Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Στην Ελλάδα δεν συμφωνούμε ούτε για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, ενώ σε δύο ημέρες ξεκινάει και ο... πόλεμος της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Ωστόσο ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ποια καταστήματα θα ανοίξουν και ποια όχι.

Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι σε μία διαμάχη κυβέρνησης, καταστηματαρχών, εμποροϋπαλλήλων, από τη στιγμή που δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα

Οι μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις δεν προτίθενται να συμμετάσχουν καθολικά. Ο φόβος που εκφράζουν οι μικροί και μεσαίοι του λιανεμπορίου είναι ότι μέσω αυτού του νέου μέτρου θα επέλθει εσωτερική μεταφορά τζίρου προς τους μεγάλους και δη στα εμπορικά κέντρα, κάτι που ισοδυναμεί με θανατική τους καταδίκη.

Την ίδια στιγμή ακόμη και μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου, όπως τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και Βερόπουλος, δηλώνουν πως δεν θα ανοίξουν τα καταστήματα τους την προσεχή Κυριακή.

Τι θα γίνει με την αμοιβή των εργαζομένων τις Κυριακές

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία το προσωπικό που θα απασχοληθεί κατά την Κυριακή, αμείβεται με το νόμιμο ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού, προσαυξημένο με 75% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο. Επιπλέον, η επιχείρηση οφείλει να χορηγήσει στο προσωπικό αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας. Βέβαια για να χορηγηθεί ολόκληρη ημέρα ρεπό, προϋπόθεση είναι να εργασθεί ο υπάλληλος κατά την Κυριακή άνω των 5 ωρών, σε αντίθετη περίπτωση, και κυρίως σε αυτούς που δουλεύουν part time κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.

Εχουν κηρύξει απεργία οι υπάλληλοι

Από την πλευρά τους οι εμποροϋπάλληλοι έχουν προκηρύξει απεργία την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ημέρα όπου τίθεται σε εφαρμογή η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν πως σε τρέχουσες τιμές οι αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων κατά την περίοδο 2010-2013 μειώθηκαν κατά 41 δισ. ευρώ έναντι του 2009.

Το στοίχημα της κυβέρνησης για την ανταπόκριση των καταναλωτών

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνει αισιόδοξος και χαρακτήρισε «γκρινιάρηδες» όσους αντιδρούν στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Τόνισε μάλιστα πως «η γκρίνια θα ξεχαστεί και αυτό που θα μείνει είναι μια θετική αλλαγή για τον τόπο, την αγορά και τον καταναλωτή». Μάλιστα στη κυβέρνηση πιστεύουν πως το μέτρο θα φέρει το πολυπόθητο recovery story στο εμπόριο το οποίο καταρρέει τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια ώρα κύκλοι του αρμόδιου υπουργείου δεν παραλείπουν να επαναλαμβάνουν ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση, οι κυβερνήσεις προχωρούν σε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, στοιχείο που είναι απαραίτητο μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη του λεγόμενου τουρισμού του Σαββατοκύριακου (city breaks).

Τι υποστηρίζουν οι μεγάλοι

Σε όλα τα παραπάνω, παράγοντες του λιανεμπορίου απαντούν πως «η αγορά καλείται να αυτορυθμιστεί» εντός του νέου πλαισίου, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η συμμετοχή στις εκπτώσεις, όσο και το άνοιγμα καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο, όπως ορίζει ο νόμος, είναι απολύτως προαιρετική και άρα η εφαρμογή τους εναπόκειται στην απόφαση κάθε επιχείρησης. Σημειώνουν ωστόσο με νόημα ότι ο ανταγωνισμός- ιδίως σε μια εποχή κρίσης- είναι δύσκολο να αγνοηθεί, υπαινισσόμενα ότι τελικώς το σύνολο της αγοράς θα ακολουθήσει.

Οχι σε εκπτώσεις «εκποίησης στοκ»

Σε ότι αφορά τον χαρακτήρα των εκπτώσεων, αρκετές επιχειρήσεις σημειώνουν ότι δεν θα έχουν το χαρακτήρα της «εκποίησης στοκ», όπως συμβαίνει στις «μεγάλες» εκπτώσεις κατά το τέλος κάθε σεζόν, αλλά ηπιότερο χαρακτήρα. Ετσι, στο χώρο της ένδυσης και υπόδησης αναμένεται να υπάρξουν προσφορές σε επιλεκτικούς κωδικούς και εκπτώσεις από 15% έως 40% με το υψηλό ποσοστό να αφορά περισσότερο φθινοπωρινά προϊόντα, παρά χειμωνιάτικα είδη.

Τι λέει ο νόμος για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Με βάση τον νόμο, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, ανεξαρτήτως μεγέθους, μια Κυριακή σε κάθε εκπτωτική περίοδο, σύνολο 4, τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων.

Επίσης με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, ορίζονται οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των 7 που ισχύουν για όλα τα εμπορικά καταστήματα ανεξαρτήτως μεγέθους.

Σημειώνεται ότι δυνατότητα να ανοίγουν και τις 52 Κυριακές το χρόνο έχουν τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια μέχρι 250 τ.μ., να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise), να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» («shops−in−a−shop») και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα («outlet»), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

 iefimerida.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο