Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ας μιλήσουμε για StartUps

Workshop στο πλαίσιο του StartSmart Greece - Πηγή: CNN Greece/Ανθή Καλομοίρη

Όπου υπάρχει πρόβλημα υπάρχει και ευκαιρία, και μέσα από την προσπάθεια για την επίλυσή του, δηλαδή την έρευνα, μπορείς να κάνεις το επόμενο βήμα στην επιστήμη και σ' ένα νέο κόσμο που δεν είχες φανταστεί.
Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι η απλή περιγραφή της διαδρομής που ακολουθεί η επιστημονική έρευνα. Είναι το διαχρονικό σενάριο στην αναζήτηση της αλήθειας, του κόπου και του μόχθου για ένα καλύτερο αύριο για το οποίο όλοι και ο καθένας μας ξεχωριστά αγωνιζόμαστε. Είναι όλο αυτό το φάσμα των ιδεών, η σύνθεση των απόψεων, των πληροφοριών, των ευκαιριών, των ανθρώπων που συνθέτουν την ίδια μας τη ζωή και τη φαντασία για το αύριο που ονειρευόμαστε.
Ονειρευόμαστε;
Ποιος έχει καιρό για όνειρα;
Κι όμως.
Πήγα στο StartSmart Greece και βρέθηκα με ανθρώπους που ονειρεύονται, δημιουργούν, εργάζονται με πάθος και το κυριότερο -συνεργάζονται.
Δεν πήγα σε άλλη χώρα αλλά στο MIT Enterprise Forum Greece ( MITEF Greece) και είδα τον κόσμο της σύγχρονης ελληνικής επιχειρηματικότητας να ξετυλίγεται μπροστά μου.
ΠΗΓΗ: StartSmart Greece/Yannis Papadimitriou
Τα λέμε StartUps και είναι ό,τι δυναμικότερο, ισχυρότερο, αισιόδοξο και υγιές κομμάτι που διαθέτει η χώρα μας. Είναι οι νέες ιδέες που γίνονται πράξη από επιστήμονες, ερευνητές, νέα παιδιά, νέους επιχειρηματίες, που φέρνουν επανάσταση στην τεχνολογία, νέα δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα που γίνονται τεχνολογικές εφαρμογές παγκοσμίων διαστάσεων.
Η γέφυρα στην τεχνογνωσία έχει στηθεί, και ένας διεθνώς καταξιωμένος οργανισμός, όπως το Massachusetts Institute of Technology, το γνωστό σε όλους μας με το ακρωνύμιο MIT, βρίσκεται στην Ελλάδα και στηρίζει προσπάθειες ελλήνων επιστημόνων να αναπτύξουν προϊόντα τεχνολογίας και νέες επιχειρηματικές δράσεις. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια από έλληνες αποφοίτους του ΜΙΤ που ήθελαν ν' αποφύγουν τον πειρασμό της μετανάστευσης, να συγκρατήσουν τη διαρροή ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό αλλά και να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος επιχειρείν για τους νέους επιστήμονες και ερευνητές από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
Είναι άσχημο να λένε, ειδικά νέοι άνθρωποι ότι 'μου κλέβουν τα όνειρα'. Δεν μπορεί κανένας να στα κλέψει. Ο μόνος που μπορεί να τα καθηλώσει είσαι εσύ αν δεν προσπαθήσεις να δοκιμάσεις. Αυτό που μπορούμε αν κάνουμε είναι ν' αντιγράψουμε τη ναυτιλία. Μένουμε στην Ελλάδα αλλά κάνουμε δουλειές ανά τον κόσμο. Και μπορεί να γίνει αυτό, γιατί τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην ναυτιλία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην τεχνολογία. Οι ευκαιρίες είναι εδώ, αφού δεν χρειάζονται πλέον εκατομμύρια για να ξεκινήσεις μια εταιρεία, τα εργαλεία είναι δωρεάν και είναι λάθος η προσέγγιση του δεν μας αφήνουν ή δεν μπορούμε. Ξεκίνα. Κάνε το StartUp.                                       Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος MITEF Greece

Πως μπορείς όμως να τα καταφέρεις σ' ένα πνιγηρό φορολογικό περιβάλλον;
Μπορούμε να βρούμε εκατό λόγους για να μην κάνουμε μια εταιρεία οπουδήποτε στον κόσμο, και υπάρχουν χώρες σε πολύ χειρότερη θέση από την Ελλάδα, αλλά με πάρα πολύ δυνατά StartUps. To φορολογικό σύστημα μπορεί να μην μπορείς να το αλλάξεις, αλλά η Ελλάδα σου παρέχει κάποια πράγματα πολύ σημαντικά. Πολύ καλό εργατικό δυναμικό, φτηνά εργατικά χέρια -σε σύγκριση με άλλες χώρες και ιδιαίτερα με την Αμερική- πρόσβαση στις έρευνες των ελληνικών πανεπιστημίων, οι οποίες πάνε στον κάδο μόλις αποφοιτούν οι μαθητές και κανένας δεν τις εκμεταλλεύεται, ή απλά κάθονται σ’ ένα ράφι.                                                                                                                                             Φωτεινή Αγραφιώτη, Chief Innovation Officer-Architech

Στο διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαστήριο που παρουσίασε η Φωτεινή Αγραφιώτη εκπρόσωποι των startups έμαθαν περισσότερα για τις στρατηγικές μετάβασης από την έρευνα στον επιχειρηματικό στίβο και την εμπορευματική εκμετάλλευση των διδακτορικών τους μελετών. Ζωντανό παράδειγμα ήταν η δική της εμπειρία. Έχτισε τη δική της startup το 2013, η οποία ξεκίνησε με την αβεβαιότητα ακόμα και στο αντικείμενο της έρευνας, και εξελίχθηκε στη δημιουργία του περικάρπιου Nymi, που βγήκε τελικά στην παγκόσμια αγορά, και το οποίο, με βάση τον προσωπικό καρδιακό παλμό ενεργοποιείται και συνδέεται με διάφορες συσκευές και τελεί αυτόματα και με ασφάλεια τις λειτουργίες που επιθυμεί ο χρήστης.
ΠΗΓΗ: StartSmart Greece/Yannis Papadimitriou
Έπειτα ήταν κι η Chris Shipley, κορυφαία αναλύτρια στον τομέα της τεχνολογίας για περισσότερα από 30 χρόνια, η οποία έχει αξιολογήσει πάνω από 1.000 επιχειρηματικά σχέδια στη Silicon Valley. Ζήτησε από τους έλληνες επιστήμονες να δράσουν εμπιστευόμενοι το ένστικτό τους και να υλοποιήσουν τα όνειρά τους, πηγαίνοντας κόντρα στην απάθεια, τον κυνισμό και την απελπισία. Αυτόν τον καιρό, η Chris Shipley, ηγείται του νέου εγχειρήματος του πανεπιστημίου MIT, το οποίο ονομάζεται SOLVE και συγκεντρώνει κορυφαίους επιστήμονες, επιχειρηματίες, ακτιβιστές και σημαντικούς πολιτειακούς φορείς προκειμένου να εντοπίσουν και να εξετάσουν από κοινού σημαντικά προβλήματα δρώντας συνεργατικά για την επίλυση τους.
Κοινή συνισταμένη των όσων είδα και άκουσα είναι ότι η ευκαιρία είναι πάντα παρούσα. Τα προβλήματα της Ελλάδας μπορεί να είναι μεγάλα, από την άλλη, όμως, οι αντιξοότητες ανοίγουν, συχνά, παράθυρο στην έμπνευση και ευνοούν την καινοτομία.
Η οικονομική κρίση μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην αναγέννηση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αυτής, δηλαδή, που βασίζεται στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας και δεν στοχεύει σε γρήγορο και εύκολο πλουτισμό ούτε ενεργεί για το τώρα και εξανεμίζεται στο αύριο.
Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζονται συνέργειες: συνεργασία ελληνικών και ξένων πανεπιστημιακών φορέων και οργανισμών όπως και συνεργασία του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου εντός και εκτός συνόρων. Αυτή η συνεργασία θα γίνει η κινητήριος δύναμη και αποτελεί άμεση ανάγκη.
 *Η Ανθή Καλομοίρη είναι δημοσιογράφος
cnn

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο