Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΘΗΒΑΣ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ (ΜΕΑ)

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 
- ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ)ΣΤΗΝ ΘΗΒΑ 
-  ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΤΙΘΕΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΕΣΔΑ) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ
- ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΥ ΠΕΡ. ΦΟ.Δ.Σ.Α.


Με έκπληξη διαβάσαμε την ερώτηση των 27 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για την επιτυχημένη εφαρμογή του συστήματος αναερόβιας ζύμωσης αστικών - γεωργικών βιοαπαδομήσιμων και αστικών λυμάτων και την παραγωγή ενέργειας από την καύση του παραγόμενου βιοαερίου στην Ζυρίχη της Ελβετίας και μάλιστα σε μια περίοδο που ετοιμάζονται οι ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακοί Σχεδιασμοί Διαχείρισης Αποβλήτων) σε πολλές Περιφέρειες της χώρας και ειδικά στην δικιά μας.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να τους απευθύνουμε τις απορίες μας σχετικά με το θέμα αυτό, διότι μας αφορά σαν Δήμος, εφόσον υπάρχει το σχέδιο κατασκευής μιας αντίστοιχης Μονάδας στην περιοχή μας.
Μπορεί να συγκριθεί η Ζυρίχη των 500.000 κατοίκων με τους 50-60000 κατοίκους της περιοχής μας για την οποία υποτίθεται  θα κατασκευαστεί η Μονάδα (από την μελέτη της) για να επεξεργαστεί και τα αντίστοιχα απόβλητα (σύνολο 35000 τόνοι που προβλέπονται);
Συμφωνούν με την μελέτη του έργου αυτού όπου θα επεξεργάζονται τα απόβλητα ως σύμμεικτα 86,9% ενώ προβλέπει το ποσό της ανακύκλωσης από την Διαλογή στην Πηγή στο 4,6%, τα προδιαλεγμένα οργανικά 5,0% και προδιαλεγμένα πράσινα 3,5% (σύνολο 13,1%) και μάλιστα μέχρι το 2040. Δηλαδή κατεύθυνση τελείως αντίθετη από τον νέο νόμο για τον ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων) που ψηφίσατε και προβλέπει ανακύκλωση και ανάκτηση τουλάχιστον 50% έως το 2020 (και λογικό γιατί η μελέτη είχε εκπονηθεί όπως λένε και οι ίδιοι πριν 6 χρόνια). Αλλά τότε τι θα μείνει να αξιοποιήσει ενεργειακά αυτή η μονάδα με τις μισές ποσότητες;
Μήπως για τις ανάγκες λειτουργίας αυτής της Μονάδος απαιτηθούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σύμμεικτων απόβλητων που σημαίνει μεταφορά αυτών από άλλες περιοχές στην Θήβα, μια ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή; Αλλά επειδή δεν προβλέπεται στην μελέτη, απλώς αναμένεται να περάσει στον νέο ΠΕΔΣΑ που θα εκπονηθεί από την Περιφέρεια και θα προβλέπει μεταφορά και από άλλες περιοχές;
Συμφωνείτε με το κόστος κατασκευής 21.445.336 ευρώ της Μονάδας αυτής όταν έχετε ήδη ψηφήσει με τον νέο ΕΣΔΑ, μικρές αποκεντρωμένες Μονάδες όπου θα συνεχίζεται η ανάκτηση υλικών και θα πηγαίνει για ταφή ένα μικρό υπόλειμμα στον ΧΥΤΥ;
Συμφωνείτε ότι με το κόστος αυτό αποτρέπεται να γίνουν άλλα έργα στην Περιφέρεια που θα έχει σαν αποτέλεσμα πάλι την συγκέντρωση των απορριμμάτων στην Θήβα;
Συμφωνείτε με την μελέτη της Μονάδας ότι το παραγόμενο προϊόν από την επεξεργασία θα είναι Υλικό Τύπου Κομπόστ (Compost-like Output..CLO) και όχι κομπόστ, το οποίο δεν είναι ανακυκλώσιμο και το οποίο θα πάει για ταφή (σχετική απάντηση για το θέμα αυτό από το ΕΜΠ στην διεύθυνση http://pesdak.uest.gr/?p=78), άρα έχουμε και άλλη μια παραβίαση του ΕΣΔΑ;
Με έκπληξη επίσης διαβάσαμε να προτείνετε ότι η μορφή της Μονάδας να είναι ΣΔΙΤ με το 51% να ελέγχεται από τον Δήμο. Παραβιάζοντας πάλι τον νέον ΕΣΔΑ τον οποίο ψηφίσατε και στον οποίο αναφέρεται ότι η Διαχείριση των αποβλήτων πρέπει να είναι εξολοκλήρου υπόθεση τόσο των σχεδιασμών, όσο και της υλοποίησης των Δήμων. Με αποτέλεσμα να αντιδράσει ακόμα και αυτός ο μη νόμιμος Περ. ΦοΔΣΑ.
Γνωρίζετε ότι το έργο της κατασκευής αυτής της Μονάδας δεν έχει συμβασιοποιηθεί και μάλιστα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, άρα μπορεί να γίνει τροποποίηση της Μελέτης ώστε να επανασχεδιαστεί μια μικρότερης κλίμακας Μονάδα, μικρότερου κόστους κατασκευής και λειτουργίας και μείωσης των Δημοτικών τελών που πληρώνουν οι πολίτες; Άλλωστε την ανάγκη επανασχεδιασμού σε μη συμβασιοποιημένα έργα αναφέρονται και οι εγκύκλιοι του Υπ. Εσωτερικών, ώστε να συμβαδίζουν με τον νέο ΕΣΔΑ. 
Επίσης αναφέρεστε για τον Περ. ΦοΔΣΑ ότι εκκρεμεί η νομιμότητα του διοικητικά και θεσμικά, ενώ ήδη με σωρεία αποφάσεων τόσο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς όσο και του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποτελεί μορφή Δικαστικού Σώματος έχει αποφανθεί η μη νομιμότητα του. Αυτό που εκκρεμεί είναι να αποφανθεί και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που η συνεδρίαση του για το συγκεκριμένο θέμα αναβάλλεται συνεχώς για γνωστούς «άγνωστους» λόγους, δίνοντας έτσι άλλοθι παράτυπης λειτουργίας του. 
Επίσης αναφέρεστε στην αναθεώρηση του Ν. 4071/12 που θα άρει την υποχρεωτικότητα ενός και μοναδικού Περιφερειακού ΦοΔΣΑ με μορφή ΑΕ και ότι σύντομα θα κατατεθεί σχέδιο νόμου. Τι εμποδίζει την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου εδώ και πάνω από 6 μήνες που έχει συζητηθεί το θέμα; Αμέλεια, έλλειψη βούλησης ή εξυπηρετείται κάποια σκοπιμότητα δίνοντας πάλι άλλοθι παράτυπης λειτουργίας του μη νόμιμου Περ. ΦοΔΣΑ ή αναμένουμε την κατάθεση του νέου ΠΕΣΔΑ από τον Κο Μπακογιάννη όπου θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων; Που έχει οδηγήσει η «αμέλεια» αυτή, Δήμοι όπως η Λιβαδειά και άλλοι τέσσερις όμοροι Δήμοι που ξεκίνησαν τον δικό τους φορέα να παραμένουν νομικά ακάλυπτοι και να βάλλονται πανταχόθεν.
Όσον αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής δεν μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά η διαχείριση των απορριμμάτων όταν μόνο για την περιοχή της Θήβας το κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης δηλ. του φαραωνικού έργου των 21,5 εκ. ευρώ (που θα πάνε στον εργολάβο) συν 2 εκ. για τις ανάγκες του Δήμου για τις υπηρεσίες αποκομιδής και καθαριότητας θα ανέλθουν στα 24 εκ. περίπου ευρώ. Έτσι δεν θα προωθηθούν πραγματικά αναπτυξιακά έργα για τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό κ.λ.π. Είναι επίσης πρόκληση να δίνονται αυτά τα ποσά για τα απορρίμματα, όταν το Νοσοκομείο της Θήβας απειλείται με κλείσιμο, όταν ο Δήμος μας στερείται  σχολικών κτηρίων που αποτελούν ανάγκες πρώτης προτεραιότητας.
Το Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας στην πρόταση του που κατέθεσε για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης και που εναρμονίζεται πλήρως με τον νέο ΕΣΔΑ έχει κοστολογήσει την ολοκληρωμένη διαχείριση σε όλα τα επίπεδα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, την Διαλογή στη Πηγή, την αποκομιδή, τα πράσινα σημεία, την Διαχείριση σε μια μικρής κλίμακας αποκεντρωμένη Μονάδα στο ποσό των 7 εκ.  με ακριβείς προσδιορισμούς και αναλυτικούς πίνακες. Συγχρόνως αποτελεί λύση μιας οικονομικής και  φιλοπεριβαλλοντικής διαχείρισης που αποβλέπει στην συνεχή ανάκτηση υλικών, δεν συγκεντρώνει τα απορρίμματα στην περιοχή μας και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Με ενδιαφέρον αναμένουμε τις απαντήσεις σας στις ερωτήσεις, τις απορίες και τις θέσεις μας τις οποίες αναπτύξαμε παραπάνω όσον αφορά την συγκεκριμένη Μ.Ε.Α. και όχι της Ζυρίχης. 
Επιπλέον αναμένουμε τις ενέργειες σας προκειμένου να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο νέος νόμος για τον ΕΣΔΑ τον οποίο ψηφίσατε και με βάση τον οποίο θα πρέπει να εκπονηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, όπως επίσης να αποκατασταθεί η νομιμότητα από την λειτουργία ενός μη νόμιμου Περ. ΦοΔΣΑ  που παίρνει πλέον την μορφή σκανδάλου.
 Επίσης ζητούμε άμεσα την τροποποίηση του 4071/12 χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση και προτού να συνταθεί ο νέος ΠΕΣΔΑ.
ΘΗΒΑ            11/4/2016




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο