Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Στα τανκς στηρίζεται ο Μουμπάρακ


Σε μία ύστατη προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου στην Αίγυπτο, που κοχλάζει εδώ και τέσσερα εικοσιτετράωρα, ο πρόεδρος Μουμπάρακ διέλυσε την κυβέρνησή του και προανήγγειλε για σήμερα, Σάββατο, τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.




Επίσημα, ο συνολικός αριθμών των νεκρών από τις μαζικές διαδηλώσεις ανέρχεται σε 30, όμως το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Αίγυπτο.




Ο Χ. Μουμπάρακ, σε διάγγελμά του, υπερασπίστηκε τον ρόλο των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού. Μονάδες τεθωρακισμένων, άλλωστε, από χθες το απόγευμα περιπολούν στους δρόμους της χώρας, όπου έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία.



Από το πρωί του Σαββάτου ακούγονται σποραδικοί πυροβολισμοί στο Κάιρο και τις άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ ήδη οι παρατηρητές επισημαίνουν πως, παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, διαδηλωτές αρχίζουν να συγκεντρώνονται και πάλι σε διάφορα σημεία των αστικών κέντρων.




Διπλωματικός πυρετός




Η Αίγυπτος ζει το δικό της «σύνδρομο της Τυνησίας», με τους πολίτες να αψηφούν τις κυβερνητικές απειλές και να έρχονται σε απευθείας σύγκρουση με τις Αρχές ασφαλείας του επί τριάντα χρόνια προέδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ.



Η κατάσταση ώρα με την ώρα επιδεινώνεται, με τους παραδοσιακούς συμμάχους του Καΐρου - την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και τα συντηρητικά καθεστώτα του αραβικού κόσμου - να «απαγκιστρώνονται» σταδιακά από τη μέχρι σήμερα ολόπλευρη στήριξη του Αιγύπτιου προέδρου.
 
Τηλεοπτικό διάγγελμα Μουμπάρακ




Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον λαό της χώρας, τη διάλυση της κυβέρνησής του και πρόσθεσε ότι θα σχηματιστεί νέα αργότερα σήμερα, Σάββατο.



Ο Μουμπάρακ, στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, κάλεσε να υπάρξει ηρεμία και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονταν, ενώ μιλούσε, με πολλούς από τους διαδηλωτές να τον καλούν να φύγει.



«Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας» είπε ο Μουμπάρακ, λίγη ώρα αφότου πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς την Παρασκευή και συνολικά τουλάχιστον 27 από την Τρίτη.


Tηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Μουμπάρακ




O πρόεδρος των Η.Π.Α., Ομπάμα, είχε ημίωρη τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Αιγύπτου Μουμπάρακ, καλώντας τον να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.



Στη συνομιλία αυτή, ο Ομπάμα κάλεσε τον Μουμπάρακ να τιμήσει τις υποσχέσεις του να εργαστεί για τον ευρύτερο εκδημοκρατισμό στη χώρα του, να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη φροντίσει, ώστε να υπάρξουν περισσότερες οικονομικές «ευκαιρίες» για τον λαό του.



«Αυτό που απαιτείται τώρα είναι στέρεα βήματα, που θα προωθήσουν τα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού» δήλωσε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.



«Ζήτησα με μεγάλη σαφήνεια οι αιγυπτιακές Αρχές να απόσχουν από τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών» επεσήμανε ο Ομπάμα. «Ο αιγυπτιακός λαός έχει δικαιώματα, που είναι παγκόσμια» πρόσθεσε.



Η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Χίλαρι Κλίντον, με μία χαρακτηριστική δήλωσή της εξήρε την πολιτική προσωπικότητα του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, γνωστού στην Ουάσιγκτον από τις σημαντικές διεθνείς εμπλοκές του ως επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Εκφραστής του δυτικού δημοκρατικού μοντέλου, ο Μπαραντέι, που έφθασε στην Αίγυπτο αλλά αμέσως τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, εμφανίζεται ως μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση, η οποία θα απαλλάξει τη χώρα από τον βραχνά του αυταρχικού καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.



Οι στρατηγοί, οι οποίοι διαδραματίζουν παραδοσιακά ρόλο ρυθμιστή στην Αίγυπτο από την εποχή της επανάστασης του Νάσερ, δεν στηρίζουν την άνοδο στην εξουσία του γιου του Μουμπάρακ και επισήμου διαδόχου του. Πρόκειται για μία εμπλοκή με παρενέργειες, οι οποίες είναι γνωστές στην αμερικανική διπλωματία, όπως πολύ καλά γνώριζε η Ουάσιγκτον τις ενδεχόμενες εξελίξεις στην Τυνησία και, μάλιστα, από τον περασμένο Ιούνιο, όπως καταδεικνύουν απόρρητα έγγραφα του State Department ,τα οποία είδαν προσφάτως το φως της δημοσιότητας.



Μετά την έκρηξη στην Τυνησία, τη φωτιά στο Λίβανο και την οργή που εκφράστηκε στην Ιορδανία, η έκρυθμη κατάσταση στην Αίγυπτο και η εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Υεμένη από την Πέμπτη, προσδιορίζουν ένα φαινόμενο αλυσιδωτών αντιδράσεων στον αραβικό κόσμο, με πολλαπλές παράπλευρες επιπτώσεις στις διεθνείς ισορροπίες.



Επιπτώσεις που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, κυρίως στην ευπαθή περιοχή της Μέσης και Εγγύς Ανατολής και στην ευρύτερη ζώνη οικονομικών συμφερόντων στη Μεσόγειο, το Μαγκρέμπ (Βόρεια Αφρική) και βεβαίως στην Αραβική Χερσόνησο.








http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=247593&cid=5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο