Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

"ΟΚ" από την ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στον ELA

Εγκρίθηκε, το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για την ένταξη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας (ELA).  Τέλος στην κινδυνολογία και τα σενάρια φόβου έβαλε η ΕΚΤ, αφού η πλήρης και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος,  τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια, σε όσους στήριξαν την πολιτική τους στο φάντασμα του «bank run» του 2012.  Ορισμένοι κύκλοι, που χρησιμοποιούν τον φόβο για να στηρίξουν εκβιαστικά διλλήματα και να επηρεάσουν τις επιλογές των ελλήνων προ της κάλπης, βρίσκονται πια με ρητορείες κενές περιεχομένου.  Το «πράσινο» φως δόθηκε για δυο εβδομάδες, μέχρι και την επόμενη συνεδρίαση του  Διοικητικού Συμβουλίου  της ΕΚΤ, στις 5 Φεβρουαρίου. Μία έγκριση περιορισμένης διάρκειας, που  θα επαναξιολογηθεί από την ΕΚΤ με βάση τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν μετά τις ελληνικές εθνικές εκλογές.


Εκεί που έχουν καταντήσει την χώρα, έρμαιο των αγορών και ακόλουθο των εξελίξεων,  η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος  έκρινε  απαραίτητη την προσφυγή στον ELA. Σύντομα το Δημόσιο ενδέχεται να προχωρήσει σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων προκειμένου να ενισχύσει το ταμείο του κράτους και αυτή η επιπλέον δυνατότητα για ρευστότητας κρίθηκε απαραίτητη.  Η εκροή καταθέσεων τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες έχει φτάσει το 1,4 δις μόνο την Τρίτη,  προβληματίζει ιδιαίτερα τις τράπεζες για την ενδεχόμενη αναταραχή που μπορεί να προκύψει λόγω ενδεχόμενων επαναληπτικών εκλογών η ακόμα και μετά τις εκλογές αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Οι τραπεζικές καταθέσεις, είναι ασφαλείς, δηλώνουν τραπεζικές πηγές,  καθώς το συνολικό ποσό της εκροής ανέρχεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ το σύνολο των καταθέσεων φτάνει 159 δισ. ευρώ. Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν πως η τραπεζικές εκροές καταθέσεων οφείλονται κυρίως στην κάλυψη των υπερβολικών, φορολογικών αναγκών και την αναμενόμενη, εμπορική κίνηση των Χριστουγέννων.

Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως τόσο Alpha Bank όσο και Eurobank  είχανν αιτηθεί την προληπτική να γραμμή πίστωσης από τον  ELA. Παρά το ότι αρχικά οι άλλες δύο τράπεζες δεν φαίνεται να είχαν καταθέσει παρόμοιο αίτημα, με την Εθνική Τράπεζα μάλιστα, να διαψεύδει αυτό το ενδεχόμενο μέσω του εκπροσώπου Τύπου της, Δημήτρη Σπυρόπουλου. Ο κ. Σπυρόπουλος, σε δήλωσή του, τόνιζε πως η Εθνική Τράπεζα δεν έχει προσφύγει και δεν προτίθεται να προσφύγει στο ELA για άντληση ρευστότητας.

Σε κάθε περίπτωση,  κύκλοι προσπαθούν να αναδείξουν το θέμα ως αρνητική εξέλιξη στην οικονομία που έχει να κάνει με την κήρυξη εκλογών.  Πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη θέτουν το θέμα στην σωστή του διάσταση, εξηγώντας πως η  γραμμή ρευστότητας είναι προληπτική και πως θα αντληθεί μόνο στο χειρότερο σενάριο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αιτήθηκε την πρόσβαση στο μηχανισμό και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες,  φοβούμενη την ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση στους όρους ρευστότητας, των επικείμενων εκδόσεων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, αλλά και σαν απάντηση στις πρόσφατες στο ελβετικό φράγκο.


kontranews

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο