Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ανοίγει πάλι αύριο η Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική


Πρυτάνευσε η (Αγία) Σοφία!

Επειτα από οκτώ θανάτους παιδιών με καρδιολογικές παθήσεις, εισαγγελικές παρεμβάσεις, έντονες αντιδράσεις γονέων και δεκάδες επιστολές ιατρικών συλλόγων προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» τίθεται ξανά σε λειτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες...

αύριο πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ σταδιακά θα ανοίξουν και όλα τα υπόλοιπα τμήματα της κλινικής.

Το Καρδιοχειρουργικό του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» έκλεισε πριν από περίπου δύο χρόνια (Οκτώβριος 2011), όταν ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε ότι παιδιά ξυπνούσαν από νάρκωση χωρίς να χειρουργηθούν, εξαιτίας αντιπαραθέσεων μεταξύ γιατρών.

Μετά την αναστολή λειτουργίας της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής, τα περιστατικά μεταφέρονταν στο Ωνάσειο, που υποδέχθηκε συνολικά 91 παιδιά (50 ασφαλισμένα και 41 ανασφάλιστα).

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, το λουκέτο στην Κλινική του Παίδων «Αγία Σοφία» στοίχισε τη ζωή σε οκτώ παιδιά, που είτε δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη είτε -όπως υποστήριξαν οι γονείς- δεν μπήκαν εγκαίρως στο χειρουργείο.

Το κυριότερο πρόβλημα ήταν ότι οι γονείς δεν ήταν σε θέση να καλύψουν τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας στο Ωνάσειο, με συνέπεια να χάνεται πολύτιμος χρόνος ώσπου να εισαχθούν τελικά τα παιδιά στο νοσοκομείο.

Ο ΙΣΑ είχε διαμαρτυρηθεί για το θέμα από τον Νοέμβριο του 2011, ενώ γονείς παιδιών με καρδιολογικές παθήσεις κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος υποστήριξε πάντως ότι «κανένα παιδί δεν πέθανε εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας της Κλινικής του Παίδων “Αγία Σοφία”» και επέρριψε ευθύνες για το λουκέτο σε μερίδα γιατρών «που αντιλαμβάνονται τις κλινικές του ΕΣΥ ως προσωπική, ιδιωτική τους υπόθεση».

Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία της κλινικής, ζητώντας να μπει τέλος στην «ανθρωποκτονική πολιτική» που εφαρμόστηκε την τελευταία διετία.

«Καταδείξαμε από την πρώτη στιγμή το αδιέξοδο από το κλείσιμο της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΓΝΑ Παίδων “Αγία Σοφία”. Μαζί με τους Συλλόγους Γονέων των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, καλέσαμε την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της κλινικής για την υγεία χιλιάδων νεογνών, βρεφών και παιδιών που έχρηζαν άμεσης καρδιοχειρουργικής αποκατάστασης. Δυστυχώς, η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας αγνόησε το κάλεσμά μας. Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου που ανοίγει ξανά την κλινική, έπειτα από τους οκτώ πρώτους θανάτους, αποκαθιστώντας μια ανθρωποκτονική πολιτική που θα κόστιζε κι άλλα θύματα» αναφέρει ο ΙΣΑ.



Δημοκρατία


από 24GR

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο