Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ανασχηματισμός εκλογών - Ανάλυση

Γιατί υφυπουργός Εσωτερικών ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης; Πριν απαντήσετε συγκρατήστε ως σημαντικό ότι με απόφαση του πρωθυπουργού συγκροτήθηκε Επιτροπή καταπολέμησης της διαφθοράς υπό τον υπουργό Επικρατείας Π. Νικολούδη στην οποία θα μετάσχει, μεταξύ άλλων, ο κ. Πολάκης, ο οποίος δεν προσκαλείται συχνά σε τηλεοπτικά πάνελ, αλλά, όταν είχε την ευκαιρία, έκανε πολύ αισθητή την παρουσία του καταγγέλλοντας με θόρυβο τους καναλάρχες και τη διαπλοκή. Αλλωστε άμεσα αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή ο νόμος για την αδειοδότηση των καναλιών και τις τηλεοπτικές συχνότητες με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διαμόρφωση του επικοινωνιακού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα παιχτεί το πολιτικό παιχνίδι.


Είναι μία από τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες ενός ανασχηματισμού που έγινε βασικά για να καλυφθούν τα κενά από την έξοδο των υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας (Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ησυχου) κα της Ν. Βαλαβάνη που παραιτήθηκε ώστε να ανακτηθεί ο κομματικός έλεγχος της κυβέρνησης και να αρθούν οι επιφυλάξεις των εταίρων σε σχέση με τη βούληση για εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήθηκε μετά από θυελλώδη πολύμηνη διαπραγμάτευση. Αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί αφού ο ανασχηματισμός δεν καθορίστηκε από μεταρρυθμιστική πρόθεση, όπως επιζητούσαν οι εταίροι-πιστωτές, αλλά, αντίθετα, δημιουργεί την αίσθηση ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση λίγων μηνών.
Ηδη στο παρασκήνιο κυκλοφορούν ως ημερομηνίες εκλογών η 13η και η 20η Σεπτεμβρίου. Ομως δεν φαίνεται καθόλου ρεαλιστικό κάτι τέτοιο, αφού τότε μάλλον δεν θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ούτε η διαπραγμάτευση για το νέο τριετές πρόγραμμα. Ετσι, το νωρίτερο πιθανό είναι να στηθούν κάλπες τον Οκτώβριο όταν θα έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά τα μέτρα στην καθημερινότητα των πολιτών που θα δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φόρους τους.
Στα social media χαλάει κόσμο η υφυπουργοποίηση του Παύλου Χαϊκάλη που ανέλαβε το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο των κοινωνικών ασφαλίσεων. Στην κρίσιψη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα βγήκε από την αίθουσα της ολομέλειας αλλά ξαναμπήκε για να ψηφίσει τελικά “ναι” και όπως αποδεικνύεται καλό του έκανε. Αλλωστε, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος είχε την άνεση να ζητήσει κάτι παρπάνω από τη στιγμή που κατάφερε να κρατήσει συμπαγή την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Το γεγονός ότι, παρά την είσοδο δέκα νέων προσώπων στην κυβέρνηση, δεν δημιουργείται η εντύπωση ανανέωσης οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται και πάλι για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με υπουργούς του κομματικού σωλήνα χωρίς καμία απόπειρα ανοίγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αποτέλεσμα αυτό δεν προέκυψε μόνο από πρόθεση αλλά και από ανάγκη αφού υπήρξαν αρνήσεις, όπως αυτή του ομότιμου καθηγητή Σάββα Ρομπόλη ο οποίος δέχθηκε πρόταση για το υπουργείο Εργασίας. Ο ίδιος δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει ούτε την πρόταση ούτε την άρνηση αλλά είναι γνωστό ότι υπήρξε δυστοκία στην αναζήτηση προσώπων αποδεκτών από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους εταίρους ταυτόχρονα. Ακόμη και για τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη που ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος λέγεται ότι ζήτησε να μην μετάσχει στην κυβέρνηση. Ενας λόγος που αποθάρρυνε όσους βρέθηκαν σε αμφιθυμία είναι η διάρκεια ζωής αυτής της κυβέρνησης που φαίνεται μικρή, παρόλο που το σενάριο εκλογών το φθινόπωρο είναι αδιανόητο για τους εταίρους-πιστωτές που βιάζονται για την εφαρμογή του προγράμματος η οποία θα ελέγχεται με πολύ αυστηρό τρόπο και τις γνωστές διαδικασίες του παρελθόντος.
ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ -που θα ψηφίσουν τα νομοσχέδια τα οποία συνδέονται με τη χρηματοδότηση της χώρας (την Τετάρτη το επόμενο)- δεν ζητούν εκλογές, όπως δεν ζήτησαν και συμμετοχή στην κυβέρνηση. Εχουν εκφράσει την προθυμία να στηρίξουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι να περάσει η χώρα τον κάβο και οι δημοσκοπήσεις δεν τους δημιουργούν αδημονία να μετρηθούν στις κάλπες. Αλλά, όπως όλα δείχνουν, οι εκλογές προβάλλουν ως αναπόφευκτη εξέλιξη στη βάση των εσωκομματικών ξεκαθαρισμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στην τελευταία ψηφοφορία (32 “όχι”, 6 “παρών” και μία απουσία) δεν δίνουν την έδρα τους ούτε ανεξαρτητοποιούνται ενώ δηλώνουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, όσο κι αν αυτό δεν βγάζει νόημα. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει τη δυσφορία του αλλά δεν κάνει και το επόμενο βήμα, ενώ αιωρείται η φήμη ότι η απάντηση θα δοθεί με τα ψηφοδέλτια στα οποία δεν θα δούν τα ονόματά τους οι διαφωνούντες. Οπως και να χει, μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν αρκετές ψηφοφορίες μέτρων με τις οποίες θα εμπεδώνεται η de facto διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι θέμα χρόνου να περάσει από τη σφαίρα του ανομολόγητου στην επισημοποίηση.
tvxs

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο