Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Επιστροφή φόρου από 200 έως 900 ευρώ θα λαμβάνουν υπό προϋποθέσεις οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης από Δευτέρα. Ταυτόχρονα θα χορηγείται και ειδικό επίδομα. Κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη που εξομοιώνει τους φόρους.





Ακριβότερο κατά περίπου 45 λεπτά ή 50% σε σχέση με περυσινή αντίστοιχη περίοδο, θα κληθούν να πληρώσουν εφέτος οι Έλληνες το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα αρχίσει να διατίθεται από την  Δευτέρα 15 Οκτωβρίου.

Η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης εκτοξεύει την τιμή σε πρωτοφανή επίπεδα.

Η διάταξη νόμου κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις χθεσινές εκτιμήσεις, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ανέλθει για τις πωλήσεις εντός των μεγάλων αστικών κέντρων και για ποσότητες άνω των 1.000 λίτρων στο 1,35 έως 1,37 ευρώ ανά λίτρο, ενώ έξι με επτά λεπτά ακριβότερο θα πωλείται στους απομακρυσμένους από τα διυλιστήρια νομούς της χώρας.



Η διαδικασία που θα εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:

- Σε ειδική ηλεκτρονική σελίδα που θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις είσπραξης επιστροφών φόρου για τις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για τις οποίες δικαιούνται να επιδοτηθούν. Οι αιτούντες θα πρέπει να αναγράψουν το ονοματεπώνυμο τους, τη διεύθυνση τους, τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του, στον οποίο θα γίνεται η πίστωση των επιστρεφόμενων ποσών.

- Από τη στιγμή της ηλεκτρονικής υποβολής της κάθε αίτησης με τα απαιτούμενα στοιχεία, η ΓΓΠΣ θα ελέγχει εάν ο αιτών πληροί τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σε περίπτωση που θα διαπιστώνει ότι τα κριτήρια αυτά πληρούνται, θα δίνει εντολή για την καταβολή του σχετικού ποσού στον αιτούντα.

- Η επιστροφή φόρου θα καταβάλλεται στον δικαιούχο 10-15 μέρες μετά από κάθε αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Όσοι ενοικιάζουν ακίνητα και δικαιούνται επίδομα θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην γενική γραμματεία συμπληρώνοντας επιπλέον τρία ακόμη στοιχεία: τον ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας ή της εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες διαχειριστή, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ για το κοινόχρηστο ρεύμα της πολυκατοικίας και τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο διαμέρισμά του. Τα στοιχεία που αφορούν στον ΑΦΜ του διαχειριστή και στον αριθμό παροχής του κοινόχρηστου ρεύματος θα πρέπει να αναγράφονται και στην απόδειξη λιανικής πώλησης που θα εκδίδει ο προμηθευτής του πετρελαίου.

Κριτήρια

Το επίδομα θα χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1. Το επίδομα δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι 14.000 ευρώ για άγαμο, 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τα 3 πρώτα παιδιά. Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.

2. Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.

3. Η αποζημίωση θα αφορά κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9. Τα ανώτατα τετραγωνικά μέτρα επιδότησης ορίστηκαν σε 120. Δηλαδή για να λάβει κάποιος αποζημίωση που κατοικεί σε περιοχή της πρώτης ζώνης των 900 ευρώ, θα πρέπει να έχει διαμέρισμα ή μονοκατοικία 120 τετραγωνικά μέτρα. 4. Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζομένους κ.λπ.).

5. Στην Α΄ Ζώνη: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία. Η μέγιστη κατανάλωση ορίστηκε σε 3.000 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή διαμορφώνεται στα 900 ευρώ. Στη Β΄ Ζώνη: Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος. Η μέγιστη κατανάλωση ορίστηκε στα 1.800 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή στα 540 ευρώ. Στη Γ΄ Ζώνη: Αττική (εκτός Κυθήρων και νήσων Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα. Η μέγιστη κατανάλωση ορίστηκε στα 960 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή στα 288 ευρώ. Στη Δ΄ Ζώνη: Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Ιθάκη. Η μέγιστη κατανάλωση φθάνει τα 600 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή τα 180 ευρώ.


ΠΗΓΗ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο