Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΟΔΗΓΟΥΝ τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ σε ΑΕ και ΕΚΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΑΥΤΟΔΙΟIΚΗΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΗΒΑΣ          

Θήβα 10-11-2014

Στις 6-11-2014, συνεδρίασε σε ξενοδοχείο της Ερέτριας Χαλκίδας, το Δ.Σ. του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), με θέματα την μετατροπή του Συνδέσμου ΟΤΑ, σε Ανώνυμη Εταιρεία και την έγκριση σχεδίου καταστατικού με την μορφή Α.Ε. Η εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής, πρότεινε το σύνολο των αρμοδιοτήτων να ασκείται από 11μελές Δ.Σ. στο οποίο δεν θα συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι –μέτοχοι, οι οποίοι είναι οι 25 Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας.
Οι στόχοι του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, περιλαμβάνουν όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την καθαριότητα και την διαχείριση των απορριμμάτων από την συλλογή (αποκομιδή) μέχρι τις μονάδες μηχανικής διαλογής και την ενεργειακή αξιοποίηση, όρος που περιλαμβάνει και την καύση των απορριμμάτων. Κατόπιν αντιδράσεων από κάποιους αιρετούς και εργαζόμενους, η συνεδρίαση αναβλήθηκε.
Η συγκεκριμένη μεθόδευση είναι κυβερνητική επιλογή, αποτελεί οπισθοδρόμηση και επαναλαμβάνει την εκπεφρασμένη πρόθεση της ΔΕΠΟΔΑΘ (φορέα της 2η ενότητας -περιοχής Θήβας) και έδρας του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Στερεάς, που έχει ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση καταθέτοντας μάλιστα και δικαστική προσφυγή. Το μοντέλο της ΔΕΠΟΔΑΘ, που έχει τη μορφή Α.Ε. αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το πώς εννοούν και προωθούν την μετατροπή μιας δημόσιας κοινωνικής δράσης σε δραστηριότητα επιχειρηματικού σκοπού: Ανάθεση σε εργολάβους όλης της παραγωγικής διαδικασίας, με εργαζόμενους απασχολούμενους με συμβάσεις λίγων μηνών και αποφάσεις καθοριστικής σημασίας για τους πολίτες, που λαμβάνονται χωρίς να προηγηθεί συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια των μόλις 3 δήμων-μετόχων της. Στο ιστορικό της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ, περιλαμβάνονται, τόσο η συνεργασία για μονάδα καύσης απορριμμάτων του Μπόμπολα που αποτράπηκε μέσα από παλλαϊκή κινητοποίηση των Θηβαίων το 2009, όσο και η πρόταση στην περιφέρεια για συγκεντρωτική διαχείριση όλων των απορριμμάτων της Στερεάς στη Θήβα με ΣΔΙΤ που επίσης αποτράπηκε λόγω αντιδράσεων το 2011. Ο ρόλος της ΑΕ, που ενώ διαχειρίζεται τα χρήματα των πολιτών, έχει την ευκαιρία να αναπτύσσει σχέσεις, επαφές και τεχνογνωσία και στη συνέχεια να αυτονομείται, να θέτει δικές της στοχεύσεις και να επιχειρεί να καθοδηγήσει τους αιρετούς, είναι ενδεικτικός για το πόσο μακριά από τα συμφέροντα της κοινωνίας μπορεί να οδηγήσει μια Ανώνυμη Εταιρεία που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα σε μια μεγάλη περιφέρεια όπως είναι η Στερεά Ελλάδα.
Ως Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας, εκφράζουμε τη ρητή διαφωνία και αντίθεσή μας και καταγγέλλουμε τους σχεδιασμούς αυτούς. Καλούμε τους πολίτες, τους φορείς και τους εργαζόμενους των Δήμων της Στερεάς να αντιδράσουν και να ζητήσουν το θέμα να συζητηθεί στα δημοτικά συμβούλια και την κοινωνία. Υποστηρίζουμε την αποκεντρωμένη διαχείριση που αφορά και την ύπαρξη φορέων μικρότερης κλίμακας. Πιστεύουμε, ότι η καθαριότητα και διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να αποτελεί μια αμιγώς δημόσια λειτουργία και να ασκείται με την συμμετοχή και τον έλεγχο των πολιτών. Υποστηρίζουμε ένα σύστημα διαχείρισης, με βάση τις αρχές της μικρής κλίμακας και της εγγύτητας, που θα δίνει έμφαση στην διαλογή στην πηγή με κατεύθυνση την ανακύκλωση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων, μια κατεύθυνση που θα εξασφαλίσει χαμηλό κόστος για τους πολίτες και το περιβάλλον και περισσότερες θέσεις εργασίας με πλήρη απασχόληση και εργασιακά δικαιώματα.



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο