Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Πεζοπορία από τα Λεύκτρα προς την Λιβαδόστρα, στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων «Επαμεινώνδεια 2015»

Πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων «Επαμεινώνδεια 2015» του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Λεύκτρων, η καθιερωμένη εδώ και χρόνια πεζοπορία από τα Λεύκτρα προς την Λιβαδόστρα, μέσω του παλιού δρόμου.





Πρόκειται για μια πολύ όμορφη διαδρομή μέσα στη φύση. Στην αρχή είναι έντονα κατηφορική και στη συνέχεια μετατρέπεται σε κοιλάδα, όπου καταλήγει στο οχυρωματικό φρούριο της Ακρόπολης της Κρεύσιδος, στην παραλία Λιβαδόστρα στον κορινθιακό κόλπο.



Ο φίλος και συνοδοιπόρος, Λουκάς


Η διαδρομή είναι περίπου εννέα χιλιόμετρα, και η διάρκεια περίπου δυο ώρες.

Μετά το πέρας της διαδρομής, οι περιπατητές απόλαυσαν ένα πρωινό μπανάκι στα καταγάλανα νερά στην πανέμορφη παραλία Λιβαδόστρα.



Η Λιβαδόστρα έχει έντονο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το αρχαίο όνομα της Λιβαδόστρας κατά τον γεωγράφο Στράβωνα ήταν Κρέουσα. Κρεύσις ονομαζόταν από τον περιηγητή Παυσανία. Οι Καταλανοί το 1300 μ.Χ την ονόμαζαν Riva d’ ostria που σημαίνει ΄΄Το Πέρασμα του Λίβα΄΄ μεταφρασμένο σήμερα λαϊκά Λιβαδόστρα.

Η αρχαία Κρεύσις την περίοδο ακμής της αριθμούσε περισσότερο από 3.000 κατοίκους. Εδώ ο Επαμεινώνδας έφτιαξε νεώριο για την ναυπήγηση 50 πολεμικών καραβιών (τριήρεις) μετά την Μάχη των Λεύκτρων, με σκοπό την κατάκτηση των θαλασσίων οδών του Ιονίου πελάγους. Πολλά στοιχεία για το λιμάνι της Λιβαδόστρας βρίσκονται στα αρχεία της Βενετίας του 14ου αιώνα.


Από την θάλασσα της Λιβαδόστρας είχε ανασυρθεί πριν μερικές δεκαετίες ένας χάλκινος Ποσειδώνας, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.


Νίκος Χατζηδούρος

ThivaPost

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο