Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Η οικονομία είναι 'κλίμα' και 'ψυχολογία'..

Γράφει ο Γιώργος Αγαλιώτης
οικονομολόγος

Πολύ λίγοι έχουν κατανοήσει τι πραγματικά έχει συμβεί στην οικονομία της χώρας το τελευταίο διάστημα και ειδικά από τις 20/7 και μετά.

Οικονομία πάνω από όλα,ακόμα κι από τα νούμερα, είναι 'ψυχολογία'.

Η ψυχολογία λοιπόν έχει πέσει στα τάρταρα και θα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει, έστω και στα περυσινά επίπεδα.

Οι λόγοι πολλοί.

1.Η κρατική χρεοκοπία έχει μετατραπεί σε χρεοκοπία του τραπεζικού τομέα της χώρας.Οι άλλοτε κραταιές ελληνικές τράπεζες πληρώνουν το λογαριασμό της άναρχης και χωρίς κανόνες πιστωτικής τους επέκτασης,όπως και το κόστος του εναγκαλισμού των διοικήσεών τους με το δημόσιο τομέα (αγοράζοντας με 'αγάπη' τα χρεόγραφα-σαπάκια που εξέδιδε το κράτος επί δεκαετίες ολόκληρες).Ο αρχικός λογαριασμός ήλθε το 2012 και ο τελικός τώρα.
Για ποια 25 δις ανακεφαλαιοποίηση κάνουμε λόγο,όταν επί της ουσίας το πρόβλημα είναι πάνω από 85 μπορεί και 90 δις(μη εξυπηρετούμενα δάνεια).Και πως θα χρηματοδοτηθεί ξανά η οικονομία τη στιγμή που ήδη μιλάμε για Δεκέμβρη και υπό προϋποθέσεις.Δηλαδή αν και εφόσον επενδυτικά σχήματα συμμετάσχουν στο όποιο σχέδιο, προκειμένου να περισώσουν ήδη κτισμένες θέσεις,οι οποίες βέβαια στο μεταξύ θα έχουν απαξιωθεί πλήρως στο ΧΑΑ. Το οποίο (ΧΑΑ) δε μας 'ενδιαφέρει και μας αφορά' αν βαδίζει από κράχ σε κράχ. Το αν κάθε μέρα καραβιές τραπεζικών μετοχών επενδυτών προσφέρονται όσο-όσο δε μας προβληματίζει.Δε μας γεννά απορίες για ποιο λόγο χιλιάδες επενδυτές μηδενίζουν την έκθεσή τους στη χώρα.Δε μας αφορά γιατί δε διατίθενται πλέον να εφαρμόσουν καν 'διαχείριση ρίσκου'.Δε μας ενδιαφέρει ο λόγος που ξεπουλούν 'Ελλάδα' όσο όσο!

Ούτε μας νοιάζει αν η 'μπάλα' παίρνει και όσες μεγάλες Ελληνικές εταιρείες έχουν απομείνει στο ταμπλό.Ταυτόχρονα βέβαια το ίδιο συμβαίνει για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.Για αυτά το 'βατερλό' θα συνεχιστεί προφανώς μέχρι μηδενισμού των όποιων αξιών έχουν απομείνει.

2.Ο ιδιωτικός τομέας ή καλύτερα τα απομεινάρια του βαδίζει κάνοντας 'ευχέλαια' εξορκισμού της δυσβάκτακτης φορολογικής επίθεσης ελέω σίτισης του δημόσιου τέρατος και όπως όλα δείχνουν θα μεταφέρει καταρχάς μαζικά τις έδρες των επιχειρήσεων εκτός χώρας και σιγά-σιγά και την όποια παραγωγική δραστηριότητα έχει απομείνει εντός των τειχών.

Ποιος θα τολμήσει να χαράξει και εφαρμόσει επιχειρηματικό πλάνο σε ένα τόσο αφιλόξενο και εχθρικό περιβάλλον;Κανείς.

Ως αποτέλεσμα οι νέες στρατιές των ανέργων θα επιτείνουν το πρόβλημα και θα δημιουργήσουν πρωτόγνωρες κοινωνικές εντάσεις.Η κοινωνία λίαν συντόμως θα δοκιμάσει τα όριά της.

3.Ο δημόσιος τομέας,οι συνταξιούχοι και όσοι λαμβάνουν τις 'υποτιθέμενες' κοινωνικές παροχές,πολίτες και κοινωνικές ομάδες που προστατεύονται δεκαετίες τώρα, θα αρχίσουν (από Σεπτέμβρη κιόλας) να νοιώθουν στο πετσί τους,τι πάει να πεί ανύπαρκτος ιδιωτικός τομέας και άρα αδυναμία πληρωμής φόρων, .εισφορών,τελών και όλα τα συναφή ΄χαράτσια ' που οι επί δεκαετίες 'κρατιστές' κυβερνήτες πάσης απόχρωσης επέβαλαν δια του εκβιασμού,προκειμένου να διαιωνίσουν την εκλογική τους πελατεία και άρα τη 'καρέκλα' τους.

Εδώ βέβαια υπάρχει και η διάσταση του ανήθικου για οποιαδήποτε οικονομία.Δεν είναι δυνατόν οι κάθε λογής 'πελάτες' να διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη περιουσία ή να αμείβονται ή να συνταξιοδοτούνται με τριπλάσιες αποδοχές και χαμηλότερα όρια, από το παραγωγικό ιδιωτικό τομέα (επιτηδευματίες) και τους εργαζόμενους σε αυτόν.

Αυτή η ανηθικότητα-ανισορροπία θα πρέπει να εκλείψει άμεσα.Επειδή δε για αυτό απαιτείται πολιτική απόφαση,την οποία ουδείς από το σημερινό πολιτικό προσωπικό διατίθεται να λάβει,αυτή θα επέλθει δια της κατάρρευσης των εσόδων από τη φορολογία και άρα δια της γενικής κατάρρευσης του διωκόμενου ιδιωτικού τομέα.

Πως και πότε θα γίνουν όλα αυτά;

Μα ήδη συμβαίνουν.

Το παρατηρούμε όλοι γύρω μας.Εξ ου και το αρχικό μου σχόλιο περί ψυχολογίας.

Πως θα επανακατατεθούν τα χρήματα στις τράπεζες όταν είναι σε όλους πλέον κοινό μυστικό πως ακόμη κι αν δε γίνει κούρεμα καταθέσεων(ευτυχώς), η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα είναι κυρίαρχη,όπως και η πιθανότητα εφαρμογής οποιασδήποτε τρελής αναδρομικής φορολόγησης;

Όταν είναι κοινό μυστικό πως δεν έχει λήξει οριστικά και αμετάκλητα το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη;

Ένα 'επίτευγμα' που στη κυριολεξία το οφείλουμε στους 'περήφανους' χειρισμούς-διαπραγματεύσεις μιας ομάδας οικονομικά αναλφάβητων εναλλακτικών μακροοικονομολόγων της συμφοράς,που στείλαμε να μας σώσουν στις Βρυξέλλες και στις λοιπές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πως θα καταφέρουμε να εισπράξουμε(η απαίτηση και η βεβαίωση είναι 'διοικητικά' δεδομένη) περισσότερους φόρους,ασφαλιστικές εισφορές κλπ. τέλη, από προσωπικές εταιρείες,νομικά πρόσωπα και εν γένει επιτηδευματίες κάθε είδους, όταν η οικονομία (καθαρά εξαιτίας ιδεοληπτικών πολιτικών επιλογών) έχει ήδη ξαναβυθιστεί σε μια τρομακτική ύφεση,μηδενίζοντας τα όποια κέρδη και απειλώντας άμεσα την επιβίωση κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας;

Νομίζετε πως ο μπαμπούλας του κλεισίματος της επιχείρησης ή της ποινικής δίωξης θα αποφέρει αποτελέσματα αυτή τη φορά;

Πλανάσθε πλάνην οικτράν!

Κανείς δε θα πληρώσει πλέον φόρους από τον ιδιωτικό τομέα.

Πρώτον γιατί δεν έχει να κερδίσει τίποτα σε ανταπόδοση,δεύτερον γιατί απλά αδυνατεί και τρίτον γιατί μελλοντικά δε 'βλέπει' παρά μόνο χάος.

Ρεαλιστικά,δεν υπάρχει ούτε καν μεσο-μακρο-πρόθεσμος οικονομικός ορίζοντας επίτευξης μελλοντικού κέρδους!

Προέχει πλέον μόνον η επιβίωση!

Για όλους αυτούς τους λόγους η ψυχολογία είναι και θα παραμείνει στο ναδίρ.Πιθανόν δε,να δούμε και επιπλέον επιδείνωση δεδομένου πως οι παράπλευρες οικονομικές απώλειες-ζημιές,οι οποίες ακολουθούν μια λάθος απόφαση-στρατηγική,έπονται πάντα 2-3 μήνες,της απόφασης αυτής.

Η οικονομία λοιπόν είναι κλίμα,είναι ψυχολογία και αυτή σήμερα δεν υπάρχει.

Το κυριότερο όμως είναι πως δεν υπάρχει αφήγηση,όραμα και μια έστω υποτυπώδης στρατηγική εξόδου από το θανάσιμο σπιράλ,που θα βελτιώσει το κλίμα!

Απλά και ξάστερα αναζητούμε άλλες εναλλακτικές επιβίωσης έως ότου νομοτελειακά συντελεστεί η 'αναγκαία' κατάρρευση.

Έως τότε,το μόνο που μπορεί να ευχηθούμε είναι καλό κουράγιο σε όσους μείνουν να το παλέψουν!


logiastarata

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο