Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΒLOOMBERG: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ GREXIT

Στην ανάγκη να κινηθεί η Ευρωζώνη προς την κατεύθυνση ενός εφικτού συμβιβασμού με την Ελλάδα εστιάζει το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας παράλληλα τους μεγάλους κινδύνους που θα υπάρξουν για την Ευρώπη, αν η Ελλάδα «σπρωχνόταν» στο Grexit.
«Αντί να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, η Ευρώπη λέει στην Ελλάδα να γονατίσει. Αντί να βοηθήσει τον Τσίπρα να κάνει υποχωρήσεις, η ΕΕ απαιτεί να ταπεινωθεί. Αντί να εκφράσει αλληλεγγύη με τους Έλληνες, που έχουν υποφέρει υπερβολικά, η Ευρώπη λέει: "Εκλογές;", "Ποιες εκλογές;"», σημειώνεται χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, καθιστώντας σαφές πως «αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, επειδή δεν λάβει τα 7,2 δις. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα, τότε το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα χάσουν περισσότερα από ό,τι εάν συμφωνούσαν τώρα στη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της».

Στο άρθρο γνώμης του Bloomberg, που υπογράφει ο Κλάιβ Κρουκ, με τίτλο: «Η πορεία σύγκρουσης της Ευρώπης με την Ελλάδα», σημειώνεται ότι είναι λάθος η θεωρία πως μία ελληνική χρεοκοπία δεν θα πλήξει πολύ τις άλλες χώρες, αλλά και ότι, αν αυτή η θεωρία εφαρμοζόταν στην πράξη, η Ευρώπη θα μετανοούσε για το μεγαλύτερο λάθος που θα είχε κάνει από τη δημιουργία του ευρώ.
«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ επιμένουν όλο και περισσότερο σε μία καθαρή παράδοση της Ελλάδας», σημειώνει ο αρθρογράφος, ζητώντας παράλληλα να γίνουν πλήρως σεβαστοί οι όροι του υφιστάμενου προγράμματος βοήθειας, πριν αρχίσουν οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα, και ενώ δεν θα δοθούν άλλα χρήματα στο διάστημα αυτό.
«Με απλά λόγια, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν πρέπει μόνο να αθετήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους ψηφοφόρους, αλλά και να φανεί από όλους ότι το έχει κάνει», σημειώνει ο αρθρογράφος, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθη σε όλες τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, αλλά έχει δίκαιο στο βασικό σημείο: ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς ελάφρυνση της αναποτελεσματικής δημοσιονομικής λιτότητας, η οποία της επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, επειδή δεν λάβει τα 7,2 δις. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα, τότε το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα χάσουν περισσότερα από ό,τι εάν συμφωνούσαν τώρα στη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της, χωρίς να αναφερθούμε στον κίνδυνο της μετάδοσης και στη διεύρυνση της κρίσης εμπιστοσύνης», προσθέτει ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Ένα Grexit θα έκανε μεγαλύτερο τον κίνδυνο, καθώς το ευρώ ήδη εξασθενεί από την επικρατούσα άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να εξωθηθεί εκτός της Ευρωζώνης με μικρή ζημιά για τις υπόλοιπες χώρες. Το ευρώ φαίνεται λιγότερο ως ένα ενιαίο νόμισμα και περισσότερο ως ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών. Στο τέλος, τα συστήματα σταθερών ισοτιμιών καταρρέουν. Αν συνέβαινε το Grexit, θα τόνιζε το σημείο αυτό».
Καταλήγοντας, ο Κρουκ, αφού τονίζει πως «Ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας θα μπορούσε άνετα να επιτύχει έναν εφικτό συμβιβασμό μεταξύ της ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και δημοσιονομικής συγκράτησης, από τη μία πλευρά, και της δέσμευσης για ελεγχόμενη και βιώσιμη μακροπρόθεσμα δημοσιονομική κατάσταση, από την άλλη», σημειώνει:
«Για να φτάσουμε όμως στο νέο πρόγραμμα, πρέπει να αρθεί η απειλή της άμεσης οικονομικής κατάρρευσης. Αντί να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, η Ευρώπη λέει στην Ελλάδα να γονατίσει. Αντί να βοηθήσει τον Τσίπρα να κάνει υποχωρήσεις, η ΕΕ απαιτεί να ταπεινωθεί. Αντί να εκφράσει αλληλεγγύη με τους Έλληνες, που έχουν υποφέρει υπερβολικά, η Ευρώπη λέει: "Εκλογές;" "Ποιες εκλογές;"»

Ένδειξη… συμφωνίας!
Την ίδια, ώρα, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ και άλλων βασικών νομισμάτων, λόγω των ενδείξεων ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της κινούνται πιο κοντά σε μια συμφωνία, μεταδίδει επίσης το Bloomberg.
Το δολάριο υποτιμήθηκε 0,5% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 1,0793 ευρώ. Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι 10 βασικών νομισμάτων, τον οποίο καταρτίζει το Bloomberg, υποχώρησε επίσης 0,5%, ενώ είναι 3% χαμηλότερα από τις 13 Μαρτίου, όταν έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2004.
Το Bloomberg κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη το βράδυ της Τρίτης (21/4), βάσει της οποίας «μειώνονται οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των αξιωματούχων της Ευρωζώνης», ενώ «καμία πλευρά δεν θα χάσει την ευκαιρία να επιτευχθεί μία συμφωνία».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole δήλωσε για τη στρατηγική στην αγορά συναλλάγματος «Υπάρχει εφησυχασμός στην αγορά, καθώς ο κόσμος θεωρεί ότι θα υπάρξει μία λύση σχετικά με την Ελλάδα στα μέσα του επόμενου μήνα», δήλωσε ο υπεύθυνος της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole για τη στρατηγική στην αγορά συναλλάγματος.
newsbomb


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο