Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΩΠΑΙΔΟΣ

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΩΠΑΪΔΟΣ

«ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΠΟΣΟΥ»


Το μεγάλο πρόβλημα  που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Βοιωτίας με τις οφειλές προς τον Οργανισμό Κωπαΐδας φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, ζητώντας τη διαγραφή του 50% των χρεών και τη ρύθμιση του υπόλοιπου ποσού σε δόσεις.

Ειδικότερα, με ερώτησή του προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Τσαυτάρη, ο Τέρενς Κουίκ επισημαίνει την ασυνεπή στάση του Οργανισμού απέναντι στις υποχρεώσεις του ο οποίος δεν υλοποιεί τα αναγκαία έργα συντήρησης των αγροτικών δρόμων και των αρδευτικών καναλιών, με συνέπεια η Κωπαΐδα να πλημμυρίζει σε αρκετά σημεία το χειμώνα, ενώ δεν έχει το αναγκαίο νερό για την άρδευση των χωραφιών το καλοκαίρι.

Αυτή η στάση, υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ, έχει οδηγήσει πολλούς αγρότες στο να μην καταβάλλουν τις εισφορές τους, με αποτέλεσμα να έχει σωρευθεί ένα ποσό που εκτιμάται από 1500 έως τα 5.000 ευρώ κατά μέσο όρο τα οποία έχουν βεβαιωθεί στην εφορία και επομένως δεν μπορεί να γίνει αγορά, πώληση, μεταβίβαση χωραφιών χωρίς προηγουμένως να έχουν ρυθμιστεί τα χρέη προς τον Οργανισμό.

Καταλήγοντας ο κ. Κουίκ ρωτά αν με την κατάργηση του Οργανισμού Κωπαΐδος και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα συντήρησης των αγροτικών δρόμων και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

ΘΕΜΑ: «ΧΡΕΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΩΠΑΪΔΟΣ»

κ.κ. Υπουργοί,

Ο Οργανισμός Κωπαΐδος βρίσκεται στη λίστα των 21 υπό κατάργηση φορέων του δημοσίου και οι αρμοδιότητες του σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης μεταφέρονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ο Οργανισμός Κωπαΐδος έχει επιφορτιστεί με την διαχείριση των υδάτων και την υλοποίηση εγγειοβελτιωτικών έργων. Σύμφωνα δε με τον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού οι οικονομικοί του πόροι προέρχονται κατά το μεγαλύτερο τμήμα του από τις ανταποδοτικού χαρακτήρα εισφορές των αγροτών, ώστε να υλοποιεί τα αναγκαία έργα συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών (καθαρισμοί αρδευτικών καναλιών, συντήρηση αγροτικών δρόμων κλπ.)

Ωστόσο, όπως με ενημερώνει ο Πολιτευτής Βοιωτίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργος Χρυσικός, η ασυνεπής στάση του Οργανισμού έναντι των υποχρεώσεων του έχει οδηγήσει πολλούς αγρότες να μην καταβάλλουν τις εισφορές τους με αποτέλεσμα να έχει σωρευθεί ένα ποσό που κυμαίνεται από 1.500 έως 5.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Μάλιστα τα χρέη αυτά έχουν βεβαιωθεί προς την εφορία και οι αγρότες εμφανίζονται να χρωστούν προς το Δημόσιο.

Εξαιτίας αυτής της οικονομικής εκκρεμότητας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αγορά, πώληση, μεταβίβαση αγροτικής γης, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξοφληθεί τα χρέη προς το Οργανισμό.

Η προσφορότερη λύση για να τερματιστεί η ομηρεία των αγροτών της περιοχής είναι η διαγραφή του 50% της οφειλής και η ρύθμιση σε δόσεις για το υπόλοιπο χρέος.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Προτίθεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αλλάξει την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να προχωρήσει στη διαγραφή του 50% των οφειλών των αγροτών προς τον Οργανισμό Κωπαΐδος και σε ουσιαστική ρύθμιση του υπολοίπου χρέους σε δόσεις;
2. Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Οργανισμού Κωπαΐδος, έχει την οικονομική δυνατότητα και τις υποδομές για την συντήρηση του δικτύου αγροτικών δρόμων στο κωπαΐδικό πεδίο, τον καθαρισμό αρδευτικών καναλιών, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής και την πραγματοποίηση των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών έργων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο