bitcoin: Οικονομικός Παράδεισος ή απειλή;
Bitcoin: Το εικονικό νόμισμα που θα αλλάξει και θα παγκοσμιοποιήσει στο άμεσο μέλλον ολοκληρωτικά τον τρόπο των συναλλαγών
Δρ Μάνος Δανέζης
Αστροφυσικός
Επανειλημμένως έχουμε τονίσει ότι η γνώση των σύγχρονων Επιστημονικών ανακαλύψεων και Τεχνολογιών δεν έχουν ως στόχο την απλή συλλογή νέων πληροφοριών, άσχετων με την κοινωνική πραγματικότητα.
Η Σύγχρονη Επιστημονική και Τεχνολογική γνώση έχει ως στόχο την βαθειά κατανόηση των νέων μεθόδων οι οποίες, πιθανότατα στο κοντινό μας μέλλον, θα επιχειρήσουν να σφυρηλατήσου τα εξελιγμένα κοινωνικά δεσμά τα οποία χωρίς εξειδικευμένη γνώση δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με απλοϊκές απεργιακές κινητοποιήσεις.
Σήμερα όλοι συζητάμε για οικονομικά θέματα με παλαιούς και συμβατικούς όρους που ήδη έχουν πεθάνει. Μην παρασυρόμαστε. Το μεγάλο οικονομικό γεγονός το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον και ακόμα το αγνοεί η κοινωνία των πολιτών είναι το Bitcoin ή όπως αλλιώς ονομαστεί στο μέλλον.
Το Bitcoin είναι ένα διαδικτυακό οικονομικό δίκτυο, που χρησιμοποιείται για αγορές μεταξύ των χρηστών του. Μοιάζει πολύ με τα μέχρι σήμερα «συμβατικά» δίκτυα πληρωμής, όπως οι πιστωτικές κάρτες ή το Paypal.
Όμως το Bitcoin, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, διέφερε από αυτά και άλλες μεθόδους πληρωμής για δύο πολύ σημαντικούς λόγους: Πρώτον, ήταν αποκεντρωμένο. Τα δίκτυα των πιστωτικών καρτών Visa και το Paypal ανήκουν σε κερδοσκοπικές εταιρείες, και η διαχείρισή τους γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει όφελος στους μετόχους. Το δίκτυο Bitcoin αντίθετα δεν ανήκε σε κανέναν και δεν ελέγχόταν από κανέναν. Η αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική του σήμαινε ότι ήταν το πρώτο εντελώς ανοικτό χρηματοπιστωτικό δίκτυο του κόσμου.
Τα προηγούμενα όμως πλεονεκτήματα του Bitcoin μηδενίζονται από την στιγμή κατά την οποία οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες μεγάλων οικονομικά χωρών (ΗΠΑ , Αγγλίας, Γερμανίας) άρχισαν να το υιοθετούν και να σχεδιάζουν (πραγματοποιώντας πειραματικά) να ελέγξουν κεντρικά την έκδοση και τον έλεγχό του.
Η ασφάλεια του κεντρικά σχεδιοποιημένου bitcoin θα εξασφαλίζεται μέσω της κβαντικής τεχνικής (κβαντική κρυπτογραφία), η οποία αμφισβητείται από «κάποιους» συμπολίτες μας. Αυτοί οι «συνεχώς διαφωνούντες» πολίτες θα αντιληφθούν την σύγχρονη επιστημονική και τεχνολογική πραγματικότητα, όταν πλέον δεν θα μπορούν να ελέγξουν, λόγω επιστημονικού «αναλφαβητισμού», τις αρνητικές εκφράσεις της.
Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις
Οι αντίπαλοι του bitcoin περιγράφουν την δομή του ως μία εξαπάτηση ανάλογη με ένα ηλεκτρονικό «αεροπλανάκι» όμοιο με ανάλογες απάτες που έχουν παρουσιαστεί με παρόμοιες μη ηλεκτρονικές μεθόδους
Το βέβαιο είναι ότι η υιοθέτηση και ο έλεγχος του Bitcoin ( όπως και αν αυτό μετονομαστεί) από τις κεντρικές τράπεζες μεγάλων χωρών θα σηματοδοτήσει το τέλος των χαρτονομισμάτων, της φύλαξης χρημάτων σε ιδιωτικούς χώρους (πχ αποταμίευση σε χώρους σπιτιών κα) και αυτόματης είσπραξης (χωρίς δυνατότητα απόκρυψης) όχι μόνο των φόρων αλλά και κάθε άλλου χρέους των πολιτών αυτόματα.
Με την κεντρική υιοθέτηση του Bitcoin οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να ενοποιηθούν (παγκοσμιοποιηθούν) σε ελαχιστότατο χρόνο ελέγχοντας ακαριαία την ροή του παγκόσμιου πλούτου κατά το δοκούν.
Όσα πρέπει να μάθετε για το Bitcoin*
http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/612104/osa-thelete-na-mathete-gia-to-bitcoin
*Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο του άρθρου. Οι παρατιθέμενες υποσημειώσεις είναι δικές μας.
Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν πολύ σημαντική για την ιστορία του εικονικού νομίσματος Bitcoin. Την περασμένη Δευτέρα η Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίαση με θέμα το Bitcoin.
Αργότερα την ίδια μέρα η αξία του εικονικού νομίσματος ξεπέρασε τα 800 δολάρια ανά μονάδα.
Μάλιστα, το μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου, το πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, ανακοίνωσε ότι θα δέχεται πληρωμές διδάκτρων και στο ψηφιακό νόμισμα.
Υπάρχουν πολλοί όμως ακόμη που δεν έχουν ιδέα τι είναι το «Bitcoin» και πώς μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει και το παρακάτω δημοσίευμα της Washington Post επιχειρεί να σας λύσει τις απορίες:
1. Τι είναι το Bitcoin;
Το Bitcoin είναι ένα διαδικτυακό οικονομικό δίκτυο, που χρησιμοποιείται για αγορές μεταξύ των χρηστών του. Μοιάζει πολύ με τα μέχρι σήμερα «συμβατικά» δίκτυα πληρωμής, όπως οι πιστωτικές κάρτες ή το Paypal.
Όμως το Bitcoin διαφέρει από αυτά και άλλες μεθόδους πληρωμής για δύο πολύ σημαντικούς λόγους: Πρώτον, είναι αποκεντρωμένο*. Τα δίκτυα των πιστωτικών καρτών Visa και το Paypal ανήκουν σε κερδοσκοπικές εταιρείες, και η διαχείρισή τους γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει όφελος στους μετόχους.
Το δίκτυο Bitcoin δεν ανήκει σε κανέναν και δεν ελέγχεται από κανέναν. Έχει δομή peer-to-peer, με εκατοντάδες υπολογιστές να συνεργάζονται για να επεξεργαστούν τις συναλλαγές σε Bitcoin.
Η αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική του σημαίνει ότι είναι το πρώτο εντελώς ανοικτό χρηματοπιστωτικό δίκτυο του κόσμου*.
Για να δημιουργηθεί μια νέα χρηματοπιστωτική υπηρεσία στο συμβατικό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, θα πρέπει κανείς να συνεργαστεί με μια υπάρχουσα τράπεζα και να συμμορφωθεί με μια ποικιλία σύνθετων κανόνων. Το δίκτυο Bitcoin δεν έχει τέτοιους περιορισμούς. Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται την άδεια κανενός ή βοήθεια για τη δημιουργία νέων οικονομικών υπηρεσιών βασισμένων στο Bitcoin*.
*Όπως αναφέραμε προηγουμένως και μας ενημερώνουν τα επόμενα άρθρα του παγκόσμιου και Ελληνικού οικονομικού τύπου το Bitcoin στο άμεσο μέλλον δεν θα είναι μια αποκεντρωμένη δομή αλλά μια κεντρικά ελεγχόμενη από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα δομή.
Δεύτερον, το Bitcoin είναι μοναδικό γιατί έχει το δικό του νόμισμα. Οι συναλλαγές μέσω Paypal ή καρτών Visa διενεργούνται σε συμβατικά νομίσματα, όπως τα δολάρια των ΗΠΑ. Το δίκτυο Bitcoin, ωστόσο, πραγματοποιεί συναλλαγές σε μια νέα νομισματική μονάδα, που ονομάζεται επίσης Bitcoin
2. Γιατί να χρησιμοποιήσει κανείς μέθοδο πληρωμής σε ένα εικονικό νόμισμα;
Μοιάζει όντως περίεργο. Όσοι ακούν για πρώτη φορά την ιδέα του Bitcoin το πιο πιθανό είναι ότι έχουν την ίδια αντίδραση: ότι δε μπορεί να λειτουργήσει κάτι τέτοιο. Κι όμως μέχρι στιγμής η αγορά έχει αποδείξει το αντίθετο.
Σύμφωνα με στοιχεία η αξία του εικονικού νομίσματος ανέβηκε από 0,30 δολάρια στις αρχές του 2011 στα περίπου 600 δολάρια στις μέρες μας.
Υπάρχουν 12 εκατομμύρια bitcoins, με αποτέλεσμα η «προσφορά χρήματος σε Bitcoin» να αξίζει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η startup εταιρεία Bitpay, η οποία επεξεργάζεται τις πληρωμές Bitcoin για λογαριασμό των πωλητών, έβγαλε πάνω από 2 εκατ. δολάρια νωρίτερα φέτος. Η Coinbase, που βοηθά τους καταναλωτές να αγοράζουν και να πωλούν bitcoins, έβγαλε 5 εκατομμύρια δολάρια και τον περασμένο μήνα η Circle έβγαλε 9 εκατ. δολάρια, σημειώνει η Washington Post.
Οι φανατικοί υποστηρικτές του Bitcoin πιστεύουν ότι η peer-to-peer αρχιτεκτονική δομή του θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που η ανοικτή αρχιτεκτονική του Διαδικτύου οδήγησε σε καινοτόμες νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Άλλοι το βλέπουν ως «αντίδοτο» στις πληθωριστικές τάσεις των κεντρικών τραπεζών, αν και αυτό το επιχείρημα είναι μάλλον λανθασμένο, προσθέτει ο συντάκτης του άρθρου*.
* όπως γίνεται φανερό, μέσω του κεντρικά ελεγχόμενου Bitcoin, δημιουργείται ένας παγκόσμιος χρηματιστηριακός τζόγος ελεγχόμενος από το παγκοσμιοποιημένο τραπεζικό σύστημα.
3. Ποιος δημιούργησε το Bitcoin;
Κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα. Το νόμισμα δημιουργήθηκε από κάποιον που λέει ότι λέγεται «Satoshi Nakamoto», χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητά του.
Ο ίδιος συνεργάστηκε μαζί με άλλους υποστηρικτές της ιδέας του Bitcoin μέσω διαδικτυακών forums, όμως τα μέλη της κοινότητας αυτής δεν έχουν συναντηθεί ποτέ από κοντά*.
*Έχουμε την κακιά συνήθεια να περνάει πάντα από το μυαλό μας ότι, όταν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν τους δημιουργούς κάποιων, τεραστίου οικονομικού περιεχομένου και εμβέλειας «πειραμάτων», κάτι «μυρίζει» άσχημα.
Το 2010 άρχισε σιγά σιγά να «μειώνει» τη συμμετοχή του στην ανάπτυξη του νομίσματος και η τελευταία γνωστή επικοινωνία που είχε ήταν το 2011.
Αν κάποτε εμφανιστεί, θα είναι ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος. Έχει στην κατοχή του εκατοντάδες χιλιάδες Bitcoins και με τις σημερινές τιμές, αυτό σημαίνει ότι είναι… πολυεκατομμυριούχος*!
*Οι παγκόσμιες υπηρεσίας ασφαλείας δηλαδή δεν μπορούν να εντοπίσουν το πρόσωπο ενός πολυεκατομμυριούχου!!!!!!!
Προτού «εγκαταλείψει» ο Nakamoto πέρασε τη σκυτάλη στον Gavin Andressen, ο οποίος θεωρείται τώρα ο επικεφαλής του project.
4. Από πού βγαίνουν τα bitcoins;
Σε ένα συμβατικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα καινούριο χρήμα δημιουργείται από μια κεντρική τράπεζα. Το δίκτυο Bitcoin δεν έχει κεντρική τράπεζα κι έτσι, το σύστημα χρειάζεται έναν εναλλακτικό μηχανισμό για την εισαγωγή νομίσματος σε κυκλοφορία.
Οι σχεδιαστές του Bitcoin έλυσε αυτό το πρόβλημα με έξυπνο τρόπο. Εκατοντάδες υπολογιστές διάσπαρτοι στο Διαδίκτυο συνεργάζονται για την επεξεργασία των συναλλαγών σε Bitcoin. Οι υπολογιστές αυτοί ονομάζονται «ανθρακωρύχοι» και η διαδικασία εκκαθάρισης των συναλλαγών σε Bitcoin «εξόρυξη». Ονομάστηκε έτσι γιατί περίπου κάθε 10 λεπτά, ένας «ανθρακωρύχος» κερδίζει σε έναν υπολογιστικό αγώνα και παίρνει ένα βραβείο 25 bitcoins, αξίας περίπου 12.500 δολαρίων. Αυτό το βραβείο παρέχει ισχυρό κίνητρο για να ενταχθούν στη διαδικασία της συναλλαγής εκκαθάρισης Bitcoin όλο και περισσότεροι, βοηθώντας το νόμισμα να παραμείνει αποκεντρωμένο*.
*Ο τζόγος σε όλο το μεγαλείο του.
Αυτό το βραβείο μειώνεται στο μισό κάθε τέσσερα χρόνια. Αν κανείς κάνει τους μαθηματικούς υπολογισμούς θα δει ότι δε θα υπάρχουν περισσότερα από 21 εκατομμύρια bitcoins σε κυκλοφορία.
5. Πώς μπορεί να προμηθευτεί κανείς bitcoins;
Η καλύτερη επιλογή για κάποιον αρχάριο είναι να αγοράσει το ψηφιακό νόμισμα μέσω ιστοσελίδων ανταλλαγής, που επιτρέπουν να αγοράσετε με συμβατικά νομίσματα bitcoins από άλλους χρήστες.
Η εταιρεία μπορεί να αντλήσει μετρητά από τον τραπεζικό σας λογαριασμό και να τα μετατρέψει σε bitcoins στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία.
6. Τι τα κάνω αφού τα προμηθευτώ;
Τα bitcoins αποθηκεύονται σε «πορτοφόλια», που δεν είναι άλλα από αρχεία που διαθέτουν κλειδιά κρυπτογράφησης, ή μυστικούς κωδικούς, που επιτρέπουν τη μεταφορά τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα Bitcoin προγράμματα που είναι διαθέσιμα για Mac, PC και Android.
Μια άλλη επιλογή είναι να τα αναθέσετε σε ιστοσελίδες γνωστές ως «διαδικτυακά πορτοφόλια». Και μια ακόμη επιλογή είναι τα «χάρτινα πορτοφόλια», όπου εκτυπώνετε τα κλειδιά κρυπτογράφησης και τα φυλάσσετε σε ασφαλές μέρος, όπως μια θυρίδα.
Κάθε μία έχεις τους κινδύνους της. Η αγορά Bitcoin είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη και υπάρχει μικρή νομική προστασία αν επιλέξετε μια λάθος «διαδικτυακή υπηρεσία πορτοφολιού».
Επόμενο βήμα είναι η… αγορά.
Υπάρχουν πολλοί «bitcoin» έμποροι στο διαδίκτυο που πουλάνε σχεδόν τα πάντα: από κοσμήματα, μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές και… παράνομες ουσίες.
7. Μπορεί τα bitcoins να αντικαταστήσουν το συμβατικό χρήμα;
Είναι μια πιθανότητα, αν και όχι πολύ μεγάλη. Οι άνθρωποι θέλουν να χρησιμοποιούν το νόμισμα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι, και αυτή τη στιγμή για παράδειγμα στις ΗΠΑ, αυτό είναι το δολάριο*.
*Η πρόβλεψη αυτή ακυρώνεται όπως θα διαβάσουμε στα επόμενα άρθρα
H Τράπεζα της Αγγλίας φτιάχνει το δικό της bitcoin, που θα ονομάζεται RSCoin
Τη δική της εκδοχή ψηφιακού νομίσματος, ενός δικού της bitcoin, ετοιμάζει η Τράπεζα της Αγγλίας. Το νέο ψηφιακό νόμισμα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, θα ονομάζεται RSCoin και θα έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με το bitcoin. Για παράδειγμα θα έχει την τεχνολογία blockchain –δηλαδή το σύστημα ψηφιακών αρχείων στα οποία θα φαίνεται ποιος δαπανά τα νομίσματα και τι ποσά–, που είναι αναγκαία σε όλα τα εικονικά νομίσματα. Παρά την ομοιότητά του με το bitcoin, το RSCoin θα έχει όμως ορισμένες καίριες διαφορές. Η προσφορά χρήματος από το RSCoin θα ελέγχεται κεντρικά από την Τράπεζα της Αγγλίας, που σημαίνει πως αυτή θα παράγει κάθε μονάδα του ψηφιακού νομίσματος. Ετσι θα ελέγχει παράλληλα και τα λογιστικά βιβλία της τεχνολογίας blockchain, προκειμένου να επιτυγχάνει δύο στόχους: αφενός να εκτελούνται οι συναλλαγές πιο αποτελεσματικά, με χαμηλότερο κόστος και με μεγαλύτερη διαφάνεια, και αφετέρου να διασφαλίζει την εποπτεία του, οπότε να ενισχύει την εμπιστοσύνη στο ψηφιακό νόμισμα. Πρόθεση της Τράπεζας της Αγγλίας είναι να καταστήσει το RSCoin ευρύτερα αποδεκτό. Το προσωπικό της εκτιμά ότι αυτό θα επιτευχθεί, καθώς θα διατηρεί η τράπεζα τα ψηφιακά αρχεία του νομίσματος.
Οπως τονίζουν πηγές προσκείμενες στο εγχείρημα της Τράπεζας, η προσέγγιση αυτή μπορεί να είναι η απάντηση στους περιορισμούς που είχαν έως τώρα τα κρυπτογραφημένα ψηφιακά νομίσματα. Το ελκυστικό στοιχείο του RSCoin είναι ότι θα μπορεί να αυξάνεται μαζί με την οικονομία, σε αντίθεση με τα παλαιότερα κρυπτογραφημένα ψηφιακά νομίσματα που είχαν περιορισμένο όγκο κυκλοφορίας. Έτσι θα επηρεάσει άμεσα την προσφορά χρήματος, λύνοντας προβλήματα πολύ πιο γρήγορα από όσο το επιτυγχάνει το συμβατικό χρήμα. Ενα κρυπτογραφημένο νόμισμα όπως το RSCoin προσφέρεται για αποθεματικό νόμισμα, χάρη στην ευελιξία και στο χαμηλό κόστος των συναλλαγών. Εκτιμάται, πάντως, ότι οι υποστηρικτές των κρυπτογραφημένων ψηφιακών νομισμάτων δεν θα αγκαλιάσουν το RSCoin. Η παρεμβολή της Τράπεζας της Αγγλίας στον σχεδιασμό του αλλά και η εποπτεία της αντιβαίνουν στην απόλυτη ανεξαρτησία που στρέφει χρήστες στο bitcoin. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το πόσα άλλα κρυπτογραφημένα ψηφιακά νομίσματα θα παρουσιάσουν άλλες κεντρικές τράπεζες. Το RSCoin θα αποτελέσει το πείραμα για τη δημιουργία ενός υβριδικού συστήματος ψηφιακού χρήματος για τον 21ο αιώνα. Αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξοικειωθούν με τη νέα αυτή επανάσταση, ίσως να αγκαλιάσουν το σύστημα πολλοί περισσότεροι.
Δημοπρασία 2.700 bitcoins
Δημοπρασία για την πώληση 2.700 bitcoins έχουν προγραμματίσει οι ΗΠΑ για τις 22 Αυγούστου. Πρόκειται για ηλεκτρονικά νομίσματα που έχουν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια ερευνών σχετικών με το ηλεκτρονικό έγκλημα. Tα 1.294 έχουν κατασχεθεί σε έρευνες γύρω από το ηλεκτρονικό δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, γνωστό ως «Δρόμος του Μεταξιού». Αλλα 65 έχουν κατασχεθεί από αξιωματούχο της Διοίκησης Δίωξης Ναρκωτικών, που κατηγορήθηκε ότι τα είχε κλέψει στη διάρκεια των ερευνών.
Εικονικό χρήμα ετοιμάζουν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες
Δημοσιεύθηκε: 24 Αυγούστου 2016, 21:30
Τέσσερις από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εργαστούν επάνω σε ένα σύστημα αποκλειστικά ψηφιακών μετρητών το οποίο ελπίζουν να κυκλοφορήσουν σε δύο χρόνια. Η BNY Mellon, η Deutsche Bank και η Santander, μαζί με τη βρετανική χρηματιστηριακή εταιρία ICAP, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την UBS ώστε να αναπτύξουν το Utility Settlement Coin (USC). Όπως σχεδιάζουν, το σύστημα θα είναι μια γρήγορη και πιο αποδοτική εναλλακτική στις τρέχουσες διαδικασίες συναλλαγών.
Το νόμισμα θα εστιάζει στους θεσμικούς πελάτες των τραπεζών και θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain, την οποία χρησιμοποιεί το bitcoin. Αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις ευρύτερες εφαρμογές της εν λόγω τεχνολογίας, επισημαίνει το CNBC.
«Τα ψηφιακά μετρητά είναι βασικό συστατικό μιας μελλοντικής δομής της χρηματοοικονομικής αγοράς, που βασίζεται στις τεχνολογίες blockchain», εξήγησε ο Hyder Jaffrey της UBS σε σημερινή του ανακοίνωση.
Η UBS εκτιμά ότι το USC θα μπορούσε να ελαττώσει την πολυπλοκότητα και το χρόνο που χρειάζεται ο διακανονισμός συναλλαγών, μειώνοντας κινδύνους και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των κεφαλαίων του χρηστών.
«Τα ψηφιακά μετρητά είναι βασικό συστατικό μιας μελλοντικής δομής της χρηματοοικονομικής αγοράς, που βασίζεται στις τεχνολογίες blockchain», εξήγησε ο Hyder Jaffrey της UBS σε σημερινή του ανακοίνωση.
Η UBS εκτιμά ότι το USC θα μπορούσε να ελαττώσει την πολυπλοκότητα και το χρόνο που χρειάζεται ο διακανονισμός συναλλαγών, μειώνοντας κινδύνους και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των κεφαλαίων του χρηστών.
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.