Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Mία αμφίδρομη σχέση

του Κώστα Γιαννακίδη

Σύμφωνα με «Τα Νέα» η κυβέρνηση προετοιμάζει νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων και των πολιτικών. Λογικό. Με τις εντυπώσεις που δημιουργούνται στην κοινή γνώμη για τη Siemens, η κυβέρνηση, έπρεπε ή να σκύψει το κεφάλι από ντροπή ή να δείξει έναν καινούργιο νόμο. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα λειτουργεί, λέει, ως ασπίδα του πολιτικού συστήματος στις προσπάθειες εκμαυλισμού από οικονομικά συμφέροντα. Σωστό. Το πρόβλημα αρχίζει όταν το ίδιο το πολιτικό σύστημα επιθυμεί να εκμαυλιστεί, τραβώντας από το μανίκι τα οικονομικά συμφέροντα.




Επίσης πολύ συχνά τα οικονομικά συμφέροντα καταλαβαίνουν ότι πρέπει να εκμαυλίσουν το πολιτικό σύστημα για να κάνουν τη δουλειά τους. Το ψάρι ψήνεται πάντα και από τις δύο πλευρές. Είναι μία αμφίδρομη σχέση που έχει βάθος στο χρόνο και τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον. Μεταξύ μας, όλοι γνωρίζουμε πως σε αυτές τις περιπτώσεις το μαύρο χρήμα μπορεί να περάσει και μέσα από τοίχους. Υποθέστε ότι το νέο νομικό πλαίσιο είναι αυστηρό και τοποθετεί δικλείδες ελέγχου στους αρμούς του πολιτικού συστήματος. Νομίζετε ότι μπορεί να αποτρέψει τη διοχέτευση μίζας σε μία offshore που ελέγχεται από κομματικό μηχανισμό; Με τίποτα. Σε αυτές τις υποθέσεις η διαρροή γίνεται πάντα από την πλευρά που δίνει τη μίζα, πότε από το κόμμα ή τον πολιτικό αποδέκτη.



Δείτε τι συμβαίνει και τώρα: το σκάνδαλο της Siemens έχει να κάνει πρωτίστως με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Ομως δεν υπάρχει κανένα απτό αποδεικτικό στοιχείο πέρα από την ομολογία Τσουκάτου που, φυσικά, διαψεύδει το ΠΑΣΟΚ. Η εξεταστική επιτροπή εκδίδει πορίσματα για την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων επειδή, πολύ απλά, δεν υφίσταται η νομική έννοια της κομματικής ευθύνης. Και το πολιτικό σύστημα μπορεί να συνεχίσει ως έχει. Σαν ένα τεράστιο δένδρο με πολλά κλαδιά που ρίχνει τα φύλλα του για να αποκτήσει καινούργια.


του Κώστα Γιαννακίδη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο