Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Επέτειος ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου


Την ανάγκη της ενότητας και την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών επεσήμανε ο Κλ. Περγαντάς

Για «κορυφαία πράξη» μίλησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου πρίν από 71 χρόνια τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ενότητα και την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών.
Πρόκειται για μια πράξη με πολύτιμο συμβολικό χαρακτήρα, αφού «γεφύρωσε» διαχωριστικές γραμμές, ανέδειξε την ελληνική ενότητα και κορύφωσε την αντίσταση ενάντια στο φασισμό. Στο φασισμό που δεν νοείται μόνο ως ξένη δύναμη κατοχής, αλλά σαν ιδεολογία μίσους και κατάλυσης της ελευθερίας των λαών και της δημοκρατίας των κρατών τόνισε ο μεταξύ άλλων κ. Περγαντάς.
Και πρόσθεσε: «Την ιστορία δεν την γράφουν μόνο τα γεγονότα, οι ηρωϊσμοί, οι θυσίες, οι αγώνες. Στην ιστορία έχουμε θέση όλοι μας, σε σχέση με τον τρόπο που αναγνώσκουμε τα γεγονότα. Σε σχέση με την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων τους, γιατί σ΄αυτά οφείλουμε την ύπαρξή μας ως κοινωνία, ως λαός, ως ταυτότητα».
Σύμφωνα με όσα είπε ο Κλ. Περγαντάς «Αυτή την εποχή, 71 χρόνια μετά την ανατίναξη της γέφυρας, ο Γοργοπόταμος γίνεται σημείο αναφοράς» και την στιγμή που η χώρα μας κλυδωνίζεται από έναν καταιγισμό πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών γεγονότων, είναι ανάγκη, πιο πολύ από ποτέ να αναδείξουμε τα μηνύματα του Γοργοπόταμου.
«Να κρατήσουμε το καλό μας παρελθόν, τη θετική μας παράδοση, το φως της ιστορίας μας. Να νοιώσουμε ότι η Ελλάδα είναι όλων μας και να φτιάξουμε τις γέφυρες που μας ενώνουν. Να αποτρέψουμε φαινόμενα που υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινωνική συνοχή, τη συνύπαρξη. Να αναδείξουμε τη συλλογικότητα στη βάση κοινών αξιών σαν το μόνο δρόμο για να κατακτήσουμε μια καλύτερη ζωή», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.
Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Η σημερινή μέρα κυρίως μας προκαλεί να αναλογιστούμε τη στάση μας στην κοινωνία του σήμερα. Και προπαντός να αναμετρηθεί ο καθείς με τον εαυτό του. Με αφορμή το Γοργοπόταμο, ας θυμηθούμε αυτό που είπε ο εθνικός μας ποιητής. Πως «εθνικό είναι ότι είναι αληθινό». Κι ας κρατήσουμε τις μεγάλες ιστορικές αλήθειες σαν σύμβολο αυτής της επετειακής μέρας. Γιατί μόνο έτσι θα πραγματοποιηθεί εξίσου αληθινό, δημιουργικό και στέρεο το αύριο όλων μας».
Εορτασμός Ημέρας Εθνικής Αντίστασης στη Λιβαδειά
Η ημέρα της ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές και έχει οριστεί ως ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης.
Στο πλαίσιο αυτό την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και στη Λιβαδειά  για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους - άνδρες, γυναίκες και παιδιά - που αγωνίσθηκαν, βασανίσθηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής.
Το πρωί εψάλη δοξολογία στο Μητροπολιτικό ναό της Λιβαδειάς, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.
Γ.ΜΠΑΡ.

viotiki-ora


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο