Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Απαντήσεις Αποστόλου σε Μπασιάκο για εκκρεμότητες αποζημιώσεων αγροτών

ΘΕΜΑ:     «Ζημιές από χαλαζόπτωση σεκαλλιέργειες της Π.Ε.Βοιωτίας»
        
ΣΧΕΤ:       Η Ερώτηση  557/6-3-2015

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Μπασιάκος, και κατόπιν ενημέρωσής μας από τον ΕΛΓΑ, σας πληροφορούμε τα εξής:

Για τις ζημιές που προξενήθηκαν από τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2014 (15/6), σε διάφορες καλλιέργειες (βαμβακιού, κηπευτικών κ.λπ.), στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο ΕΛ.Γ.Α. έχει καταβάλλει αποζημιώσεις στους δικαιούχους ασφαλιστικά παραγωγούς.

Σημειώνεται ότι, από τις βροχοπτώσεις του Φθινοπώρου, στην ανωτέρω περιοχή, προξενήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας, βαμβακοκαλλιέργειες, καλλιέργειες κρεμμυδιών κ.λπ.. Το έργο των εκτιμήσεων πραγματοποιήθηκε, έχει αρχίσει τμηματικά η καταβολή των αποζημιώσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι ο ΕΛ.Γ.Α., μέχρι σήμερα, για τις ανωτέρω ζημιές έχει καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους 1.110.000 περίπου ευρώ, ενώ στις 13 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε νέα πληρωμή στην οποία συμπεριλήφθηκε και η περιοχή της Βοιωτίας.



Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ



ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ   Βουλευτή κ. Ε. Μπασιάκο

                                                      
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αχαρνών 2, 101 76 Αθήνα, Τηλ. 210-2124331 Fax : 210-5243522


Αθήνα  20/3/2015

Αριθμ. Πρωτ.: 121



Προς:

Βουλή των Ελλήνων

Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων

ΘΕΜΑ:             
«Ζημιές από βροχοπτώσεις στον Δήμο Θηβαίων»

ΣΧΕΤ:       Η Ερώτηση  451/4-3-2015

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Μπασιάκος, κατόπιν ενημέρωσής μας από τον ΕΛΓΑ και για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Για τις ζημιές που προξενήθηκαν από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στις 27 και 28 Φεβρουαρίου 2015 σε διάφορες καλλιέργειες (χειμερινών σιτηρών, κρεμμυδιών κ.λ.π.) στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θηβαίων, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α., έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις.
Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει μετά την λήξη της υποβολής των δηλώσεων. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς, με την προϋπόθεση βέβαια οι τελευταίοι να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.
Επίσης από το προαναφερόμενο αίτιο, ζημιές στην ανωτέρω περιοχή είχαμε σε μελισσοσμήνη. Το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.
Επισημαίνεται τέλος,  ότι στην ανωτέρω περιοχή έχει γίνει αναγγελία και για ζημιές που αφορούν κυρίως φυτικό κεφάλαιο ελαιοκαλλιεργειών κ.λ.π., αρμοδιότητας ΠΣΕΑ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις), χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν υποβληθεί εκ μέρους των παραγωγών αιτήσεις ζημιάς.
Αναφορικά με τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας εκτός περιμέτρου Εγγειοβελτιωτικών Έργων που το Υπουργείο έχει κατασκευάσει, καθώς και για τα έργα καθαρισμού και διευθέτησης στην κοίτη ποταμών και χειμάρρων, επισημαίνεται ότι, βάση του άρθρου 1 του Ν. 3881/ 58 «Περί Εγγείων Βελτιώσεων» επιλαμβάνεται το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
                   Τέλος, σημειώνεται ότι, σχετικά με τον σχεδιασμό του ΥΠΑΠΕΝ για την αντιμετώπιση των αρδευτικών αναγκών της χώρας, προγραμματίζεται η εκτέλεση σειράς Εγγειοβελτιωτικών Έργων, σε συνεργασία με τις Π.Ε. και τις Περιφέρειες, που αφορούν κυρίως στην ταμίευση των επιφανειακών απορροών, αλλά και στην βελτίωση υφισταμένων εγγειοβελτιωτικών υποδομών.



Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ



ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ




ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1.Υπουργείο Εσωτερικών,
   και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – Γρ. κ. Υπουργού
2.Βουλευτή κ. Ε. Μπασιάκο




Εξάλλου  ο κ. Μπασιάκος επανέφερε με νέα ερώτηση του προς τον κ. Αποστόλου την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΛΓΑ , ώστε να αποζημιώνει τους πληγέντες αγρότες από μεγάλες ζημιές , όπως τον τελευταίο χρόνο και πέραν των εσόδων από εισφορές των αγροτών.



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο