Επρόκειτο για μια πολύ καλά σχεδιασμένη επιχείρηση από ένα μπαρουτοκαπνισμένο επιτελείο το γενικό πρόσταγμα της οποίας το είχε άτυπα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.
Ο μόνος υπουργός που μετά από 19 ολόκληρα χρόνια τίμησε τους ήρωες των Ιμίων όπως τους άξιζε στο σημείο που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα.
Μια πατρίδα που είχαν πουλήσει στη ψύχρα όσοι έκαναν λόγο για μια σημαία που την πήρε ο αέρας.
Η μέρα του υπουργού καθώς και των αρχηγών Αεροπορίας και Ναυτικού ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στη Βάση Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στο Μαραθώνα για τους τρεις αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια την 31η Ιανουαρίου του 1996.
Αμέσως μετά ο  Υπουργός Εθνικής Άμυνας μαζί με τους δυο αρχηγούς, Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο ΑποστολάκηΠΝ και Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά συνέχισαν για την Κρήτη για να αποδώσουν τιμή στον καταδρομέαΕμμανουήλ Μπικάκη και στη συνέχεια μετέβησαν στην 133 Σμηναρχία Μάχης στην Κρήτη.
 
Πάνω από το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό  πετούσαν σε- μεγάλο ύψος- 4 F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας τα οποία δεν μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά απο τα τουρκικά ραντάρ.
Οταν το ελικόπτερο με τον υπουργό έφτασε στο σημείο κατέβηκε απότομα στα 500 πόδια για να ρίξει ο υπουργός το στεφάνι στη μνήμη των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Καραθανάση, Βλαχάκου και Γιαλοψού! 
Τότε πέταξαν από πάνω του δύο τουρκικά  F-16 για εκφοβισμό.
Για κακή τους τύχη θα έπεφταν στην καλοστημένη παγίδα:Τα 4 ελληνικά F-16 με διαδοχικές βουτιές εμφανίστηκαν πάνω από τα τουρκικά και άρχισαν να τα καταδιώκουν. Οι Τούρκοι πιλότοι πανικόβλητοι εγκατέλειψαν το σημείο.
Λίγο αργότερα ο υπουργός και η συνοδεία του θα βρισκόταν  στη Κρήτη, στο χωριό του ήρωα καταδρομέα Εμμανουήλ Μπικάκη στον τάφο του οποίου ο υπουργός κατέθεσε στεφάνι.
Ο υπουργός έγινε δεκτός από τους δακρυσμένους κατοίκους του χωριού οι οποίοι συγκινημένοι τιμούσαν μια ασυνήθιστη- για Ελληνες πολιτικούς της μεταπολίτευσης- ηρωική πράξη.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:
«Αγαπητοί συγγενείς του ήρωα Μπικάκη,
Κύριε Δήμαρχε,
Είμαστε εδώ με την παρουσία και την ευλογία της Εκκλησίας και των Αιδεσιμοτάτων, παρουσία του Αρχηγού του Πολεμικού μας Ναυτικού, του Αρχηγού της Πολεμικής μας Αεροπορίας, του Ταξιάρχου του Στρατού Ξηράς, του Βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για να αποδώσουμε τιμή. Tιμή, σε έναν ήρωα, που θα έπρεπε να έχει αποδοθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Η Πολιτεία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν μπορούσαν να αφήσουν ανοιχτό αυτό το λογαριασμό. Έτσι, σήμερα, λίγη ώρα μετά την κατάθεση στεφάνου στα Ίμια, στον τόπο που έπεσαν σαν σήμερα το 1996 οι τρεις ήρωες, ήρθαμε εδώ, με δύσκολες συνθήκες για να προσγειωθούμε, παρουσία όλης της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και να αποδώσουμε την τιμή στο παλικάρι σας.
Είναι μεγάλη η συγκίνηση που βρισκόμαστε μαζί σας, γιατί αυτή η τελετή, παρότι σεμνή, είναι εκδήλωση μνήμης και τιμής σε έναν γενναίο καταδρομέα, στον Μανώλη Μπικάκη. Η Πολιτεία του χρωστά και χρωστά σε πολλούς άλλους αφανείς ήρωες, που συνήθως τους ξεχνά.
Η ιστορία του Μανώλη, στον πόλεμο ενάντια στην εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο το 1974, υπηρετώντας στην Α΄ Μοίρα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.), αφορά μία ανεπανάληπτη και ανορθόδοξη αναμέτρηση ανάμεσα στον άνθρωπο που τιμά αξίες, ιδανικά και παραδόσεις και στις φονικές μηχανές του εισβολέα. Τα άρματα και τα πληρώματά τους που μέρες πριν έκαιγαν άμαχους, γυναίκες, ιερείς και παιδιά, κάηκαν σε λίγα λεπτά από τον μοναχικό Κρητικό εκδικητή. Ένα μακάβριο παιγνίδι θανάτου, που από Θεία θέληση έπρεπε να το κερδίσει ο Άνθρωπος, ο Έλληνας, ο Κρητικός, ο συγχωριανός σας, ο υπερασπιστής των εδαφών του και των εστιών του.
Αυτό το αγωνιστικό πνεύμα, που κατηύθυνε τον Μανώλη να σηκώσει το δικό του ανάστημα στην Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αναδεικνύει την αδάμαστη ψυχή του Έλληνα στρατιώτη και δείχνει σε κάθε Έλληνα το δρόμο του χρέους και της τιμής.
Τέτοιες ατομικές πράξεις ηρωισμού και αυταπάρνησης, τέτοιες στιγμές στην ιστορία των απλών πολιτών, πέρα από το ότι συμβάλλουν στο εθνικό κεφάλαιο τιμής, πέρα από το ότι χαρακτηρίζουν το Γένος διεθνώς και αναγκάζονται φίλοι και εχθροί να δίδουν εύσημα, επίθετα αναγνώρισης, αποδοχής, θαυμασμού για όλους τους Έλληνες, σε όλες τις φάσεις της ιστορίας, τέτοιες πράξεις, αποκτούν και μια ιδιαίτερη σημασία, διότι ενεργοποιούν τα εθνικά μας αντανακλαστικά, θυμίζουν και σηματοδοτούν το τι μπορεί να πετύχουν οι λίγοι και οι αδύναμοι, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν και το ιστορικό εθνικό καθήκον το επιτάσσει.
Λαμβάνοντας αφορμή από τον Μανώλη, που «έφυγε» με την πίκρα της αγνωμοσύνης από μέρους της Πολιτείας, θα πω ότι αποτελεί χρέος και υποχρέωση, για κάθε Έλληνα, να επισκεφθεί και να αποτίνει φόρο τιμής στον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας», στην Κύπρο και να προσκυνήσει τα θαμμένα παλικάρια της Ελλάδας και της Κύπρου, που τόσο γενναιόδωρα και με αυταπάρνηση έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Μεγαλονήσου.
Ο αγώνας του Μανώλη και η θυσία αυτών που έπεσαν στο βωμό της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού λαού υπογραμμίζει την κοινή πορεία του ελληνισμού, αποτελεί υπόδειγμα της ενότητας και της συστράτευσης. Τονίζει για άλλη μια φορά τη σημασία της κοινής προσπάθειας.
Δεν ξεχνούμε την άνευ προηγουμένου τραγωδία με την απώλεια χιλιάδων ανθρωπίνων υπάρξεων, την εκρίζωση από τις πατρογονικές εστίες χιλιάδων Ελληνοκυπρίων, τη συνεχιζόμενη κατοχή του Κυπριακού εδάφους.
Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι πρόκειται για πρόβλημα εισβολής και κατοχής, η επίλυση του οποίου δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την άρση των συνεπειών της εισβολής και τον τερματισμό της κατοχής.
Μεταφέρω μήνυμα αλληλεγγύης και δηλώνω απερίφραστα τη στήριξή μας στον κυπριακό Ελληνισμό και στην εθνική του αγωνία για μία ενωμένη Μεγαλόνησο. Είναι αμετακίνητη η θέση μας για διαρκή συνεργασία και πλήρη συντονισμό των δύο Κυβερνήσεών μας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα άμυνας και ασφάλειας.
Κύριε Δήμαρχε,
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με εσάς, θα στήσει εδώ τον ανδριάντα του Μανώλη Μπικάκη.
Κύριοι Αρχηγοί, κυρίες και κύριοι,
Εδώ, σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, που η αντρειοσύνη έχει γεννηθεί, αποδίδουμε τιμή σε έναν καταδρομέα ο οποίος υπερασπίστηκε την εθνική κυριαρχία της χώρας και την εθνική ακεραιότητα του Ελληνισμού. Υπερασπίστηκε πατρίδα και θρησκεία.
Εδώ καταθέτουμε το στεφάνι. Εδώ οι ήρωες δίνουν το παράδειγμα για το πώς πρέπει εμείς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, να πολεμήσουμε για την ανεξαρτησία της πατρίδας, απέναντι σε κάποιους άλλους που την παραδίδουν αμαχητί.
Σας ευχαριστούμε πολύ που μας δώσατε την τιμή να είμαστε εδώ κοντά σας για να τιμήσουμε τον Μανώλη Μπικάκη».
Στην συνέχεια ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά μετέβη την 133 Σμηναρχία Μάχης όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης και ο Διοικητής της 133 ΣΜ, Σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Άγγος.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής (Readiness).
Τον ΥΕΘΑ συνόδευσαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο βουλευτής Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Δαμαβολίτης και ο διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου του ΥΕΘΑ, Επίτιμος Αρχηγός ΑΤΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Θεολόγος Συμεωνίδης.