Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΞΕΣΠΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!..

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ευρωπαική Ενωση, που επισφραγίζονται και με το χθεσινό αποτέλεσμα του Ιταλικού δημοψηφίσματος, φανερώνουν όχι απλώς το μεταφυσικό κενό της εποχής μας, αλλά ότι χρειάζεται να σχεδιαστεί με άλλα υλικά μια άλλη σχεδία ικανή να σηκώσει και πάλι την Ευρώπη και να την πάει πιο πέρα...


Οι εξελίξεις στον ευρύτερο Ευρωπαικό χώρο, εκτός των εμβριθών ή και επιπόλαιων πολιτικών και οικονομικών αναλύσεων για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και την ανισότητα που παρατηρείται μεταξύ των κρατών-λαών, αποκαλύπτουν και το πρωτογενές ζεύγμα που υπάρχει ανάμεσα στη συνείδηση του μέσου Ευρωπαίου πολίτη και στην ελευθερία.

Η ελευθερία δεν είναι κάτι έξω από τη συνείδηση. Ξεκινά απ' αυτή και προς αυτήν επιστρέφει έχοντας ως προορισμό την ακεραίωση του ανθρώπου. Αυτή η συνείδηση του Ευρωπαίου πολίτη, έτσι ιδωμένη, υποφέρει και βασανίζεται μέσα στην εμπλοκή των καιρών, γιατί αιωρείται στο κενό μιας πολιτικής απιστίας και εφαρμογής πολιτικών που περιορίζουν την ελευθερία των πολιτών. Πολιτικές που δημιουργούν νέες αποικίες δουλοπαροίκων και τεχνουργούν ένα δυσοίωνο μέλλον για την Ευρωπαική ενότητα.

Οι αντιδράσεις των λαών της ΕΕ είναι η σύνδεση της κοινωνικής ελευθερίας με την ατομική συνείδηση. Είναι η συνειδησιακή μαρτυρία για όσα επιχειρούνται ερήμην των λαών, μια προσπάθεια εξόδου από την αγωνία για το αύριο, μιας λήξης της δοκιμασίας που καλά κρατεί τα τελευταία χρόνια.

Οταν οι συνειδήσεις των πολιτών, που φέρουν το αιματηρό γνώρισμα της ελευθερίας ειδικά στον Ευρωπαικό χώρο, δοκιμάζονται και υποφέρουν καθώς πιέζονται από την εξουσία και τα οργανωμένα συμφέροντα ή από την επιβαλλόμενη μηχανοποίηση της ζωής, τότε αναπόφευκτα σε κάποια χρονική στιγμή συνδέουν την ατομική με την κοινωνική ελευθερία.

Γι' αυτό η αυξανόμενη κρίση στην Ευρωπαική Ενωση και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, είναι κυρίως κρίση ελευθερίας. Και η κρίση αυτή οξύνεται από τις νωπές ακόμη αναμνήσεις δύο Παγκοσμίων Πολέμων, από τις μετέπειτα πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εγκυμονεί ο κίνδυνος να καταρρεύσει σε ερείπια το Ευρωπαικό όραμα.

Σ' ένα χώρο Ιστορίας, όπως είναι η Ευρώπη, που πολλοί μύθοι έχουν θεριστεί, χρειάζεται προσπάθεια επίμονη για να πλαστεί, να βλαστήσει και να θεριέψει ο "μύθος" του ελεύθερου ανθρώπου, με την υπερηφάνεια της ελεύθερης συνείδησης. Μονάχα έτσι η εποχή θα πάψει να καταπιέζει και να εκμεταλλεύεται τον λιγότερο προνομιούχο πολίτη της Ευρώπης. Και θα τον αξιοποιήσει με σεβασμό προς το πρόσωπό του.

Διαφορετικά οι αυξανόμενες αντιδράσεις των Ευρωπαικών λαών, ως επιταγή των καιρών, θα αποδειχθούν ένα οδυνηρό ταξίδι χωρίς επιστροφή για την Ευρωπαική Ιδέα. Η προσταγή της Ιστορίας, επείγουσα και δραματική, επιβάλλει την αλλαγή πολιτικών, το ταχύτερο μάλιστα, που θα οδηγήσουν στο ιδεώδες του ανθρωπισμού και της πανευρωπαικής συνεργασίας.

Ενα αίτημα που εγγράφεται μέσα στο κεφαλαιώδες, το πρωταρχικό αίτημα της ελευθερίας...


ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο