Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Δεν μας κάλεσαν στον γάμο, αλλά έτσι κι αλλιώς εμείς δεν θα πηγαίναμε…


Γράφει ο Στρατηγός Κρατερός

Τάδε έφη ο Ορχάν Οσμάνογλου τετρασέγγονος του τελευταίου σουλτάνου Αμπντούλ Μεζίντ ΙΙ, ο οποίος απήντησε σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου αναφορικά με το αν έχει λάβει πρόσκληση για να παραστεί στον γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ στο Λονδίνο.
 Οι σχέσεις των βασιλικών οικογενειών της Βρετανίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ουδέποτε ήταν αγαστές και διακρίνονταν από αμοιβαία αντιπάθεια. Επίσης οι Οθωμανοί ηγεμόνες λόγω θρησκείας και άλλων πολιτιστικών διαφορών, πάντοτε τηρούσε αποστάσεις από την «οικογένεια» των ευρωπαϊκών δυναστειών.

Ο απόγονος της από το 1924 εξόριστης οθωμανικής δυναστείας διευκρίνισε ότι ακόμη και αν η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας είχε αποστείλει πρόσκληση, δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, καθώς υφίστανται εκκρεμότητες νομικής φύσης με την Βρετανία. Συγκεκριμένα η οθωμανική πλευρά είχε εγείρει οικονομικές απαιτήσεις επί της εκμετάλλευσης των πετρελαίων της Μοσούλης στο Ιράκ και για τον σκοπό αυτό συλλέγει στοιχεία για να κινηθεί νομικά κατά της Μεγάλης Βρετανίας! Όπως ο ίδιος σημειώνει χαρακτηριστικά οι πετρελαιοπηγές αγοράστηκαν με χρήματα του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ ΙΙ και όχι με κρατικά κονδύλια, ενώ οι Βρετανοί υποσχέθηκαν τότε ότι θα είχε μερίδιο από τα έσοδα. Προς το παρόν δεν θα ασκηθεί δίωξη, ενώ τα σχετικά στοιχεία είναι διαθέσιμα στα κρατικά αρχεία. Για την ιστορία παραθέτουμε ότι ο σουλτάνος έμαθε την ύπαρξη των πετρελαιοπηγών από έναν Αρμένιο έμπορο τον Γκιουλμπεκιάν, ο οποίος του έδωσε χρήσιμες πληροφορίες που οδήγησαν στη συνέχεια τον Αβδούλ Χαμίτ να αγοράσει την περιοχή, επενδύοντας στο κερδοφόρο μέλλον του πετρελαίου…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο