Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Τα βλέμματα στραμμένα στο Eurogroup

Ολόκληρη η Ευρώπη, καθώς και οι ΗΠΑ αλλά και η Ρωσίας έχουν στραμμένο το βλέμμα στο Λουξεμβούργο όπου αναμένεται να κριθεί το μέλλον ενός ολόκληρου λαού. Αν και η ελληνική πλευρά έχει κατεβάσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το σημερινό (18/06/2015) Eurogroup, ωστόσο από το κλίμα των διαβουλεύσεων θα διαφανεί αν υπάρχει διάθεση για πολιτική λύση.
Οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα είναι καθοριστικές όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Μαζί με τη συμφωνία κρίνεται και το ίδιο το Ευρωπαϊκό εγχείρημα της Κοινοτικής αλληλεγγύης και της Ευρώπης των Λαών.

Δείτε όμως ποιες είναι οι ημερομηνίες – κλειδιά. Οι πραγματικά κρίσιμες ημέρες που θα αποτελέσουν και το λεγόμενο dead line για την εύρεση μιας δίκαιης λύσης.
-Σημερινό (18/06/2015) Eurogroup
Αρκετοί εκ των Ευρωπαίων αξιωματούχων επιμένουν με δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι η σημερινή συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης είναι μια καλή ευκαιρία για μια συμφωνία που θα απελευθερώσει τα 7,2 δισ.
Off the record, πάντως, κανείς δεν το πιστεύει. Άλλωστε όπως είπε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ «η διαπραγμάτευση αρχίζει τώρα»
Να θυμίσουμε ότι και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών που θα παρευρεθεί, έχει καταστήσει σαφές πως θα πάει στο Λουξεμβούργο χωρίς νέες προτάσεις.
-Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015: The day after.
Αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα επικρατήσει πανικός στις αγορές και στα χρηματιστήρια ή ενδεχομένως μεγάλες ουρές στις ελληνικές τράπεζες.
Υπό το βάρος του πανικού οι ηγέτες της ευρωζώνης υπάρχει ενδεχόμενο να εξετάσουν μια έκτακτη σύνοδο των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης. Η σύνοδος θα διεξαχθεί πιθανότατα την Κυριακή, αν και ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα είναι υπεύθυνος για αυτήν την σύγκλιση της συνεδρίαση, θα πρέπει να την ανακοινώσει λίγη ώρα μετά την αποτυχία του Eurogroup.
-Κυριακή 21 Ιουνίου 2015: Πιθανή έκτακτη σύνοδος.
Αρκετοί τεχνοκράτες που επιμένουν να κρατήσουν τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο θεσμών και κατώτερων υπαλλήλων ή υπουργών οικονομικών της Ε.Ε. , επιμένουν ότι δεν έχει καμία ουσία μια Σύνοδος Κορυφής. Από την άλλη πλευρά, επειδή η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί ειλικρινά να βρει μια δίκαιη λύση, υπάρχει η αίσθηση ότι ο Τσίπρας θα επιμείνει για κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με Μέρκελ, Ολάντ , Γιούνκερ και άλλους πρωθυπουργούς της Ευρωζώνης
-22 Ιουνίου και έπειτα: Τα χειρότερα δυνατά σενάρια.
Αν ακόμα και μετά από μια Σύνοδο Κορυφής δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα ισχυροποιηθούν τα σενάρια των «αχαρτογράφητων περιοχών», μεταξύ των οποίων και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι για τον περιορισμό των αναλήψεων από τις ελληνικές τράπεζες, για την αποτροπή μιας απόλυτης οικονομικής κατάρρευσης.
Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, εάν τεθούν σε ισχύ οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, θα είναι πολύ δύσκολο να αποσυρθούν στη συνέχεια . Θυμίζουμε ότι στην Κύπρο χρειάστηκαν δύο χρόνια για να αρθούν τα capital controls.
-25 Ιουνίου 2015: Προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής.
Αυτή είναι η ημερομηνία για την έναρξη μιας προγραμματισμένης εδώ και καιρό Συνόδου της Ε.Ε., ωστόσο η συνάντηση έχει ήδη γεμάτη ατζέντα με κύριο θέμα τη Βρετανία.
-30 Ιουνίου 2015: Λήγει η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος.
Η ημέρα που λήγει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και όπου καλείται να πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Χωρίς μια συμφωνία σε μια λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως δεν υπάρχει ελπίδα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος για τρίτη φορά, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι χωρίς δίχτυ ασφαλείας για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.
Από την άλλη μεριά ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει να εννοηθεί πως αν οι θεσμοί δεν ανοίξουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης δεν θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ.
Μολονότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν τονίσει ότι η μη αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν αποτελεί τυπικά χρεοκοπία, η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει. Αν αποφασίσει κάτι τέτοιο, τα collateral που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για να λάβουν την έκτακτη χρηματοδότηση – κυρίως κρατικά ομόλογα – θα είναι άχρηστα. Αυτό θα σημαίνει πως η ΕΚΤ πρέπει να κόψει την έκτακτη χρηματοδότηση, οδηγώντας σε Grexit.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν (κάποιοι μάλιστα το επιθυμούν σφόδρα) πως η κατάσταση θα οδηγήσει σε τέτοια έκρηξη θυμού κατά του κ. Τσίπρα, που η κυβέρνηση του θα καταρρεύσει. Αυτό θα σήμαινε είτε νέες εκλογές είτε – το πιθανότερο – μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως αυτή υπό τον Λουκά Παπαδήμο στις αρχές του 2012.
-20 Ιουλίου 2015: Το οριστικό dead line.
Πρόκειται όντως για την ημερομηνία του τέλους, αφού αυτή την ημέρα λήγουν δύο ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Αν και η Standards & Poor’s ανέφερε πρόσφατα ότι δεν θα θεωρήσει την αποτυχία πληρωμής αυτών των ομολόγων default – μόνο η μη πληρωμή ομολόγων του ιδιωτικού τομέα θα είναι default - θα είναι ουσιαστικά αδύνατο για την Ελλάδα να επιβιώσει στην ευρωζώνη αν αθετήσει πληρωμές προς την ΕΚΤ.
Άλλωστε όπως έχουμε γράψει από το Newsbomb, το ουσιαστικό πρόβλημα μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ είναι ποιος από τους δυο θα πληρωθεί πρώτος αυτό το καλοκαίρι...

newsbomb

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο