Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Εκδήλωση για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Καστελλίων, από τους συλλόγους ΛΑΪΟΣ, Σ.Δ.Υ.Μ, Γ.Σ. ΠΙΝΔΑΡΟΣ και την ομάδα Αιμοδοτών Θήβας.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια σπουδαία ημέρα για τα θηβαϊκά δρώμενα και σίγουρα ένα υπέροχο βράδυ για δεκάδες Θηβαίους που ανηφόρισαν στην πλατεία της πόλης και μετά κατηφόρισαν στα Καστέλλια.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. (καθόλου εύκολο, πιστέψτε με)
Πανσέληνος. Τελευταία ημέρα των ΠΙΝΔΑΡΕΙΩΝ και ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας μαζί με τους συλλόγους ΛΑΪΟΣ, δρομέων υγείας Θήβας και μαραθωνοδρόμων, Γ.Σ. ΠΙΝΔΑΡΟΣ και την ομάδα Αιμοδοτών Θήβας έχουν οργανώσει μια εκδήλωση για την ανάδειξη του χώρου των Καστελλίων.

Από τις 7.30 το απόγευμα μαθητές, αθλητές και εθελοντές αιμοδότες χωρισμένοι σε 7 ομάδες τοποθετούνται στις 7 πύλες της αρχαίας Θήβας. Υπό την εποπτεία της κ. Γωγώς Κεφαλά τρέχουν το γύρο της Καδμείας με μπροστάρηδες 7 δρομείς που κρατάνε αναμμένο πυρσό. Η πομπή των δεκάδων δρομέων καταλήγει στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι δάδες ενώνονται και στέλνουν το μήνυμα του αρχαίου θηβαϊκού πολιτισμού σε όλους.
Στα Καστέλλια αρκετοί Θηβαίοι- λιγότεροι του αναμενόμενου να ομολογήσω- περιμένουν την πομπή των λαμπαδηδρόμων. Μία-μία ομάδα μπαίνει στο χώρο και δίνει τη φλόγα σε 7 κοπέλες-ιέρειες που έχουν ντυθεί ανάλογα και συμβολίζουν τις 7 πύλες. Συγχρόνως, ο πρόεδρος του ΛΑΪΟΥ κ. Τάσος Φρούσιος πληροφορεί τους παρευρισκόμενους για τη θέση και την ιστορία της κάθε πύλης. Οι 7 κόρες απλώνονται στο λόφο και με τις δάδες τους φωτίζουν τους θολωτούς τάφους των παιδιών του Οιδίποδα, του Ετεοκλή και του Πολυνείκη. Το βάρος και η ιερότητα του χώρου κατακλύζουν όλους μας.
Η παρέμβαση του προέδρου του ΣΔΥΘ κ. Γιάννη Σκουρτανιώτη, μέσα από τη ματιά ενός δρομέα- περιηγητή, έπεισε όλους μας για την σπουδαιότητα του πολιτισμού της πόλης μας .
Ακολούθησε η βράβευση του κ. Θοδωρή Μιχάλογλου από τον Ηλία Τραμπάκουλο για την προσφορά του στη Θήβα, τόσο μέσα από τη διαδρομή του στα πολιτιστικά της περιοχής όσο και την εθελοντική του προσφορά στο αιμοδοτικό κίνημα. Ένα έργο φιλοτεχνημένο από τον συμπολίτη μας κ. Θεολόγο Εξηνταρίδη που απεικονίζει τη θηβαϊκή Σφίγγα ήταν ό,τι καταλληλότερο για την περίσταση.
Και, φυσικά, υπάρχει και συνέχεια ….
Ο κ. Μιχάλης Καραβασίλης με τη λύρα και τον αυλό του μας ταξιδεύει αιώνες πίσω. Μουσικές μαγικές, αρμονίες μοναδικές, κατάνυξη απόλυτη. Ακόμη και τα βρέφη στα καροτσάκια τους γαλήνεψαν. Σιγή ιχθύος…
Οι ηθοποιοί του θεάτρου «ΚΝΩΣΣΟΣ» με επικεφαλής τον Λάμπρο Τσάγκα μας απογειώνουν κυριολεκτικά. Η «Αντιγόνη» παρουσιάζεται και δρα πάνω στους πραγματικούς τάφους των αδελφών της. Εδώ και μόνο εδώ. Η απόλυτη φαντασίωση για κάθε ηθοποιό που παίζει σε τραγωδία. Ο θρήνος της ενώνεται με τους χρησμούς του Κάλχαντα και την οργή του Κρέοντα. Μικροί και μεγάλοι χειροκροτάμε παρατεταμένα αυτό που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας.
Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου κλείνει την εκδήλωση υποσχόμενος αναβάθμιση του χώρου και λειτουργία υπαίθριου θεάτρου με λυόμενες κερκίδες.
Καθώς κατηφορίζαμε από τα Καστέλλια σκέψεις και συναισθήματα συγχέονταν. Φαντασία και πραγματικότητα μπερδεύονταν γλυκά. Τελικά, η πόλη μας μπορεί να γίνει πιο όμορφη, πιο ελκυστική. Έχει το «πακέτο», που λένε οι νεότεροι. «Αρκεί να το αναδείξουν», που λέμε οι παλιότεροι.

Ηλίας Τραμπάκουλος














Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο