτήριο που στεγάζεται η διοίκηση και ένα εκκλησάκι, σε έκταση γης 785.398 μ²».
Όμως, όπως καταγγέλλουν φορείς της περιοχής, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα τοπογραφικό του ακινήτου, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι στην προς πώληση έκταση περιλαμβάνεται και το πεδίο ή μέρος του πεδίου της μάχης των Θερμοπυλών, όπου έπεσαν ηρωικά ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας με τους 300 Σπαρτιάτες, τους 700 Θεσπιείς και τους 80 Μηκυναίους, αποκρούοντας τα στρατεύματα του Πέρση βασιλιά Ξέρξη, το 480 π.Χ.
Το ΤΑΙΠΕΔ μάλιστα, αντί να ξεκαθαρίζει τα πράγματα, αυξάνει περισσότερο την ανησυχία, καθώς στην περιγραφή της τοποθεσίας του προς πώληση ακινήτου αναφέρει: «Περιοχή με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, όπου διεξήχθη η γνωστή μάχη των Θερμοπυλών μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 π.Χ».
Αντιλαμβάνεστε το σημείο της κατάπτωσης για τους φορείς του ελληνικού δημοσίου; Διαφημίζουν την ιστορικότητα των μνημείων μας, για να τα… πουλήσουν και να τα προσφέρουν για εμπορική εκμετάλλευση. Και οι έχοντες εθνικό συμφέρον να αντισταθούν, οι τοπικοί «άρχοντες» της Λαμίας (κυρίως) και της Σπάρτης (για ηθικούς και ιστορικούς λόγους) κωφεύουν… Ας είναι καλά οι κάτοικοι της περιοχής που έχουν ξεκινήσει αγώνα διαρκείας κατά του ξεπουλήματος των Θερμοπυλών.
Είναι χαρακτηριστική και η ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή, που κατέθεσε στις 28 Αυγούστου ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής, Νίκος Νικολόπουλος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει: «Στο σφυρί φαίνεται ότι βγαίνουν και ο Μιλτιάδης και ο Θεμιστοκλής και ο Λεωνίδας, δηλαδή τα μνημεία μας, η ιστορία μας, η εθνική μας ταυτότητα, η ψυχή μας (...) είναι ενδεικτικό το πωλητήριο του ΤΑΙΠΕΔ για τις Θερμοπύλες, που συμπεριλαμβάνει στα “προς πώληση” τις Ιαματικές πηγές συν 790 στρέμματα, ενώ αφήνουν μόνο το άγαλμα του Λεωνίδα απ' έξω».
Οι αντιδράσεις ενάντια στο ξεπούλημα μιας ιστορικής τοποθεσίας, παγκόσμιας εμβέλειας, ξεκίνησαν από νωρίς. Κάτοικοι της περιοχής συλλέγουν ηλεκτρονικά υπογραφές, από τη στιγμή της μεταβίβασης της κυριότητας των Ιαματικών Πηγών στο ΤΑΙΠΕΔ.
«Εμείς που υπογράφουμε, θεωρούμε ότι η πώληση των Ιαματικών Πηγών είναι παράνομη, δεδομένου ότι ο νόμος 3498/2006 (ΦΕΚ 230 Α), εκτελεστικός του άρθρου 18 παρ1 του Συντάγματος, προβλέπει πως η κυριότητα των Ιαματικών Πηγών ανήκει στον ΕΟΤ, ο οποίος μπορεί μόνο να τις ενοικιάζει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και όχι να τις πουλήσει και ζητάμε από την Πολιτεία και την κυβέρνηση
- να ανακληθεί η απόφαση μεταβίβασης της κυριότητας των Ιαματικών Πηγών της περιοχής μας στο ΤΑΙΠΕΔ,
- να δημιουργηθούν άμεσα Διαχειριστικά Σχέδια για κάθε ιαματική πηγή, τα οποία να απαντούν στην αξιοποίηση, εκμετάλλευση και ανάδειξή τους με όρους κοινωνικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς μέσα από κοινωνικές, συνεταιριστικές, δημοτικές επιχειρήσεις και με δημόσιες επενδύσεις, με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και σε όφελος της τοπικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.
Εμείς που υπογράφουμε τονίζουμε ότι η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών είναι υπόθεση όλων μας. Τα ονόματα επίσης παγκόσμιας εμβέλειας και αναγνωρισιμότητας, ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ και ΛΕΩΝΙΔΑΣ, δεν μπορούν να παραχωρηθούν σε πολυεθνικές για εμπορική εκμετάλλευση» αναφέρεται στο κάλεσμα συλλογής υπογραφών.
Στις διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων -οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προς την UNESCO, για την εκποίηση και ιστορικών χώρων, πολιτιστικών μνημείων, αρχαιολογικών σημάτων από τη συγκυβέρνηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ- ο προηγούμενος δήμαρχος Λαμίας κώφευε. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου τον Αύγουστο και πριν παραδώσει στη νέα δημοτική αρχή, ο κ. Γιώργος Κοτρωνιάς δεν είπε λέξη για την εκποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες των Ιαματικών Πηγών, παρόλο που το θέμα ήταν σχετικό ( η υπογραφή σύμβασης παραχώρησης στο Δήμο Λαμίας από την ΕΤΑΔ για τα επόμενα 25 χρόνια των Ιαματικών πηγών Καλλιδρόμου).
Ο νέος δήμαρχος κ. Σταυρογιάννης οφείλει να πάρει θέση για το ζήτημα και να σταθεί στο πλευρό των πολιτών που αγωνίζονται για να μην περάσει στα χέρια ιδιωτών ο ιστορικός πλούτος της χώρας. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και ο νέος δήμαρχος Σπάρτης, Ευάγγελος Βαλιώτης. Παρόλο που δεν έχει διοικητική αρμοδιότητα στο θέμα, έχει ηθική και ιστορική υποχρέωση ως αιρετός άρχοντας της πόλης του Λεωνίδα, να συμβάλει ώστε να μην περάσει σε χέρια ιδιωτών η γη όπου έπεσαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες.
Κάθε άλλη κίνηση ή ακόμα και η αδράνειά τους, θα σημαίνει ότι συντάσσονται με τα συμφέροντα των δανειστών, που θέλουν το ξεπούλημα έναντι πινακίου φακής του δημοσίου πλούτου της Ελλάδας.

newsbomb



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο