Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων του «ΦΣΦ ο Αριστοτέλης»

Η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων του «ΦΣΦ ο Αριστοτέλης» στα πλαίσια των προγραμματισμένων καλοκαιρινών εκδηλώσεων της, διοργανώνει Ομαδική Έκθεση Φλωρινιωτών καλλιτεχνών, αλλά και καλλιτεχνών που βιώνουν τον τόπο μας ως δικό τους χώρο για παράγουν δημιουργικό έργο.
Για το λόγο αυτό 22 Φλωρινιώτες ζωγράφοι και γλύπτες φιλοξενούνται συμμετέχοντας στην ομαδική έκθεση με τίτλο «Ο Αύγουστος των Καλλιτεχνών» από 18 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2014, με το ωράριο της έκθεσης να λειτουργεί καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα από 18:30 έως 22:00.

Η συγκεκριμένη ομαδική έκθεση καλλιτεχνών είναι ένας φόρος τιμής στον διεθνή Φλωρινιώτη ζωγράφο, ποιητή, συγγραφέα και δημιουργό Κωστάκη Λούστα.
Συμμετέχουν με Αλφαβητική σειρά οι παρακάτω καλλιτέχνες.: Βαλερά Κων/να, Βυζάντης Ηλίας, Βόσδου Νανά, Γιώργος Γαζέας – Φλωέλ, Δογούλης Νικόλας, Καλαμάρας Δημήτρης, Καλαμάρας Φίλιππος, Καλαμάρας Λεωνίδας, Κοντοσφύρης Χάρης, Κόρας Γεώργιος, Λιούκρας Σωτήρης, Λούστας Κωστάκης, Μινόπουλος Θανάσης, Μπέσσας Δημήτριος, Σουλιώτη Έλενα, Ταμουτσέλης Ευάγγελος, Ταμουτσέλης Νικόλαος, Ταμουτσέλης Παντελής, Τσώτσος Χρήστος, Χατζηλάμπρου Γρηγόριος, Χατζηλάμπρου Μαρία.
Επιμέλεια έκθεσης Ταμουτσέλης Νικόλαος.


Οι διαφορετικές αιτίες των διαμορφώσεων που προέκυψαν ως κύριοι λόγοι για να κτιστούν τα τείχη και να κλειστούν μέσα σε αυτά οι δημιουργοί τους, βρήκαν γόνιμο έδαφος στο μέρος και τη γη που γέννησε τους τελευταίους θεούς και ημίθεους αυτού του τόπου.
Δεν βρέθηκε μέχρι και σήμερα αυτός, που θα φυλακίσει τη φωτιά της ψυχής των δημιουργών μέσα σε κλεισμένα και χαμηλά λευκά δωμάτια. Για αυτό και οι Πύλες των ανοιγμάτων πρέπει να μένουν πάντοτε ανοικτές για εκείνους που περνούν το κατώφλι τους, και ανοίγουν φτερά για τα Ωραία ταξίδια της αλήθειας.
Πάντα υπήρχε αυτός, ακόμα και από το πριν, που αποχαιρετούσε εκείνους τους ξενιτεμένους κουνώντας το μαντήλι του, με τη γλυκιά ευχή και την κατάρα να επιστρέψουν με τον τρόπο που έφυγαν, αλλά και να φέρουν τα δώρα τους από τα μακρινά μέρη, για να μοιράζεται η χαρά τους.

Το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, αυτό το ΦΦΦΦ….Φλωρινώτικο, που πάντα χάνεται μια ζωή πίσω από τα βουνά, τις λιγοστές ώρες που ρίχνει το φως του, ξέρει που θα φωτίσει.
Το φως του φέτος αντανακλά επάνω στις ανάγλυφες ζωγραφικές και γλυπτικές επιφάνειες αποκαλύπτοντας τους πρωταγωνιστές των έργων, καθώς ο χρόνος που παρεμβάλλεται και μεσολαβεί ανάμεσα σε κάθε ετήσια φωτεινή Αυγουστιάτικη επίσκεψη του, μόνο χρόνος ακινησίας δεν είναι. Και αυτό διότι οι αντανακλάσεις του φωτός, λειτουργούν ως σημεία με έντονη κινητικότητα, τα οποία ενεργοποιούν εκείνες τις συναισθηματικές καταστάσεις που βιώνουν κάθε φορά οι καλλιτέχνες
όταν διαμορφώνουν τα περιεχόμενα της κάθε δημιουργικής τους ενότητας.
Οι Φλωρινιώτες καλλιτέχνες, μέσα από τις διαφορετικές θεματικές προσεγγίσεις των υλικών και των τεχνικών μέσων που χρησιμοποιούν, με τις αντιθετικές αντιλήψεις και τις διαφορετικές αυτόνομες και αυτενεργείς δυνάμεις που διαμορφώνουν τις πολύχρωμες δισδιάστατες συνθέσεις τους, αλλά και τις πολυτονικές τρισδιάστατες μορφές των δημιουργιών τους, δε φανερώνουν τίποτα άλλο, από το ταξίδι που έχουν ξεκινήσει για την αναζήτηση της δικιάς τους αλήθειας.
Αυτή η συνάντηση των καλλιτεχνών του Αυγούστου είναι ένα γεγονός με ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον, καθώς είναι αφιερωμένη στον δικό μας Φλωρινιώτη ζωγράφο – ποιητή – συγγραφέα και δημιουργό Κωστάκη Λούστα.
Είναι μια συνάντηση για να μοιραστούμε τις χαρές μας, και μαζί με το φως του φεγγαριού που θα φωτίσει την στράτα μας, θα ανταμώσουμε και θα προσμένουμε εκείνους που θα μας έρθουν για να μας επισκεφτούν έστω και για λίγο. Το μικρό χρονικό διάστημα ίσα που μεσολαβεί, φτάνει και περισσεύει, και είναι αρκετό μέχρι να κρυφτούν τα χρώματα ξανά πίσω από τα βουνά μας, εκεί που χάνεται ακόμα και το φως του ήλιου.

Ταμουτσέλης Νικόλαος
Εικαστικός
Δρ Παιδαγωγικής

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο