Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΛΟΓΙΚΗ...

Από την πηγή των δράσεων της σύγρχονης περιόδου, που η τεχνική βελτίωσε τις υλικές συνθήκες της ζωής, γεννιέται σαν Σιαμαία αδελφή η αντίθεσή της, που μέσα στο πνευματικό υλικό ξεπέταγμα παρουσιάζεται σαν μόχθος για τη διατήρηση.Και σαν προσπάθεια που επιδιώκει να υψώσει το βιοτικό επίπεδο αγνοώντας ή αδιαφορώντας για το πνευματικό επίπεδο, που έμεινε εκεί που το είχε αφήσει η Ελληνική κλασσική παίδευση και από την παρατήρηση της οποίας γεννιούνται όλεςοι δυσκολίες και τα βάρη, που διαρκώς συσσωρεύονται στην ψυχή του ανθρώπου.


Το πνεύμα της εποχής είναι η επικούρεια λογική. Είναι δε φανερό ότι η νοητική λειτουργία έχει οξυνθεί πολύ για την αντιμετώπιση περιττών και υπερβολικών προθέσεων, που βασίστηκαν και βασίζονται στον ελεύθεροπρωτογονικόσυλλογισμό μιας μακάριας θέσης. Και στον αντικοσμικό λογισμό κάποιας ευδαιμονίας φανταστικής, που δεν υπάρχει και κατασκευάζεται με την εκτροπή των συναισθημάτων από την μια κατηγορία της καταστρεπτικής δράσης στην άλλη, που στο βάθος της δεν είναι παρά η ίδια, η ιδέα της φθοράς και της σπατάλης που εκδηλώνονται με άλλες μορφές και τύπους.

Θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτή τη θέση με τους ίδιους τρόπους που απότρεψαν τις μεγάλες φθορές που επικρατούσαν κατά την περίοδο της πρωτόγονης ζωής, που έφτασαν οι άνθρωποι να τις αποστρέφονται και να καλλιεργούν τα ιδανικά της φιλαλληλίας και της αγάπης, που είναι ιδέες φειδούς, περισυλλογής και ασφάλειας.

Η πνευματική ανάπτυξη σαν εκείνη όμως που επεκράτησε με τη θρησκευτική πειθαρχία, χωρίς να είναι απαραίτητο ούτε καν αντιγραφής της, αλλά με το όπλο της απλής διαφώτισης και του βιώματος, ενός βιώματος ελεύθερης απόφασης, αξιόπρεπης και περιφρονητικής στάσης, θα μπορούσαν να σημάνουν την αρχή μιας καινούργιας εποχής, που θα εξασφαλίσει τη μετάβαση σε καινούργιο πολιτισμό. Απαλλαγμένο μάλιστα από τα υπολείμματα παλαιότερων εθισμών και των σημερινών συγχύσεων, για τις οποίες και έχει ήδη καταδικαστεί και απορριφθεί.

Τα επιτεύγατα μέχρι τώρα οφείλονται στην εφαρμογή της δύναμης . Το πνεύμα της καινούργιας εποχής, υποστήριζουν οι φιλόσοφοι, θα είναι η κατάργηση αυτής της δύναμης και η αποδοχή μιας λειτουργίας που βασίζεται στο νόμο της παγκόσμιας λογικής. Στην πρόβλεψη και στην αποδοχή των μεταβολών. Το κριτήριο της αποδοχής θα είναι η λογική λειτουργία, που βασίζεται στους νόμους που καταργούν τις συγκρούσεις και αποκαθιστούν τις ισορροπίες.

Η πρόοδος μπορεί να εξαγοραστεί με μικρότερη τιμή, σε λιγότερο κόστος παρ' όσο εστοίχισε μέχρι τώρα την ανθρωπότητα. Θα είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση των αιώνων. Για να λειτουργήσει αυτό το καθεστώς απαιτούνται δύο κυρίως δράσεις: Η κάθαρση των ιδεών που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις και η τοποθέτησή τους και η διαδοχή...


ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο