Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: Αν προσπαθήσουν να μας υποτάξουν θα πετύχουν ακριβώς το αντίθετο

Σφοδρά πυρά κατά των δανειστών για τα «ακραία» μέτρα που πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να συναινέσει σε παράλογες απαιτήσεις, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει σαφή μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προς την αντιπολίτευση - Ποιοι οι ελληνικοί στόχοι της διαπραγμάτευσης.
Παρά πάντως την πρόταση Γιούνκερ που τον εξέπληξε δυσάρεστα, αποτέλεσε «μια κακιά στιγμή από την Ευρώπη, ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ» και «θα πάρουν σύντομα πίσω», ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία», καθώς «κανείς δεν θέλει τη ρήξη», ενώ στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια «ευρωπαϊκή λύση» που θα βάλει τέλος στη λιτότητα, θα αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ θα δίνει και λύση στο πρόβλημα του χρέους.
Από την πλευρά της, δε, «η κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση που αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή βούλησή της για ένα συμβιβασμό», ενώ ήταν «μια σαφής απόδειξη του σεβασμού της στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και στους συνομιλητές της».
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τσίπρας«το κρίσιμο σημείο της διαπραγματεύσεις είναι να κλείσει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης και να τερματιστεί η σκληρή λιτότητα», ενώ δεν παρέλειψε τέλος να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να πουν αν αποδέχονται ή απορρίπτουν την προτεινόμενη συμφωνία, κάνοντας λόγο για ώρα ευθύνης.
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης και στην πιο κρίσιμη καμπή της. Να ενημερωθούν όλοι για το πού βρισκόμαστε και το πού θέλουμε να πάμε. Έτσι αντιλαμβάνομαι την πολιτική μου ευθύνη. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε από τον ελληνικό λαό. Για λογαριασμό του παλεύουμε», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός από το Βήμα της Βουλής, ανοίγοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.
«Από την πρώτη στιγμή αναζητούσε μια ευρωπαϊκή λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας. Μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία που θα βάλει τέλος στη λιτότητα και θα λύσει το πρόβλημα του χρέους. Η λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα δώσει μία νέα προοπτική στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Να διασφαλίσουμε πως η Ευρωζώνη είναι ενιαία και αδιαίρετη», συμπλήρωσε ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να αναφερθεί στην ελληνική πρόταση:
«Καταθέσαμε μία συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για βάση συμφωνίας με τους θεσμούς. Η πρόταση δεν αποτύπωσε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων του Brussels Group. Η ελληνική πρόταση αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική βάση για συμφωνία. Βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής πρότασης είναι η μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Η εφαρμογή της ελληνικής πρότασης προϋποθέτει την ύπαρξη μίας συνολικής λύσης για την Ελλάδα».
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Το κρίσιμο σημείο της διαπραγματεύσεις είναι να κλείσει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. Πρέπει να υπάρξει μία ουσιαστική λύση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές, πρέπει να υπάρξει μία συνολική λύση για το χρέος. Εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, δεν θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας. Πρώτιστο κριτήριο για τη συμφωνία είναι η οικονομική βιωσιμότητα. Δεν χρειαζόμαστε μία ακόμη συμφωνία, αλλά μία οριστική λύση. Η λύση πρέπει να βάζει τέλος στα σενάρια Grexit».
Αφού δε υπογράμμισε: «Η λιτότητα αποτέλεσε τον πυρήνα μίας αποτυχημένης μνημονιακής πολιτικής. Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, η ελληνική οικονομία δεν ανέκαμψε ποτέ», αναφέρθηκε στην πρόταση των δανειστών:
«Η εισήγηση που μου παρέδωσε ο Γιούνκερ με εξέπληξε δυσάρεστα. Η πρόταση Γιούνκερ δεν περιελάμβανε το κοινό έδαφος των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αδυνατούν να κατανοήσουν πως οι Έλληνες βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Δεν υπάρχει Έλληνας βουλευτής που θα ψηφίσει την αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα κατά 10%. Οι προτάσεις των δανειστών είναι μη ρεαλιστικές. Αποτελούν οπισθοχώρηση από το κοινό έδαφος των διαπραγματεύσεων. Θέλω να πιστεύω πως η πρόταση Γιούνκερ αποτέλεσε μία κακιά στιγμή για την Ευρώπη, ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ».
Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις. Θέλω να ακούσω τη γνώμη της αντιπολίτευσης για την πρόταση του Γιούνκερ στην Ελλάδα. Καλοδεχούμενη η κριτική της αντιπολίτευσης».
Ακολούθως, δεν παρέλειψε να στείλει ένα ακόμη μήνυμα στους δανειστές: «Ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός μίας χώρας αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης. Πρέπει να αποδείξουν όλοι πως δουλεύουν για την εξεύρεση λύσης και όχι για να υποτάξουν ένα λαό. Όποιος επιθυμεί να υποτάξει ένα λαό, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν στην Ευρώπη δουλεύουν για να ταπεινώσουν ή να υποτάξουν ένα λαό να ξέρουν ότι θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Οι Έλληνες μάς ζητούν να μην υποχωρήσουμε από τα δίκαια αιτήματά μας».
Αφού ξεκαθάρισε πάντως: «Παρά το πισωγύρισμα με την πρόταση Γιούνκερ, είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας», σημείωσε: «Από τον Ιούνιο του 2014 δεν έχει εκταμιευθεί καμία δόση προς την Ελλάδα, και η κυβέρνηση πληρώνει κανονικά τις δόσεις. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως δεν αδιαφορεί για τους κανόνες της Ε.Ε. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, έχουμε κατορθώσει να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια».
Για να συμπληρώσει: «Κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη. Ο χρόνος δεν λιγοστεύει μόνο για εμάς, λιγοστεύει για όλους. Οι εταίροι πρέπει να προσχωρήσουν στο ρεαλισμό και στις ελληνικές θέσεις», ενώ όσον αφορά στους στόχους της διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε:
«Στόχοι της διαπραγμάτευσης είναι τα χαμηλά πλεονάσματα, η αναδιάρθρωση - απομείωση χρέους και η προστασία μισθών και συντάξεων. Στόχοι της διαπραγμάτευσης είναι η αναδιανομή εισοδήματος προς όφελος των πολλών και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στόχοι της διαπραγμάτευσης ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα. Για να κοπούν τα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση».
Και κατέληξε: «Πρέπει να στηριχθεί η ελληνική διαπραγματευτική προσπάθεια. Όσο προχωρούμε προς την τελική ευθεία, θα ακούγονται πολλά. Διαβεβαιώνω τον ελληνικό λαό πως η αντοχή και η υπομονή στη διαπραγμάτευση θα φέρει σύντομα αποτελέσματα. Είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε»

newsbomb


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο