Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ 274 ΠΑΙΔΙΑ - ΟΛΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΓΕΝΝΗΜΕΝΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος

Στα ίχνη κυκλώματος εμπορίας βρεφών φαίνεται ότι βρίσκονται οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας, η οποία - όπως αποδείχθηκε από το ρεπορτάζ του zougla.gr - γεννήθηκε στη Λαμία στις 31 Ιανουαρίου του 2009, τα στελέχη των «Αδιάφθορων» πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες εκτεταμένη έρευνα στα αρχεία του νοσοκομείου της πόλης και του ληξιαρχείου του δήμου.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα, εξήγησαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν στο συγκεκριμένο ίδρυμα εργάζονται υπάλληλοι οι οποίοι εμπλέκονται σε κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υπάλληλοι του νοσοκομείου παραποιούσαν έγγραφα τα οποία αφορούσαν σε γεννήσεις παιδιών, κυρίως από γυναίκες που κατάγονταν από τη Βουλγαρία και ήθελαν να δώσουν για υιοθεσία τα τέκνα που έφερναν στον κόσμο. Περιμένουμε τα αποτελέσματα του ελέγχου» σημείωσαν χαρακτηριστικά. Στο στόχαστρο έχει μπει διευθυντικό στέλεχος του νοσοκομείου, το οποίο έχει σπουδάσει στη Βουλγαρία, μιλά άριστα τη βουλγαρική γλώσσα και φέρεται να υπηρετούσε την περίοδο που η Σάσα Ρούσεβα γέννησε τη Μαρία.

Παράλληλα, ενδελεχής έλεγχος γίνεται και για υπαλλήλους οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με τη γειτονική χώρα και είναι πολύ πιθανό να σχετίζονται με κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών. 

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ήδη έχουν κατασχεθεί όλα τα βιβλία του δημοτολογίου του δήμου και της Μαιευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, ενώ αναμένεται να παγώσουν όλες οι διαδικασίες για υιοθεσίες, μέχρι νεωτέρας. 

Οι ελληνικές Αρχές σε συνεργασία με τις βουλγαρικές ερευνούν αν τα παιδιά (274 γεννήσεις την περίοδο 2007-2012) βρίσκονται με τους γονείς τους, αν έχουν πουληθεί ή αν έχουν δοθεί σε ανάδοχες οικογένειες. Αν οι υποψίες των Αρχών επιβεβαιωθούν, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μία υπόθεση που δεν τη χωρά ο ανθρώπινος νους.

Ανοίγουν παλιούς φακέλους

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στις Λιβανάτες, όπου διέμενε η μητέρα της Μαρίας, η Σάσα Ρούσεβα, είχαν κατά το παρελθόν δραστηριοποιηθεί κυκλώματα εμπορίας βρεφών. Πριν από 10 χρόνια αποκαλύφθηκε μία σοβαρότατη υπόθεση σε ιδιωτική κλινική. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν μαίες, δικηγόροι και γιατροί.

Ο φάκελος όμως που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφορά σε κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος τον Ιανουάριο του 2011. 

Τότε συνελήφθησαν επτά άτομα στην Ελλάδα και πέντε στη Βουλγαρία. Από την έρευνα εντοπίστηκαν τουλάχιστον 17 γυναίκες, οι περισσότερες ηλικίας από 18 έως 40 ετών, οι οποίες μεταφέρθηκαν στη χώρα μας, γέννησαν σε ελληνικά νοσοκομεία και στη συνέχεια τα μωρά τους υιοθετήθηκαν από ελληνικές οικογένειες. 

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από πληροφορίες που διαβίβασαν οι βουλγαρικές στις ελληνικές Αρχές, μέσω της Ιντερπόλ, για τη δράση του κυκλώματος. Στη συνέχεια έγιναν συναντήσεις Ελλήνων και Βούλγαρων αστυνομικών και ύστερα από ταυτόχρονες έρευνες εντοπίστηκε ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος στη Λαμία καθώς και oι συνεργοί του.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε πως τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν στη Βουλγαρία γυναίκες Ρομά στους τελευταίους μήνες της κύησης και εκμεταλλευόμενα την άσχημη οικονομική τους κατάσταση τις έπειθαν να έλθουν στη χώρα μας για να γεννήσουν. Κυρίως επρόκειτο για γυναίκες με πολλά παιδιά που δεν είχαν χρήματα για να τα ζήσουν. 

Οι αστυνομικοί εξετάζουν τον φάκελο της συγκεκριμένης υπόθεσης με ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμπλέκονται άτομα τα οποία σήμερα υπηρετούν στο νοσοκομείο Λαμίας.

«Γίνεται μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άτομα που σχετίζονται με τις δύο υποθέσεις. Διενεργείται ενδελεχής έλεγχος σε όλα τα επίπεδα και αναμένονται τα αποτελέσματα» επισημαίνουν στην ηλεκτρονική εφημερίδα καλά ενημερωμένες πηγές. 

Μεγάλος αριθμός υιοθεσιών

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του νοσοκομείου, τόσο ο αριθμός των γυναικών από τη Βουλγαρία που γεννούσαν στη Λαμία όσο και των παιδιών που δόθηκαν για υιοθεσία είναι υπερβολικά μεγάλος. 

Όπως προκύπτει μάλιστα, από τις αλλοδαπές μητέρες που γεννούσαν στο νοσοκομείο Λαμίας μόνο οι Βουλγάρες έδιναν τα παιδιά τους για υιοθεσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τριετία 2010-2012, οι υιοθεσίες μειώθηκαν, προφανώς λόγω της κρίσης.

Ο πίνακας που ακολουθεί είναι ενδεικτικός: 


Είναι προφανές ότι τα παραπάνω νούμερα επιβάλλουν έρευνα σε βάθος σε όλα τα επίπεδα, καθώς όλα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό στο συγκεκριμένο ίδρυμα να δρούσε τα τελευταία χρόνια οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας βρεφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του πίνακα επιβεβαιώνονται και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του Δήμου Λαμιέων Σωτήρη Κουτσοβέλη, με δήλωσή του στο LamiaReport.

zougla



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο