Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Διαδικτυακός σάλος με τη σύλληψη του 27χρονου νονού του «Γέροντα Παστίτσιου»

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η σύλληψη ενός 27χρονου από τα Ψαχνά Ευβοίας που κατηγορείται για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων, εν προκειμένω μέσω Facebook, όπου είχε αναρτήσει χιουμοριστική – σατιρική ιστοσελίδα για τον Γέροντα Παϊσιο. Είχε προηγηθεί σχετική επερώτηση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή…

Η σύλληψη του νεαρού σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή όταν ύστερα από έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εισαγγελέας και αστυνομικοί πήγαν στην κατοικία 27χρονου στα Ψαχνά Ευβοίας και τον συνέλαβαν, για «κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων» με αφορμή τη δημιουργία σελίδας στο Facebook με την ονομασία «/Elder Pastitsios».
Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. εκτός από τα στοιχεία του κατηγορητηρίου κάνει λόγο και για «χιλιάδες ηλεκτρονικές καταγγελίες, που προέρχονταν από κατοίκους διάφορων χώρων σε όλο τον κόσμο», και μάλιστα προτρέπει τους πολίτες να καταγγέλλουν «ανάλογες περιπτώσεις», στους αριθμούς: 210-6476464 και 210-6476461 ή με e – mail στο: 11012@ hellenicpolice.gr.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:
Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος 27χρονου ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων, μέσω της γνωστής σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook .
Πιο αναλυτικά, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε πρόσφατα στη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, σελίδα με στοιχεία (facebook.com/gerontas.pastitsios), η οποία περιείχε βλασφημίες και ύβρεις κατά του Γέροντα Παϊσίου και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού.
Παράλληλα για το υβριστικό και βλάσφημο περιεχόμενο της συγκεκριμένης σελίδας, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έγινε αποδέκτης χιλιάδων ηλεκτρονικών καταγγελιών, που προέρχονταν από κατοίκους διάφορων χώρων σε όλο τον κόσμο.
Από την αστυνομική ψηφιακή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, διακριβώθηκαν τα αρχεία καταγραφής ( logfiles ) και τα ηλεκτρονικά ίχνη του διαχειριστή – χρήστη της επίμαχης σελίδας.
Στη συνέχεια, την Παρασκευή (21-09-2012) το πρωί, κλιμάκιο εξειδικευμένων Αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε νομότυπη έρευνα, παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, στο σπίτι του 27χρονου στα Ψαχνά Ευβοίας.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φορητός υπολογιστής ( laptop ). Από την επιτόπια αυτοψία στον συγκεκριμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή διαπιστώθηκε ότι διαχειριστής της επίμαχης σελίδας ήταν ο 27χρονος, ο οποίος συνελήφθη και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Είχε προταθεί για αγιοποίηση
Ο γέρων Παΐσιος δεν έχει κάποιο επίσημο τίτλο στην ελληνική ορθόδοξη πίστη, πέραν της φήμης που απέκτησε με την στάση ζωής του. Εχει προταθεί για αγιοποίηση από τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο και τον Επίσκοπο Μαραθώνος Μελίτωνα. Ωστόσο αποφθέγματα, κείμενά του ή προφορικές του μαρτυρίες στάθηκαν αφορμή για να προκύψουν πολλές εκδόσεις, κάποιες από τις οποίες κυκλοφόρησαν και μέσω του Τύπου
Σάλος στο διαδίκτυο
Στο άκουσμα της είδησης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά: Δημιουργήθηκαν ταχύτατα πολλές παρεμφερείς σελίδες και αναρτήθηκαν σατιρικά βίντεο, που «παίζουν» ή παραφθείρουν το όνομα του Παϊσιου ενώ δεν λείπουν και τα καυστικά σχόλια του τύπου:
  • «Τώρα που έχουν απεργία οι δικαστικοί, ευκαιρία να αναλάβει η ιερά εξέταση τις υποθέσεις».
  • «Τι ώρα είναι ο λιθοβολισμός στο Σύνταγμα;»
  • «Αρση απορρήτου για μη κακουργηματική πράξη, για χάρη της Χρυσής Αυγής. Πόσο απέχουμε από το κυνήγι μαγισσών;»
  • «Οι νεοναζί που ζήτησαν τη σύλληψη του δημιουργού της σατιρικής σελίδας, συνηγορούν ελεύθερα υπέρ της ευθανασίας των ανάπηρων στο Διαδίκτυο».
  • Κοιμάσαι στην Αθήνα, ξυπνάς στο Ισλαμαμπάντ».
Αντιδράσεις από την Αριστερά
Μετά την ανακοίνωση της σύλληψης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι προτίθεται να παραστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του 27χρονου. Σε αναφορά του στο Τwitter μάλιστα σημειώνει ότι «όταν ο νόμος εξισώνει τη βλασφημία με την παιδεραστία, είναι άδικος». Επίσης, διερωτάται «τι πιστεύει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης για την ισχύουσανομοθεσία περί βλασφημίας και τη σύλληψη του 27χρονου; Γιατί σιωπά η ΔΗΜΑΡ;».
Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «κράτος πρόθυμο να ανταποκριθεί τάχιστα στις επιταγές της Χρυσής Αυγής» και χαρακτηρίζει τη σύλληψη «φονταμενταλισικού χαρακτήρα, που δεν προσιδιάζει σε ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος, αλλά σε θεοκρατικά καθεστώτα» και τονίζει ότι «προσβάλει την ελευθερία του λόγους, αλλά και όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, καθώς πρόκειται για μισαλλόδοξες, μεσαιωνικές πρακτικές».
Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι ο νόμος περί βλασφημίας πρέπει να καταργηθεί, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα φαινόμενα σκοταδισμού, θρησκευτικού φανατισμού και μισαλλοδοξίας, που πληθαίνουν στις μέρες μας, υπενθυμίζοντας ότι η σάτιρα γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα.
Στο θέμα παρενέβη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Τατσόπουλος αναρτώντας στο twitter σχετική δήλωση για το θέμα: «Γύρω από τον Γέροντα Παϊσιο -τι είπε, τι δεν είπε, τι εννοούσε με όσα είπε, τι εννοούσε με όσα δεν είπε- στήθηκε μια ανθηρή μακρόβια μπίζνα που άδειασε τις τσέπες πλείστων όσων αφελών, γέμισε τις τσέπες ολίγων ξετσίπωτων επιτήδειων και πυροβόλησε τη νοημοσύνη όλων. Για αυτό το πρωτοφανές μεταδικτατορικό σκάνδαλο, συγκρίσιμο μονάχα με το «Νερό του Καματερού» και την «Αθανασία του Αιγάλεω», κανένας εισαγγελέας δεν συγκινήθηκε. Τα αντανακλαστικά του Νόμου λειτούργησαν μονάχα όταν μια χιουμοριστική ιστοσελίδα κατέδειξε το μέγεθος του τσαρλατανισμού, με αποκορύφωμα την υιοθέτηση από τους τσαρλατάνους ενός «θαύματος» του Γέροντα που η ίδια η ιστοσελίδα κατασκεύασε. Με άλλα λόγια; Κάποιος τόλμησε να ξεφωνίσει τους απατεώνες και αντί να μπαγλαρώσουν τους απατεώνες, μπαγλαρώσαν εκείνον που τους ξεφώνισε».
Η υπέρ Πίστεως… αγωνία της Χρυσής Αυγής
Ερωτηματικά προκαλεί και η χρονική σύμπτωση της αντίδρασης των Αρχών με προηγηθείσα επερώτηση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Πράγματι, τρεις ημλέρες πριν από τη σύλληψη του 27χρονου, ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Χρήστος Παππάς κατέθεσε επερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Κ.Αρβανιτόπουλο και Ν.Δένδια για «προσβολή της μνήμης του Γέροντα Παΐσιου από χρήστη του Facebook.
Στην επερώτηση αναφερόταν τα εξής:
Στην ιστοσελίδα facebook.com/gerontas.pastitsios έχει δημιουργηθεί προφίλ με την ονομασία “ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ/ELDER PASTITSIOS”, όπου ο χρήστης υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να εξευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας, τον Γέροντα Παΐσιο. Ενδεικτικά αναφέρονται αναρτήσεις όπως «Γέρων Παστίτσιος ο Πατσαφαρίτης», «το νέο θαύμα-τρολιά του Γέροντα στις Σέρρες», καθώς και πολλές προκλητικές και ανάρμοστες φωτογραφίες.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :
1) Έχουν ενημερωθεί σχετικά με την προβολή της εν λόγω ιστοσελίδας στο διαδίκτυο;
2) Θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες μέσω της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για την άμεση αφαίρεση του συγκεκριμένου προφίλ από το διαδίκτυο; Ή μήπως θα συνεχίσουν να κωφεύουν και να ανέχονται τον επονείδιστο αυτό εμπαιγμό του Γέροντα Παΐσιου, όπως ανέχονται την ύπαρξη της ιστοσελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου athens.indymedia.org μέσω της οποίας διαπράττονται επανειλημμένα τα αδικήματα της εξύβρισης, της συκοφαντικής δυσφήμισης, της απειλής και άλλες παράνομες πράξεις;
ethnos.gr

Διαβάστε: Ποιος και τι ήταν πραγματικά ο «αγιοποιημένος» γέροντας Παΐσιος

PolisPress

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο