Υπηρεσία μαζικής αποστολής sms

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Αμφίπολη: Υπ. Πολιτισμού: Η κυρία Περιστέρη δεν είπε ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί

Άρχισαν τα «παρατράγουδα» με την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος – Άλλα λένε το πρωί κι άλλα το βράδυ – Επιτείνουν ακόμα περισσότερο την σεναριολογία για το ενδεχόμενο ο τάφος να έχει συληθεί - Απο το υπουργείο διαψεύδουν ότι η κυρία Περιστέρη εκτίμησε ότι ο τάφος είναι δύσκολο να συληθεί. 
Άρχισαν τις κυβιστήσεις στο υπουργείο πολιτισμού. Με ανακοίνωση που εξέδωσαν ισχυρίζονται ότι η κυρία Περιστέρη δεν είπε ποτέ ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί. Μάλιστα στην ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται λόγος για ανακριβή δημοσιεύματα.

Γράφει λοιπόν η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:
«Επειδή ανακριβή δημοσιεύματα φέρουν την κ. Αικ. Περιστέρη, προϊσταμένη της ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων που διεξάγει την ανασκαφή στον Τύμβο Καμβά στην Αμφίπολη να έχει κάνει δηλώσεις για το ενδεχόμενο σύλησης του περιεχομένου του τάφου, η ίδια διευκρινίζει ότι η δήλωσή της έχει ακριβώς ως εξής:
« Η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν ο τάφος έχει συληθεί ή όχι». Κάθε άλλη απόδοση της δήλωσής της συνεπώς δεν ευσταθεί.».
Προφανώς το υπουργείο επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο – άγνωστο γιατί - αφού αυτές οι δηλώσεις ήταν κοινής λήψης και τις έχουν όλα τα μέσα ενημέρωσης από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται το υπουργείο πολιτισμού το όλο ζήτημα των ανασκαφών αγγίζει τα όρια του ερασιτεχνισμού αφού κρατά στο σκοτάδι ολόκληρη την διεθνή κοινότητα καθώς επίσης και τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Με την «μυστικοπάθεια» που επιδεικνύει το υπουργείο επιτείνει την όποια σεναριολογία γύρω από τη σύληση του τάφου καθώς και την συνωμοσιολογία που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Συνεπώς, καλό θα ήταν το υπουργείο εκτός από τα μαθήματα δημοσιογραφίας που παραδίδει να αρχίσει να διαχειρίζεται και με τον ενδεδειγμένο τρόπο το ζήτημα των ανασκαφών προς όφελος της χώρας και όχι προς όφελος του υπουργείου.
ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΚΥΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Για έναν "μοναδικό τάφο όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και τα Βαλκάνια", ένα "οικουμενικό μνημείο", μίλησε η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υποδεχόμενη, σήμερα, στην Αρχαία Αμφίπολη, εννεαμελές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την υπεύθυνη για θέματα Πολιτισμού του κόμματος, βουλευτή Άννα Χατζησοφιά.
Βγαίνει ένα μνημείο σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον, τόνισε η κ. Περιστέρη, ενημερώνοντας για τη μέχρι στιγμής εξέλιξη του έργου το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο επετράπη να φτάσει έως την απαγορευτική μπάρα πριν από την αρχαιολογική ανασκαφή.
"Πρέπει οπωσδήποτε η Πολιτεία να αξιοποιήσει την ανασκαφή αυτή στο έπακρο. Δηλώνουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στο έργο σας" υπογράμμισε, από την πλευρά της, η κ. Χατζησοφιά, ευχαριστώντας την κ. Περιστέρη για την ενημέρωση.
Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά επιβεβαίωσε ότι η περίβολος του ταφικού μνημείου είναι έργο του Δεινοκράτη, όπως και ο τάφος, και χρονολογούνται το 325-300 π.Χ., ενώ διέψευσε τις πληροφορίες περί τριών τάφων, κρυμμένων πίσω από την είσοδο, λέγοντας πως πρόκειται για "παραφιλολογία".
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν έχουν βρεθεί τα κεφάλια των Σφιγγών, η αρχαιολόγος απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι "τα κεφάλια είναι ένθετα, άρα το πιθανότερο είναι να βρίσκονται πίσω".
Σε ό,τι αφορά τα μέχρι στιγμής ευρήματα, σημείωσε: "Ήδη έχουμε τα σκαλοπάτια, το δάπεδο και τον τοίχο σφράγισης, ο οποίος είναι πολύ στέρεος και πρέπει σιγά σιγά να τον αφαιρέσουμε και να βρούμε όλη την πρόσοψη. Οι Σφίγγες φαίνονται, η μία και το ένα μέρος της άλλης, γιατί έχουν αφαιρέσει κάποιες πέτρες στα ρωμαϊκά χρόνια και δεν μπόρεσαν να πάνε μακριά με έναν τέτοιο τοίχο σφράγισης".
Διατύπωσε δε, την εκτίμηση πως "είναι δύσκολο να έχει συληθεί ένας τέτοιος τάφος", τονίζοντας παράλληλα πως απαιτείται μεγάλη προσοχή. "Είμαστε σαν τους χειρουργούς. Πάμε σιγά σιγά. Η ανασκαφή θα μας δείξει τι έχουμε μέσα" ανέφερε χαρακτηριστικά.
newsbomb

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο