Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ξεκινά η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων για τα Σχέδια Βελτίωσης

Από την ερχόμενη εβδομάδα, με πιθανότερη ημέρα την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, θα αρχίσουν τα καταστήματα του δικτύου της Τραπέζης Πειραιώς να υποδέχονται αιτήματα για τη λήψη χαμηλότοκων δανείων, από το νεοσυσταθέν Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα αν η τράπεζα θα ζητήσει εμπράγματες εγγυήσεις (υποθήκες) ή θα αρκεστεί στην εγγύηση του ΕΤΕΑΝ.Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα αν η τράπεζα θα ζητήσει εμπράγματες εγγυήσεις (υποθήκες) ή θα αρκεστεί στην εγγύηση του ΕΤΕΑΝ.

Τη χρονική αυτή δέσμευση, τουλάχιστον, ανέλαβε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Πειραιώς, κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, θυμίζοντας πως οι χορηγήσεις θα είναι με επιτόκιο κάτω από 4% και θα αφορούν σε αγρότες και επενδυτές με εγκεκριμένο σχέδιο βελτίωσης, όσους ασχολούνται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και εκείνους που πραγματοποιούν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.

«Το πρόγραμμα είναι συνολικού ύψους 253 εκατ. ευρώ, έχει υπογραφεί και αναμένεται να δεχθούμε τις πρώτες αιτήσεις σε 15 ημέρες από την περασμένη Τρίτη. Υπολογίστε, δηλαδή, ότι αυτό θα καταστεί δυνατό τη μεθεπόμενη Τρίτη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνιάδης, σε ακροατήριο άνω των 200 ατόμων, στο δημοτικό μέγαρο Ν. Κουφαλίων Θεσσαλονίκης και σε μια αποστροφή του λόγου του σημείωσε πως «κριτήριο στην Πειραιώς δεν είναι οι υποθήκες, για τα προγράμματα».

Μιλώντας στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης για θέματα του αγροτικού τομέα, που οργάνωσε την περασμένη Παρασκευή ο τοπικός δήμος με συμμετέχοντες και κυβερνητικά στελέχη, το ανώτατο τραπεζικό στέλεχος υποστήριξε για τη συγκεκριμένη δράση ότι «θέλει προσεκτική δουλειά και για τα δικαιολογητικά. Όμως έχουμε χρόνο, η δράση θα κρατήσει έως το τέλος του 2014 και σας θυμίζω ότι τα λεφτά τα βάλαμε, είναι 118 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη σύμβαση που έκανε με το ΕΤΕΑΝ και τα υπόλοιπα 135 εκατ. ευρώ, είναι δικά μας».

Πάντως, μόλις ενημερωθούν όλα τα καταστήματα και οι ενδιαφερόμενοι καταφέρουν να αποκτήσουν την πολυπόθητη σύμβαση του δανείου τις επόμενες μέρες, στη συνέχεια με μία εγγυητική επιστολή, που θα τους χορηγηθεί από το ΕΤΕΑΝ θα μπορέσουν να πάνε για την υπογραφή της οριστικής σύμβασης με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αμέσως μετά να συνεχίσουν την υλοποίηση του Σχεδίου (αγορά τρακτέρ ή άλλου εξοπλισμού που χρειάζονται) και την έγκριση της πληρωμής.

Η προσπάθεια της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου ήταν να γίνει αυτό όσο το δυνατό γρηγορότερα, γι' αυτό και είχε ετοιμάσει από τις 10 Οκτωβρίου τη σχετική εγκύκλιο με την οποία θα γίνονται οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς το ΕΤΕΑΝ. Με βάση την εγκύκλιο θα οριστικοποιηθούν και τα δικαιολογητικά που θα ζητάει η Τράπεζα για να εκδώσει το δάνειο. Από τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε στο Agronews, μεγάλη σημασία θα έχει, τελικά, το αν η τράπεζα θα ζητήσει εμπράγματες εγγυήσεις (υποθήκες) ή θα αρκεστεί στην εγγύηση του ΕΤΕΑΝ, αλλά αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα στους υπευθύνους των καταστημάτων.

Σύμφωνα με το έγγραφο, είναι υποχρεωτική η δημιουργία φακέλου πληρωμής για κάθε δικαιούχο ο οποίος περιέχει:

- Διαβιβαστικό Πληρωμής (έντυπο Ε_3),

- Αίτηση πληρωμής (έντυπο Ε_1),

- Κατάσταση Ελέγχου (check list) και Έγκρισης Πληρωμής (έντυπο Ε_4) με τη βεβαίωση επιλεξιμότητας με σφραγίδα της υπηρεσίας και πρωτότυπες υπογραφές (τον προϊστάμενο του τμήματος και τον προϊστάμενο της διεύθυνσης)

- Ασφαλιστική ενημερότητα

- Φορολογική ενημερότητα

- Συμφωνία Χρηματοδότησης

- Εγκεκριμένο Επιχειρηματικό Σχέδιο του Ταμείου Δανειοδότησης

- Πρακτικό της Επενδυτικής Επιτροπής για την έγκριση του Επιχειρηματικού Σχεδίου

- Απόφαση Έγκρισης Διάθεσης Πίστωσης

- Τιμολόγιο Είσπραξης Επιδότησης.

από http://www.agronews.gr/

 lamiastar.gr.


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο