Το σύνδρομο του Wikileaks ίπταται πάνω από την Ελλάδα και την Κύπρο και για την ακρίβεια πάνω από τα κεφάλια γνωστών πολιτικών, που κατά καιρούς αποτέλεσαν προνομιακούς και έμπιστους συνομιλητές της αμερικανικής πλευράς και ενίοτε οι συνομιλίες ή τα συμπεράσματά τους διατυπώθηκαν υπό μορφή εγγράφου ή τηλεγραφήματος προς την Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με πληροφορίες της PRESS TIME, ήδη επίσημες αμερικανικές πηγές ενημέρωσαν Έλληνες κορυφαίους πολιτικούς, εν ενεργεία και μη, για τον κίνδυνο το περιεχόμενο απόρρητων συνομιλιών τους με Αμερικανούς πολιτικούς ή διπλωματικούς παράγοντες, να γνωρίσει την παγκόσμια δημοσιοποίηση, όπως ακριβώς συνέβη με τα όσα είχαν συζητήσει οι Μ. Χρυσοχοϊδης και Ντ. Σπέκχαρντ...Παρόμοια ενημέρωση έχει γίνει ήδη και σε Κύπριους ανώτατους πολιτικούς και πολιτειακούς νυν και πρώην παράγοντες για τους ίδιους ακριβώς λόγους.
..., ο προηγούμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, και διέρρευσαν από τον μηχανισμό του Wikileaks κατόπιν κλοπής από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βρίσκονται σε συγκεκριμένη αποθήκη στη Βιρτζίνια.
Σημειώνεται ότι η αμερικανική διπλωματία με εντολή του Λευκού Οίκου βρίσκεται εδώ και μερικές εβδομάδες σε παγκόσμια κινητοποίηση για την αποτροπή σοβαρών βλαβών στις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με διάφορες χώρες, όσο και για την προστασία των έμπιστων πηγών πληροφόρησης της Ουάσιγκτον, η αποκάλυψη των οποίων δημιουργεί πολιτικούς αλλά και εν δυνάμει και πρόσθετους άλλους κινδύνους για τα εν λόγω πρόσωπα.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε χώρες «υψηλού κινδύνου», στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται πάντως ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος, έχει ήδη ληφθεί πρόνοια και έχουν εκπονηθεί σχετικά σχέδια ακόμη και για την έκτακτη μετακίνηση προσώπων για τα οποία οι αποκαλύψεις του Wikileaks ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο και τη ζωή τους.
Ποιοι βρίσκονται στον «κόκκινο κύκλο»
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, στον «κόκκινο κύκλο» των πολιτικών προσώπων που έχουν λόγους να ανησυχούν από ενδεχόμενες «βόμβες» του Wikileaks, περιλαμβάνονται όλοι οι νυν και πρώην πρωθυπουργοί και ορισμένοι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης από το 1992-93 και μετά.
Ο κατάλογος είναι μακρύς, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τους Γ. Παπανδρέου, Κ. Καραμανλή, Κ. Σημίτη, αλλά και τον αείμνηστο Α. Παπανδρέου, ενώ από πλευράς υπουργών σίγουρα τους Ντ. Μπακογιάννη, και πάλι τον Γ. Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλο, Α. Σαμαρά, Α. Τσοχατζόπουλο, Γ. Αρσένη, Γ. Βουλγαράκη και φυσικά τον Μ. Χρυσοχοϊδη.
Ωστόσο υπάρχει από εκεί και πέρα μια «διαβάθμιση επικινδυνότητας», καθώς ο διαχωρισμός κατά τους αμερικανούς δεν γίνεται βάσει προσώπων, αλλά βάσει συγκεκριμένων θεμάτων. Και για την απόλυτη ακρίβεια, βάσει εκτιμήσεων των αμερικανών κυβερνητικών ή διπλωματικών αξιωματούχων με Έλληνες πολιτικούς πάνω στο περιεχόμενο συζητήσεων που έχουν κατά καιρούς γίνει μεταξύ τους ή ακόμη αυτούσιων των συνομιλιών, οι οποίες κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας έχουν μαγνητοφωνηθεί, ώστε εν συνέχεια να αποτελέσουν αντικείμενο αξιολόγησης στη Ουάσιγκτον.
Οι αποκαλύψεις θα δημιουργήσουν εντάσεις
Είναι αυτά για τα οποία οι Αμερικανοί θεωρούν ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα από τη δημοσιοποίηση είτε των δικών τους εκτιμήσεων επί ελληνικών απόψεων, πρωτοβουλιών και διαφόρων γεγονότων, είτε επί αυτών καθ’ εαυτών των ελληνικών θέσεων. Πρόβλημα που ενδέχεται να «ακουμπήσει» ακόμα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, πράγμα που περισσότερο φοβούνται οι αρμόδιοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και να πυροδοτήσει ένταση στο ελληνικό εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ακόμα και εσωτερικές συγκρούσεις στα κόμματα.
Θέματα τέτοια, που πιθανόν να συνοδεύσουν την κατά τον κ. Χρυσοχοϊδη «διαλυμένη ΕΥΠ», είναι αρκετά και δυστυχώς άπτονται και κρίσιμων στιγμών της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας ή το χειρότερο άγνωστων ακόμη πτυχών της.
Σε αυτά περιλαμβάνονται κατά χρονολογική σειρά ενημερώσεις και εκτιμήσεις, βάσει και συνομιλιών, πρώτον, για την αιφνίδια πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο του 1993, όπου αμερικανός ανώτατος διπλωμάτης μεταφέρει την εκτίμηση Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου περί εμπλοκής γνωστών Ελλήνων επιχειρηματιών σε σχέδιο ανατροπής της.
Ο Νίκολας Μπερνς
Επίσης, οι εκτιμήσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς για τις διευκολύνσεις που θα παρείχαν οι ελληνικές αρχές στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ενόψει του βομβαρδισμού της Σερβίας το 1999, από συνομιλίες του τουλάχιστον με δυο υπουργούς.
Ακόμη, τοποθετήσεις Ελλήνων αξιωματούχων για τις διαφορές στο εσωτερικό της κυβέρνησης Σημίτη για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, αλλά όχι κάτι που να σχετίζεται με τις υποθέσεις των Ιμίων και Οτσαλάν, που συγκλόνισαν τις τότε κυβερνήσεις Σημίτη.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο επικινδυνότητας θεωρείται η πιθανή διαρροή ντοκουμέντων σε σχέση με την ελληνορωσική –αμυντική και ενεργειακή- προσέγγιση τόσο επί κυβερνήσεων Σημίτη όσο και επί Καραμανλή.
Ο φόβος για τα δυο καυτά θέματα
Τέτοια ντοκουμέντα, που μεταξύ άλλων ανησυχούν την Ουάσιγκτον από ενδεχόμενη διαρροή τους είναι τουλάχιστον δυο. Το ένα αφορά, σύμφωνα με την «ελληνική επίσημη πηγή», τις διαφορετικές απόψεις στην κυβέρνηση Καραμανλή σε σχέση με την προώθηση των προγραμμάτων του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Η «πηγή» αναφέρεται σε διαφορές απόψεων Καραμανλή – Μπακογιάννη. Εδώ υπενθυμίζεται πως επανειλημμένα στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή συχνά έχουν αναφερθεί σε επιλογές του τέως πρωθυπουργού που ενόχλησαν τους Αμερικανούς, όπως η ελληνορωσική προσέγγιση, ως ένα από τα αίτια της πτώσης της κυβέρνησής του, υπαινισσόμενα υπόγεια σύνδεση της αμερικανικής ενόχλησης με τις αποκαλύψεις σκανδάλων, όπως το Βατοπέδι κλπ
Άλλο, που μπορεί επίσης να δημιουργήσει επικίνδυνες παρενέργειες, θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η σε κάποια χρονική στιγμή όχι πολύ μακρινή, ένταση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όταν στο αμερικανικό πεντάγωνο έφτασε η ενημέρωση από έμπιστη πηγή στην Αθήνα ότι συντελείται στο πλαίσιο της ελληνορωσικής στρατιωτικής συνεργασίας διαρροή προς τη ρωσική πλευρά κατασκευαστικών και άλλων στοιχείων για αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Στην Αθήνα κατέφθασε τότε κλιμάκιο ανώτατων Αμερικανών αξιωματικών, που «ανέκρινε» ύποπτους της διαρροής, κρατικούς λειτουργούς, μεταξύ άλλων ακόμη και τον τότε αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, χωρίς όμως να καταλήξει σε συμπεράσματα πολύ περισσότερο να επιβεβαιώσει τη διαρροή στοιχείων προς τους Ρώσους. Το όλο περιστατικό απεκρύβη, καθώς έθιγε ακόμη και την εθνική αξιοπρέπεια και φυσικά και το κύρος της τότε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
press-time
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.