Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Γιατί θα παραταθεί το μαρτύριο της Ελλάδας


H διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για την ανάγκη να «κουρευτεί» το ελληνικό χρέος που έχει ο λεγόμενος επίσημος τομέας (κυβερνήσεις, ΕΚΤ κλπ) δημιουργεί κίνδυνο αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης κατά το Reuters. Η εσωτερική σύγκρουση στο στρατόπεδο των δανειστών θα διαρκέσει ακόμη αρκετούς μήνες καθώς η ελληνική περίπτωση δεν είναι ένα εύκολο πρόβλημα.
Σαφώς και το ΔΝΤ έχει δίκιο. Δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους χωρίς νέο κούρεμα του χρέους. Και καθώς οι ιδιώτες έχουν νέα ομόλογα που διέπονται με το αγγλικό δίκαιο, το βάρος θα πρέπει αυτή τη φορά να το σηκώσει ο επίσημος τομέας, δηλαδή κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει πολιτικά στην παρούσα συγκυρία.
Οι Γερμανοί δεν μπορούν να το επιτρέψουν καθώς έχουν εκλογές τον Οκτώβριο του 2013.Επίσης είναι πολύ δύσκολο να περάσει από τα κοινοβούλια των άλλων κρατών μελών, είτε πρόκειται για την Ολλανδία και τη Φινλανδία, είτε για την Ισπανία ή την Ιταλία. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι σε αυτή τη φάση θα αναγκαστεί να υποχωρήσει το ΔΝΤ. Θα επιλεγεί ένα μίγμα μέτρων (μείωση επιτοκίων, μεταφορά των κερδών που έχουν οι κεντρικές τράπεζες από τα ομόλογα κλπ) προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η επιμήκυνση.
Η δόση των 31,5 δισ. όπως και οι υπόλοιπες προγραμματισμένες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου θα δοθούν προκειμένου να στηριχθεί η κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί πολιτικά και οικονομικά τον δύσκολο χειμώνα που ξεκινά. Επειδή όμως το ΔΝΤ έχει δίκιο και η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί το χρέος χωρίς νέο κούρεμα, η οριστική λύση για το ελληνικό πρόβλημα μετατίθεται για μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013... 
[Του Αλέξανδρου Κασιμάτη από protothema.gr]

defencenet.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο