Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Απάντηση Αποστόλου σε Μπασιάκο για περικοπές καταβολής συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος

ΘΕΜΑ:             
«Περικοπές καταβολής συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος»

ΣΧΕΤ:       Η Ερώτηση   3019/28-5-2015

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Μπασιάκος, σας πληροφορούμε τα εξής:

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αποδέχεται τις αιτήσεις ενίσχυσης των παραγωγών όπως αυτές αποστέλλονται στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του και στη συνέχεια διενεργεί τους προβλεπόμενους ελέγχους -διασταυρωτικούς, μηχανογραφικούς, διοικητικούς, επιτόπιους. Στην κατηγορία των επιτόπιων ελέγχων εντάσσονται και οι έλεγχοι με Τηλεπισκόπηση.

Οι έλεγχοι μέσω Τηλεπισκόπησης γίνονται με χρήση δορυφορικών εικόνων του τρέχοντος έτους, σε χρονική σειρά. Οι δορυφορικές εικόνες που χρησιμοποιούνται παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκλειστικά για ελεγκτικούς σκοπούς και οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει ορίσει η Επιτροπή. Βάσει των εικόνων αυτών πραγματοποιήθηκαν για τις αιτήσεις 2014, όπως κάθε χρόνο, οι απαιτούμενοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί αρχικά η επιλεξιμότητα των αγροτεμαχίων για την Ενιαία Ενίσχυση και στη συνέχεια η ορθότητα της δηλωθείσας καλλιέργειας για τα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης, δηλαδή το σκληρό σιτάρι, τις ελιές και τη συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι. Ειδικότερα, για τις ζώνες ελέγχου όπου καλλιεργείται βαμβάκι, για την απεικόνιση των αγροτεμαχίων χρησιμοποιούνται εικόνες υψηλής ανάλυσης κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου –με μεγαλύτερη συχνότητα τους καλοκαιρινούς μήνες. Με τη μέθοδο της τηλεπισκόπησης μετράται το εμβαδόν της δηλωθείσας έκτασης και ελέγχεται το είδος της καλλιέργειας που βρίσκεται σε αυτή. 
Σε περίπτωση διαφωνίας με τα αποτελέσματα της τηλεπισκόπησης, οι γεωργοί έχουν την δυνατότητα υποβολής ενστάσεων στις Περιφερειακές Δ/νσεις του Οργανισμού. Στη συνέχεια, πραγματοποιούνται επιπλέον έλεγχοι (επί της οθόνης αλλά και επιτόπιοι) από εξειδικευμένα κλιμάκια των Περιφερειακών Διευθύνσεων του Οργανισμού και τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών καταχωρούνται στο πληροφοριακό σύστημα. Εφόσον τα νέα δεδομένα δικαιώνουν τις ενστάσεις των παραγωγών, λαμβάνονται υπόψη σε επόμενες πληρωμές.

Όσον αφορά στις περιοχές που έχουν πληγεί από έντονα καιρικά φαινόμενα, στις περιπτώσεις όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες επιβεβαιώσουν επίσημα την επικράτηση εξαιρετικών και απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών και ζημιών, που έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής του σύσπορου βάμβακος σε επίπεδα κατώτερα από την ελάχιστη στρεμματική απόδοση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ λαμβάνει υπόψη του και τις εκτιμήσεις των εν λόγω υπηρεσιών για τις ζημιές, προκειμένου να χορηγηθεί η ειδική ενίσχυση.
Οι αγρότες που επιθυμούν να καλλιεργήσουν βαμβάκι και να αιτηθούν την Ειδική Ενίσχυση για το Βαμβάκι για το 2015, σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 3 της υπ’ αριθ. 117/27361/ΦΕΚ 430/τ. Β΄/24-3-2015 Υ.Α. «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι σε εκτέλεση του Κανονισμού (Ε.Ε.) 1307/2013 του Συμβουλίου», καταληκτική ημερομηνία σποράς βαμβακιού ορίζεται η 31η Μαΐου κάθε έτους. Σπορά μετά από την 31η Μαΐου μπορεί να γίνει δεκτή μόνο για τις περιπτώσεις που η σπορά έχει γίνει εμπρόθεσμα αλλά για λόγους  ανωτέρας βίας απαιτείται επανασπορά.
Προκειμένου να ελεγχθεί η ημερομηνία σποράς, εκτός των διαπιστώσεων των άλλων ελέγχων, λαμβάνεται υπόψη και η ημερομηνία των παραστατικών αγοράς σπόρου βάμβακος (τιμολόγιο αγοράς ή τιμολόγιο αγοράς-δελτίο αποστολής).
Για τις περιπτώσεις που οι αγρότες έχουν περισσότερα των 100 στρεμμάτων αρόσιμων καλλιεργειών, η υποχρέωση της διαφοροποίησης καλύπτεται με τη δήλωση ποσοστού άνω του 75% αυτής με καλλιέργεια ως ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ, με την προϋπόθεση ότι η υπόλοιπη αρόσιμη έκταση δεν υπερβαίνει τα 30 εκτάρια.
Για τις περιπτώσεις που οι αγρότες έχουν περισσότερα των 150 στρεμμάτων, μπορούν να δηλώσουν πλημμυρισμένες εκτάσεις με καλλιέργεια ως ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ, καλύπτοντας την υποχρέωση διατήρησης του 5% ως Περιοχή Οικολογικής Εστίασης.
Σημειώνεται ότι σε γη που έχει δηλωθεί καλλιέργεια ως ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ, δεν υπάρχει δυνατότητα δήλωσης επίσπορης καλλιέργειας/καλλιεργειών ή συγκαλλιέργειας.
Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, οι γεωργοί που δηλώνουν εκτάσεις σε περιοχές που έχουν πληγεί από πλημμύρες, μετά την εμπρόθεσμη υποβολή των αιτήσεων τους, θα συμμετέχουν κανονικά στη διαδικασία χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, με εξαίρεση τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.



Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ



ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ








ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Βουλευτή κ. Ε. Μπασιάκο


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο